Prima pagină » Local » Dezastru în piețele din Iași: „Taxe plătim, impozite plătim, dar nu avem condiții!“

Dezastru în piețele din Iași: „Taxe plătim, impozite plătim, dar nu avem condiții!“

05 mart. 2022, 02:00,
Maria Moldovanu, în Local

Dezastru în piețele din Iași! Oamenii nu au condiții necesare ca să-și vândă produsele. Cumpărătorii sunt din ce în ce mai puțini, iar producătorii ce în ce mai afectați. În Piața Agroalimentară Independenței, vânzătorii sunt supărați că muncesc de dimineață până seară degeaba. Impozitele sunt mari iar condițiile de lucru sunt groaznice. Autoritățile nu iau măsuri pentru a-i ajuta.

EcoPiața SA Iași, care și-a propus un buget generos de salarii pentru anul acesta, a fost înființată în 2010, fiind gândită ca un sprijin pentru producătorii locali și oamenii care nu aveau un post de muncă stabil. Principalul obiectiv pe care și l-a asumat și l-a declarat societatea a fost asigurarea unui cadru organizat, salubru și controlabil pentru aprovizionarea cetățenilor municipiului Iași cu produse de strictă necesitate – în principal legume și fructe proaspete. Teoretic vorbind, așa și este, însă când vine vorba de aspectul practic, realitatea dură lovește fix în ochi, iar directorul Cristinel Stărică vorbește despre operațiuni de spălare și igienizare.

Dezastru în piețele din Iași: „Stăm și înghețăm toată ziua degeaba!”

Comercianții din principalele piețe ieșene nu sunt susținuți deloc de autoritățile responsabile și nu au condiții necesare ca să-și vândă propriile produsele.

În Piața Agroalimentară Independenței, aceștia sunt supărați că muncesc de dimineață până seară, dar degeaba, statul nu-i ajută, iar cei care ar trebui să le cumpere marfa, pur și simplu nu vin la ei.

„Guvernul nu ne ajută deloc! Statul nu-ți dă nimic! Stai și muncești de-ți ies ochii pentru nimic! Asta-i realitatea, ce să spunem altceva? Noi muncim, totul se scumpește, omul n-are bani să cumpere”, declară supărată o femeie care vinde la taraba cu brânzeturi.

Nici în alte piețe situația nu diferă, dimpotrivă, în Nicolina lucrurile stau și mai rău. Piața, cu dimensiunile sale mari, era goală și aproape că nu existau cumpărători.

Elena Cristiana Roșanu lucrează acolo de 12 ani și povestește că în ultimul timp lucrurile o iau din rău în mai rău. Femeia afirmă că lucrează neîncetat, și abia îi ajung banii pentru a duce o viață modestă.

„Ce pot să spun acum? Lucrez de 12 ani aici. Nu sunt vânzări, pur și simplu stăm toată ziua așa și înghețăm de frig, asta-i toată situația! Nu mai sunt vânzările dinainte, când veneau dubele pline cu marfă, acum 8 ani în urmă. Stăm toată ziua așa, dacă vine un client, e bine, pentru că și piața e mare, și la tarabe e aceeași marfă, și deja totul depinde de noroc. E imposibil să stai în frigul ăsta, alaltăieri am plecat la  ora două că nu mai puteam, mi-au înțepenit mâinile” spune femeia.

Impozite mari și venituri aproape inexistente

Majoritatea producătorilor locali se plâng de condițiile grele, impozitele mari și lipsa cumpărătorilor, iar cei care nu se plâng, îi poți număra pe degete.

La Piața Agroalimentară Hala Centrală, o bătrânică zâmbește călduros tuturor trecătorilor, poate cuiva i se va face milă și va cumpără ceva de la ea. Femeia se plânge că o duce greu cu banii, iar de când a venit pandemia, face foarte puțin, de nici nu-i ajunge să-și plătească taxele zilnice.

„Nu avem vânzări deloc. Plătesc 150 lei pe lună, adică 30 lei pe zi. Nu ne iese, da’ ce să fac? Acuma cu pandemia nu vând aproape nimic. Înainte mai umblau oamenii, acum nu mai vin. Stau si îngheț aici și nu iese nimic. De unde să iau bani? Ce să fac? Am de toate câte puțin, leuștean, oleacă de verdeață, niște fasole, morcovi din grădina mea. Nu merge deloc, nimeni nu le cumpără!”, zice bătrânica printre suspine.

O altă producătoare care își vinde puținul pe care-l are în Piața Agroalimentară Alexandru cel Bun spune că vine de 18 ani acolo, dar așa nebunie ca acum, nu a mai văzut niciodată. Fluxul oamenilor care se aprovizionează din această piață este într-o scădere drastică pe zi ce trece, și numai în timpul Postului, sau de Sărbători reușește să pună un bănuț deoparte.

„Eu am cântarul meu personal, și nu plătesc taxa de 10 lei pe zi pentru el, în schimb, dau câte 150 de lei pe lună, ca să îmi pot vinde legumele aici afară. Nu știu ce taxă au cei din interior, dar știu că pentru cei care au aparatele frigorifice s-a plătit o sumă aparte, nu cunosc exact cât. S-a mărit la ei taxa, la noi până când a rămas aceeași. Eu aduc tot de acasă. Trăiesc de la o zi la alta, mai ales în perioada iernii. La început de lună nu prea sunt cumpărători, acum e mai greu, sperăm că atunci când va începe postul să fie altfel. De sărbători se simte o creștere, nu foarte mare, dar se simte, în rest, o ducem de la o zi la alta”, spune femeia îngrijorată.

Dezastru în piețele din Iași: Cristian Stărică vorbește despre operațiuni de spălare, igienizare!

Doamna Mihaela, așa cum îi spun cei care vând în piață, este administratorul Pieței de pe Independenței spune că se fac acțiuni de amploare pentru igienizarea piețelor, oamenii ei au condiții bune de lucru, tarabele sunt îngrijite, cel puțin dacă ar fi să o comparăm cu Piața Chirilă din Tătărași.

„Tarabele chiar arată bine în comparație cu alte piețe. În fiecare primăvară-toamnă se face deratizare. Sunt ok și e destul de curățel, comparativ cu piața Chirilă din Tătărași. Față de ei, suntem destul de bine” spune femeia cu un pic de mândrie în glas.

Ceilalți administratori de piețe nu au fost de găsit la serviciu timp de mai multe zile la rând, fiind plecați pentru că „au o treabă”, fie fără să aibă vreo scuză.

La Hala Centrală, administratorul nu era la muncă, conform spuselor asistentei sale, acesta este plecat pentru a rezolva o treabă și, cel mai probabil nu mai revine la birou.

„Domnul director nu este, e plecat cu o treabă, nu știu dacă mai revine astăzi. Eventual, veniți mâine la ora 09:00, poate îl găsiți. Nu este nimeni altcineva în locul său”, spune grăbită o angajată.

Nici administratorii de la Piețele din Nicolina și Alexandru cel Bun nu au fost găsiți la serviciu de reporterii BZI.

Vânzătorii din Piața Alexandru spun că muncesc în niște condiții greu de imaginat, fie pe tarabe improvizate din lădițe sau cutii, fie pe unele vechi, de-o seamă cu ei.

„Ultimul lucru care s-a făcut aici a fost treaba asta cu asfaltul, acum doi ani, dar în rest nu s-a schimbat nimic. La brânzeturi doar, au adus cabine frigorifice, pentru care oamenii plătesc o taxă aparte. Schimbări au fost doar în interior, la exterior nimic. Tarabele sunt aceleași de când mă știu eu, și lucrez aici de 18 ani. De când am venit prima oară în piață, taraba asta nu a mai fost schimbată”, precizează o tânără care vinde în Piața Alexandru Alexandru.

Întrebat despre toate aceste probleme din piețele ieșene, directorul EcoPiața SA, Cristinel Stărică, s-a limitat să spună:

„În funcție de condițiile meteo , după data de 14 martie, vom demara activitatea de curățenie de primăvară în cadrul căreia vor fi executate operațiuni de spălare, igienizare, reparații/ vopsitorie în toate punctele de lucru.”

Șeful piețelor din Iași este, probabil, mai mult cu gândul la modul în care să cheltuie cele 523.000 de lei pe care îi va încasa în anul 2022. Din acești bani, 261.000 de lei reprezintă salariul, iar restul componenta variabilă, sumă pe care o poate lua în funcție de performanțe. În mod normal, Stărică va ridica 21.750 de lei lunar, adică 4.300 de euro, la care se adaugă componenta variabilă.

De problemele cu care se confruntă piețarii știe și primarul Mihai Chirica, acxesta cerând de altfel o evaluare a celui pus să aibă grijă de bunul mers al lucrurilor.

Dezastrul în piețele din Iași nu este imaginația cuiva, e un lucru real, e un adevăr dur pentru cei care muncesc zi de zi acolo, în condiții foarte grele, încercând să supraviețuiască cu doar câțiva zeci de lei pe care-i câștigă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *