Locuitorii unui sat de la marginea Iașului trăiesc un adevărat coșmar de câteva zile. Deși zona este una vânată pentru apropierea de oraș, lucrurile par că s-au schimbat radical. De câteva zile, singurul drum de acces spre satul Dorobanț din comuna Aroneanu s-a prăbușit pe o porțiune considerabilă. Terenul este tot mai instabil de ceva vreme.
Situație de coșmar pentru locuitorii satului Dorobanț din comuna ieșeană Aroneanu. De câteva zile, drumul DC 15 care face legătura între Aroneanu și satul Dorobanț a cedat pe o porțiune de circa 200 de metri. O bucată din drumul comunal respectiv s-a surpat în urma unei alunecări de teren, între km 1+800 și 2+000. Deși zona este una în plină dezvoltare, terenul este instabil, lucru care a dus la surparea șoselei. Șoseaua a fost făcută în urmă cu circa 10 ani în baza unei finanțări de la Ministerul Dezvoltării Regionale de la vremea respectivă. Cu toate acestea, șoseaua a ajuns să cedeze în timp, atât din cauza alunecărilor de teren, cât și a traficului intens din zonă. Fiind aproape de malul lacului Dorobanț, zona s-a extins, au apărut mai multe construcții și restaurante, ceea ce a dus la creșterea traficului.
Pericolul nu a trecut
La șosea au ajuns și o comisie din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Conform raportului, pericolul nu a trecut, fiind posibile și alte surpări.
„Terasamentul drumului (fir stânga) prezintă o cedare cu treaptă de înălțime variabilă între 20-25 centimetri, afectând starea tehnică a sistemului rutier pe o distanță de 200 metri și o lățime variabilă între 2 și 2.5 metri. Fenomenul de alunecare de teren a început acum doi ani conform precizărilor făcute de primar. Falia de alunecare s-a accentuat în data de 28 ianuarie 2020, fenomenul fiind în evoluție cu posibilă extindere. DC 15 este singura cale de acces spre satul Dorobanț, unde sunt circa 2.000 de locuitori”, se arată în rapotul de evaluare al CJSU.
Săptămâna viitoare, zona afectată va fi expertizată tehnic pentru a se găsi o soluție de reabilitare.
Drumul umplut cu balast. Primarul vrea bani de la Guvern
Primarul susține că va cere ajutor de la Guvern pentru a reface porțiunea de drum afectată. În plus, Moruzi a menționat că până se va face expertiza la drum, se va turna balast și pietriș în găurile apărute.
„Recomandările Comisiei sunt să intervenim la drum numai în baza unui proiect tehnic cu o soluție asumată de specialiști în domeniu. Până vom avea soluția, vom face intervenții cu balast și pietriș ori de câte ori vor mai apărea tasări și denivelări care vor pune în dificultate traficul în zonă. Având în vedere că investiția este una costisitoare, pe de o parte, și că este singura cale de acces către satul Dorobanț, pe de altă parte, vom solicia sprijinul financiar al Guvernului României pe capitolul situații de urgență”, a susținut primarul Benoni Moruzi.
De altfel, ieri, 30 ianuarie, Moruzi a mobilizat angajații primăriei, aceștia muncind de zor pentru a umple gaura cu balast și pietriș.
Oamenii se revoltă
Culmea, cei care stau în zonă au spus că se știa de situație de ceva vreme și că nu s-au luat măsuri din timp pentru consolidare. Aceștia l-au arătat cu degetul pe primarul comunei pentru că a ajuns să dea autorizații în zonă pentru construcții de tot felul.
„Încă de anul trecut, la primărie au fost depuse mai multe sesizări în legătură cu acest drum care se surpă. Primarul a spus că nu are fonduri pentru repararea acestui drum și să nu ne facem griji, că nu se va surpa șoseaua. Iată că după câteva luni, în care în zonă au trecut mai multe mașini cu gabarit depășit ce aparțin investitorilor din zonă, drumul a cedat. Am ajuns să fim bătaia de joc a acestui primar atent doar la propriile interese și să ne facem griji legate de siguranța noastră când trecem prin acea zonă”, a spus Marina, o localnică din zona Dorobanț.