Prima pagină » Local » Dezastru în primărie! Scandalul dintre politicieni a lăsat localitatea fără buget! ”Nu ne mai prezentăm la ședințe”
Dezastru în primărie! Scandalul dintre politicieni a lăsat localitatea fără buget! ”Nu ne mai prezentăm la ședințe”

Dezastru în primărie! Scandalul dintre politicieni a lăsat localitatea fără buget! ”Nu ne mai prezentăm la ședințe”

20 apr. 2022, 02:00, 4 ,
Vlad Rotaru în Local

O comună din Iași a fost lăsată fără buget din cauza unui scandal uriaș între primar și consilierii locali. Primarul comunei Mircești, Leon Bălteanu, a dispus încetarea mandatelor consilierilor locali PNL și PSD pentru lipsa cvorumului la ședințe. Consilierii și Prefectura Iași au atacat decizia în instanță, iar situația din Primăria Mircești s-a blocat instantaneu

Scandal uriaș în comuna Mircești din județul Iași. Consilierii PNL și viceprimarul PSD, majoritari în Consiliul Local, au lipsit de la ultimele ședințe de plen pentru adoptarea bugetului pe 2022. Astfel, primarul USR Leon Bălteanu a ajuns să ceară invalidarea mandatelor consilierilor locali pentru că aceștia au lipsit de la mai multe ședințe organizate consecutiv. Totuși, consilierii locali rămași fără mandate au atacat decizia la instanță și amenință că nu vor mai veni la ședințe până când nu se vor clarifica lucrurile.

O comună din Iași a rămas fără buget

Primarul Leon Bălteanu a precizat că a făcut mai multe convocări către cei din Consiliul Local pentru adoptarea proiectului de buget. Și, totuși, după 5 ședințe la care cei 6 consilieri PNL și viceprimarul PSD nu s-au prezentat, primarul a cerut Prefecturii Iași ca aceștia să-și piardă mandatele.

”În data de 12 februarie 2022 am avut o primă ședință pentru buget, însă consilierii PNL- PSD au absentat. În data de 14 februarie 2022 am convocat o altă ședință de la care au absentat din nou. În 22 februarie 2022, la o nouă ședință, nu s-au prezentat. În 28 februarie 2022 nu s-au prezentat deloc. Nici la ședința din 23 martie 2022 nu s-au mai prezentat. În aceste condiții le-am încetat mandatele, conform prevederilor din codul administrativ. Am trimis și la partide adrese pentru a numi supleanții”, a spus Leon Bălteanu, primarul comunei Mircești.

Ulterior, primarul i-a convocat pe consilierii USR rămași și a aprobat bugetul pe anul 2022.

Prefectura Iași a atacat proiectul de buget și invalidarea mandatelor

Primarul susține că Prefectura condusă de social-democratul Bogdan Cojocaru a interpretat altfel legea și a atacat decizia de invalidare a mandatelor. Prefectura a atacat și proiectul de buget aprobat cu votul consilierilor USR din Mircești.

”Totuși, Prefectura interpretează altfel acest aspect și a atacat în instanță deciziile luate. Am vorbit cu avocații care mi-au dat dreptate și, pentru a debloca lucrurile și bugetul, l-am adoptat cu votul consilierilor rămași în funcție. Mai mult, și Finanțele au cerut un punct de vedere de la Prefectura Iași pe tema aceasta”, a mai spus primarul comunei Mircești.

Primarul a cerut dizolvarea Consiliului Local Mircești

În luna martie 2022, primarul a depus o acțiune în instanță pentru dizolvarea Consiliului Local. Leon Bălteanu susține că până acum nu s-a dat niciun termen pentru că instanța a cerut lămuriri suplimentare.

”Prefectura a atacat în instanță decizia, iar astfel consilierii demiși și-au păstrat pentru moment mandatele. Îi voi convoca din nou săptămâna viitoare pentru a vota bugetul. Trebuie să vedem încă în ce condiții se poate face acest lucru, din moment ce este o altă hotărâre cu încetarea mandatelor. În ceea ce privește dizolvarea Consiliului Local, s-au cerut documente suplimentare de la instanță. Și aici este complicat pentru că s-au cerut documente de la Consiliul Local și nu de la Primărie” , a mai spus Leon Bălteanu.

Consilierii majoritari nu mai vin la ședințele de Consiliu Local

Mai mult, consilierii locali susțin că nu se mai prezintă la ședințe până la lămurirea acțiunilor depuse la instanță. Între Leon Bălteanu și consilierul local Petru Antăluț, fost primar al comunei, a avut loc și un alt scandal.

”Este o situație sensibilă din mai multe puncte de vedere. S-au întocmit și falsuri prin care ne-au eliminat din consiliul local. Noi am contestat la Prefectură, care le-a invalidat hotărârea de demitere. Am deschis și noi acțiune în instanță. Bugetul nu e aprobat până la finalizarea procesului. Până la comunicarea hotărârilor nu se pot ține ședințe de niciun fel. Nu au voie să facă niciun fel de convocări”, a precizat Petru Antăluț, consilier local PNL, fost primar al comunei din Iași.

Comentarii
  • Un mirceștean.

    E și normal, cum să- I lase la greu pe pretenul lui de hoții și distracții -hoțul Alexe- președintele prefectrii Iasi- pe moșul Antăluț, că doar ei știi cîte au făcut împreună. Un sfat pentru moșu Antăluț- de cît să pui bețe în roare bunului mers al comunei, mai bine ței vedea de familia ta și să spui mulțumesc de 1000 ori că pentru cite rele ai facut com. Mircesti și nu ai pățit nimic.

  • Tot un mirceștean

    Sunteți jalnici! Toti USR-iștii din țară sunt incompetenți, nici pe departe corecți in cheltuirea banului public, mereu pozând în victime, totul se întâmplă din cauza incompetenței și a anturajului prost. Dl Bălteanu, nu ești bun pentru administrație..recunoaște. Despre Bodea ce să spunem? Un frustrat care plătește bani grei pentru aceste ziare pt ca mai mult nu poate. Își răzbună nerealizările prin cei ca tine(L Bălteanu). Cine vă cunoaște știe despre ce vorbim. Punct.

  • Com Mircești

    Găsiți toate informațiile pe pagina de facebook Primaria Mircești si pe pagina de internet Mircești.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
10 august 2024
10 august 2024