Prima pagină » Titlurile zilei » Dezastru la capătul pistei de la Aeroport. Oamenii vor rămâne fără case. Primarul liberal care a dat autorizațiile va fi tras la răspundere
Dezastru la capătul pistei de la Aeroport. Oamenii vor rămâne fără case. Primarul liberal care a dat autorizațiile va fi tras la răspundere

Dezastru la capătul pistei de la Aeroport. Oamenii vor rămâne fără case. Primarul liberal care a dat autorizațiile va fi tras la răspundere

24 dec. 2019, 04:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Coșmar pentru ieșenii care și-au ridicat case la capătul pistei Aeroportului Internațional Iași. Aerogara a câștigat o dispută cu Primăria din Aroneanu în instanță, obligând autoritatea să anuleze certificatul de urbanism și autorizația de construire. Cei care au locuințe în acea parte de pistă au ajuns la disperare. Oamenii susțin că vor apela la un avocat pentru a li se face dreptate

Caz uluitor în județul Iași. Un război pornit în urmă cu câteva luni poate duce la un adevărat dezastru pentru mai mulți ieșeni fără amestesc în acest scandal. Disputa dintre R.A. Aeroportul Internațional Iași și Primăria comunei Aroneanu i-a lovit în plin pe mai mulți ieșeni. Cei care au primit avize de la Primăria din Aroneanu pentru a-și ridica locuințe la capătul pistei au primit o lovitură devastatoare. R.A. Aeroportul Internațional Iași a avut câștig de cauză într-un dosar deschis împotriva comunei și a mai multor ieșeni pentru anularea autorizațiilor de construcție obținute.

Totul a plecat de la nerespectarea de către Primăria din Aroneanu a zonei de servituți aeronautice de care trebuie să beneficieze aeroportul. Din această cauză, Aeroportul a acționat în judecată atât Primăria Aroneanu, condusă de liberalul Benoni Moruzi, cât și acei ieșeni care aveau autorizații pentru ridicarea unor clădiri pe terenurile din jur. Primarul a susținut de fiecare dată că vinovați sunt cei de la Aeroport pentru că nu au de ce să se întindă în localitate, însă legea a fost de partea aerogării.

Moruzi l-a avut în spate pe actualul deputat Marius Bodea, fost director al aeroportului. Este dubios cum primarul nu a făcut scandal legat de pistă cât timp a fost colegul său de partid, Marius Bodea, la aeroport și s-a trezit la ani distanță că sunt probleme. Liberalul Marius Bodea a fost mai mereu în spatele orchestrării atacurilor la adresa aerogării din ultimii ani, mai ales după ce s-au descoperit numeroase nereguli făcute în timpul mandatului său.

Decizia poate schimba totul

Conducerea Aeroportului Iași a arătat că ieșenii care au pierdut procesul la Curtea de Apel vor trebui să dărâme tot ceea ce au ridicat. Oamenii s-au bazat pe autorizația primită de la primarul Benone Moruzi, iar acum și-au luat o țeapă de zile mari.

„Am avut câștig de cauză la Curtea de Apel. A fost admis recursul la Curtea de Apel împotriva sentinței de la Tribunalul Iași. S-a dispus anularea certificatului de urbanism și a autorizației de construcție pentru mai multe persoane. De asemenea, a fost respinsă cererea unui localnic de a-i plăti cheltuielile de judecată. În plus, primarul din Aroneanu trebuie să ne plătească peste 4.300 lei drept cheltuieli de judecată”, a menționat Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internațional Iași.

Revoltă printre localnici. Au rămas cu ratele la bănci

Membrii familiei Baloși, cea care a pierdut procesul respectiv, s-au arătat șocați de situație. Oamenii vor să ajungă din nou în fața unui avocat pentru a-și căuta dreptatea.

„Am pierdut și financiar, și psihic. Am rămas cu o bucată de teren și nu mai știu ce să fac acum cu el. Am făcut un împrumut, am tras apă, energie electrică. Am făcut o anexă gospodărească, aveam toate autorizațiile. Acum am rămas cu ratele la bănci, am rămas cu un teren pe care nu îl mai pot vinde nici eu. Aștept o decizie finală a instanței, aștept să văd motivarea pentru a ști ce să facem. O să discutăm cu un avocat. Nici cu primarul nu am vorbit. Să treacă sărbătorile și apoi vedem ce este de făcut”, a spus Ovidiu Baloși, unul dintre ieșenii afectați.

În joc sunt peste 20 de procese prin care Aeroportul Iași cere anularea autorizațiilor date de primarul din Aroneanu, după pofta inimii, în apropiere de gardul regiei aeroportuare.

Se schimbă codul aerian

Șefii aerogării au arătat că au avut loc deja o serie de discuții cu cei de la Ministerul Transporturilor privind noul cod aerian. Prin acest cod se va reglementa clar situația zonelor de servituți aeronautice.

„Am discutat despre codul aerian și despre modificările aduse. Sperăm ca în luna februarie acesta să intre la votul final în Parlament pentru a se lămuri lucrurile. Acest lucru este extraordinar de important. Nu vrem să mai avem parte de un nou caz Aroneanu. Cei de la Primăria Iași și cei de la Primăria Holboca au înțeles situația, știu despre ce este vorba cu servituțile aeronautice. Numai cei de la Aroneanu nu vor să înțeleagă. De aceea am ajuns la instanță”, a spus Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internațional Iași.

Scandalul a degenerat

După tot acest scandal, Benoni Moruzi a plusat și a cerut anularea autorizației de construire a pistei de 2.400 metri. Deși aceasta a fost edificată când la putere erau liberalii, Moruzi s-a trezit recent că pista este ilegală și cere demolarea acesteia. Autoritatea locală a cerut în instanță anularea actului administrativ ce a ținut de autorizația de construire, act emis în 2012. Deși proiectul are deja ani în spate, primarul din Aroneanu a pornit acum războiul din cauza locuințelor aflate la capătul pistei. Aerogara a cerut în mai multe rânduri dreptul de servitute în zonă, în timp ce Primăria din Aroneanu a emis autorizații de construire, iar la capătul pistei au apărut din ce în ce mai multe case impunătoare.

Primarul Benone Moruzi a dat zeci de avize în acest sens, iar activitatea aeroportului a fost pusă în pericol. Conducerea aerogării a arătat că este afectat culoarul de zbor al aeronavelor prin ridicarea acestor clădiri și că se impune demolarea lor. Pentru că R.A. Aeroportul Iași a atacat aceste autorizații de construire în instanță, Moruzi a plusat și a susținut că Aeroportul Iași nu poate solicita includerea servituților aeronautice pentru culoarul pistei, din moment ce aceasta nu are toate avizele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *