Prima pagină » Local » Dezastru natural la marginea municipiului Iași. Cel mai cunoscut loc de lângă oraș a fost abandonat complet. Imaginile sunt de coșmar

Dezastru natural la marginea municipiului Iași. Cel mai cunoscut loc de lângă oraș a fost abandonat complet. Imaginile sunt de coșmar

28 mai 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Situație absurdă cu cel mai vechi sit natural de la marginea municipiului Iași. Rezervația dealului fosilifer Repedea, aflată între municipiul Iași și comuna Bârnova, a ajuns să arate ca după război. Autoritățile locale și cele centrale au ajuns să-și paseze răspunderea pe întreținerea acestui spațiu de câteva hectare. Între timp, întreaga rezervație s-a degradat de la an la an

Un adevărat dezastru s-a abătut asupra uneia dintre cele mai faimoase zone de lângă municipiul Iași. Rezervația dealului fosilifer Repedea a devenit de la an la an un teatru de război. Deși istoria acestei zone este una extrem de cunoscută, rezervația a fost abandonată de autoritățile locale și de cele centrale. Instituțiile ieșene au ajuns să-și paseze răspunderea în ceea ce privește îngrijirea rezervației sau transformarea acesteia într-o zonă turistică. Între timp, aceasta s-a umplut de gunoaie, devenind de nerecunoscut. În ultimii ani s-au tăiat și furat copacii care îngrădeau rezervația, iar oamenii au trecut la distrugerea totală a monumentului natural. Din cele 5,80 hectare, aproape 2 hectare sunt pe municipiul Iași, restul fiind înregistrate pe comuna Bârnova.

Explicații uluitoare despre dezastrul de la marginea orașului

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc a cerut o serie de explicații de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la situația de la rezervația Repedea. Deși această zonă veche de milioane de ani ar putea atrage turiști ca un magnet, autoritățile statului refuză să ia măsuri. De altfel, Ministerul Mediului nu a făcut decât să enumere fauna și flora care se regăsește în situl natural de la marginea Iașului, fără a specifica și ce măsuri poate lua pentru protejarea zonei.

„Aria protejată de interes național Dealul fosilifer Repedea este o rezervație paleontologică inclusă în situl de importanță comunitară ROSCI0135 Pădurea Bârnova Repedea ,reprezentată în cea mai mare parte de păduri de foioase, îndeosebi păduri dacice de fag (aproximativ 70 la sută), păduri dacice de stejar și carpen (aproximativ 20 la sută), cu o deosebită valoare științiifică și peisagistică, unde își găsesc habitatele aproximativ 116 specii de păsări rare, vulnerabile sau periclitate, o specie de plantă și 4 specii de mamifere mici, de importanță comunitară, precum alte specii de plante și animale enumerate în diferite convenții internaționale”, se arată într-un răspuns al Ministerului Mediului către parlamentarul ieșean.

De altfel, problema legată de abandonarea sitului de la dealul Repedea este una destul de veche.

Dealul Repedea, lăsat de izbeliște de autoritățile române

Cu toate acestea, în aceeași adresă, Ministerul Mediului recunoaște că zona are un potențial turistic uriaș.

„Situl Natura 2000 ROSCI0135 Pădurea Bârnova Repedea se află într-o zonă cu un real potențial turistic natural și cultural. Prin ordinul nr.1131/2016, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a aprobat planul de management al sitului ROSCI0135 Pădurea Bârnova Repedea. Scopul Planului de management este menținerea stării de conservare favorabilă a speciilor habitatelor acestora, pentru care a fost declarat Situl Natura 2000 ROSCI0135 Pădurea Bârnova Repedea, în contextul dezvoltării durabile a comunităților locale”, se arată în adresa Ministerului Mediului.

Plan de management abandonat pentru situl de la marginea orașului

Cei de la Ministerul Mediului au arătat și faptul că planul de conservare a zonei cuprinde mai multe asepcte. Deși planul a fost lansat în urmă cu mai mulți ani, măsurile au întârziat să apară.

„Asigurarea conservării speciilor de floră și faună sălbatică a habitatelor naturale pentru care a fost declarată arie naturală protejată, în sensul menținerii stării de conservare favorabilă a acesteia; asigurarea bazei de informații/date referitoare la speciile și habitatele pentru care a fost declarată arie naturală protejată; asigurarea managementului eficient al ariei naturale protejate, cu scopul menținerii stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor de interes conservativ; creșterea nivelului de conștientizare, îmbunătățirea cunoștințelor și schimbare a atitudinii și comportamentului pentru grupurile interesate care au impact asupra conservării biodiversității”, se arată în adresa repsectivă.

Istoric de milioane de ani la marginea municipiului Iași

Mai mult, cei de la Mediu susțin că Agenția Națională de Arii Protejate (ANAP), instituție subordonată, ar urma să ia măsuri pentru protejarea zonei. Chiar și în aceste condiții, măsurile pentru protejarea zonei tot au întârziat să apară. Zona respectivă are un potențial turistic uriaș. În acest loc se află un masiv calcaros format din cochilii de scoici fosilizate și cimentate, apărute după retragerea Mării Sarmatice. Cercetările geologice efectuate aici de specialiști, printre primii fiind geologul Grigore Cobalcescu în urmă cu 150 de ani, au demonstrat că în urmă cu 5-7 milioane de ani (în perioada geologică Miocena), amplasamentul unde se află azi Dealul Repedea era acoperit de apele Mării Sarmatice, care se întindeau pe un larg areal Vest-Est între Viena de astăzi și Munții Tian-Shan din Asia Centrală.

Reacție acidă a deputatului PSD Marius Ostaficiuc

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc a arătat că situația în care se regăsește Rezervația Repedea este una anormală. Parlamentarul susține că instituțiile statului trebuie să-și dea mâna ca acest obiectiv să poată fi protejat și pus în valoare.

„Este încă o dovadă că autoritățile care au atribuții în aceste domenii sunt iresponsabile. Avem în curtea noastră una din cele mai importante zone naturale și cu un potențial turistic imens și ne batem joc de acest lucru. În loc să găsim soluții pentru a proteja acest areal și de a-l pune în valoare, am ajuns să-l ignorăm total. Este anormal ca situația să fie pasată de la o instituție la alta, iar măsurile să întârzie să apară. S-au tot făcut planuri în ultimii ani pentru acest areal, planuri care însă au fost ignorate. În loc să protejăm ceea ce avem, dar și să putem valorifica acest potențial turistic uriaș, am ajuns să ne batem joc de acest lucru”, a menționat Marius Ostaficiuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *