Afaceristul Dragoș Pleșca a distrus structura de rezistență a blocului cu patru niveluri pentru a face loc ușilor. Întrebat de reporterii BZI, dezvoltatorul a recunoscut senin că nu are autorizație pentru modificarea proiectului. Blocul din satul Vișani a fost construit într-o zonă de case
Un așa-zis dezvoltator din comuna Bârnova construiește blocuri la întâmplare. Dragoș Pleșca a obținut autorizație de construire pentru imobil de locuințe colective pe strada Sf. Ilie, sat Vișani, cu regimul de înălțime D+P+2E, cu 16 apartamente și 16 locuri de parcare. Clădirea, aproape finalizată, a trezit nemulțumirea vecinilor, care sunt proprietari de case. Petronela Ungureanu, proprietara unei vile de pe aceeași stradă, s-a trezit cu blocul la câțiva metri de proprietate, construcția fiind edificată în perioada cât se afla la muncă în străinătate.
Acum, investiția de 160.000 euro în vilă pare o afacere proastă. Intimitatea familiei este afectată, dar și traficul din zonă, care va suporta un număr suplimentar de mașini. Un alt element deranjant a fost dat și de balcoanele blocului care au fost îndreptate spre proprietatea Petronelei Ungureanu. Acum, Dragoș Pleșca a întins coarda și a modificat proiectul. Mai precis, în cursul acestei săptămâni, a spart elementele de structură de rezistență de la demisolul clădirii pentru a monta ușile. Astfel de intervenții se fac doar în baza unei autorizații de modificare a proiectului emisă de Primăria Bârnova. Însă, acest document lipsește. Investitorul riscă amenzi usturătoare din cauza intervențiilor care pot afecta serios structura de rezistență a imobilului.
Petronela Ungureanu a făcut plângere la Inspectoratul de Stat în Construcții
Recent, a fost depusă și o reclamație la sediul Inspectoratului Județean de Stat în Construcții (IJSC) Iași.
„Precizăm că ne-am adresat instituției dvs. și în luna februarie 2019, iar în urma controlului efectuat de către reprezentanții Primăriei Com. Bârnova, numitul Pleșca a fost amendat și s-a dispus sistarea lucrărilor pe care le efectua fără autorizație de construire. Ulterior, a continuat edificarea unui bloc de locuințe, dar din ce am putut observa, lucrările de construire sunt efectuate cu personal necalificat, posibil fără contract individual de muncă, care nu respectă cerințele minime de siguranță la locul de muncă, existând riscul de a se produce accidente de muncă sau chiar surpări necontrolate ale malurilor de teren săpate. După ridicarea construcției, a procedat la demolarea parțială a unui perete exterior, parte din structura de rezistență a blocului, pentru a realiza o ușă de acces”, se arată în adresa trimisă de Petronela Ungureanu.
De precizat că proiectul este înregistrat pe numele lui Marian Dinu Pleșca, fratele dezvoltatorului.
Dragoș Pleșca ripostează cu aluzia că ar putea să-i facă vecinei o plângere penală
Contactat telefonic de reporterii BZI, Dragoș Pleșca a dat o serie de lămuriri destul de confuze. La un moment dat a și recunoscut că nu are autorizație pentru modificarea proiectului.
„Am depus actele. Nu am (despre reautorizare). Vă trimit toate actele. Probabil ne vor da amendă. Vecina asta nu știu ce vrea. I-am făcut gard pe care am dat 10.000 de euro. I-am betonat și în fața casei, am băgat 10 metri cubi cu soțul ei, din banii mei. Am redus balcoanele. Sunt doar două balcoane spre proprietatea ei. Dacă nu era bloc, tot două balcoane ar fi fost. Dacă își făcea cineva o casă cu mansardă, tot ar fi dat spre ea. Eu nu înțeleg. Am să-mi iau și eu un avocat. Pot să-i fac plângere penală pentru că nu a respectat distanța față de drumul meu când a construit casa. Dar nu fac asta, nu stau să umblu. Are copii mici, și eu am copii mici. Balcoanele nu le-am putut da jos pentru că așa este proiectul. Cred că vrea bani de la mine”, a precizat Dragoș Pleșca.
Conform prețurilor de pe piața imobiliară din comuna Bârnova, un metru pătrat construit se vinde cu prețuri cuprinse între 700 și 900 euro, în timp ce terenurile sunt tranzacționate și cu 50 euro pe metru pătrat.
Blocurile dezvoltatorilor imobiliari au o calitate din ce în ce mai îndoielnică
Clienții dezvoltatorilor imobiliari trebuie să fie foarte atenți când achiziționează o locuință. Spre exemplu, anul trecut, afaceristul Ștefan Popescu a finalizat un bloc de locuințe pe Aleea Strugurilor, nr. 76, în zona CUG. A vândut apartamentele, a luat banii și s-a apucat de alte lucrări. În urmă a rămas dezastru. Odată cu venirea primăverii 2020 au ieșit în evidență lucrările de proastă calitate. Sistemul de hidroizolație era ca și inexistent, la primele ploi observându-se infiltrațiile. Dezvoltatorul Ștefan Popescu nu a mișcat un deget. Asta, până recent, când au intervenit inspectorii de la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași. Au aplicat o amendă de 50.000 lei constructorului contractat de afacerist cu mențiunea că trebuie să repare deficiențele. Constructorul s-a conformat doar prin promisiuni. Au făcut câteva lucrări, dar neconcludente. Proprietarii sunt nemulțumiți pentru că s-au lovit de refuzul de a reface și interioarele afectate de infiltrații. În acest context, au fost înregistrate noi reclamații la sediul IJC Iași. Constructorul are obligația să remedieze deficiențele până la finalul acestei luni.