A fost dezastru în livezile din Iași, din cauza gerului, iar prognoza meteo pentru această săptămână nu este deloc bună. Pomicultorii se tem că vor renunța la livezi din cauza înghețului de primăvară din ultimii ani, care afectează pomii, iar firmele de asigurări nu încheie contracte. Pierderile pot ajunge la 4-5.000 de euro la hectar
Pomicultorii din Iași se tem că vor renunța la livezi din cauza înghețului de primăvară care le distruge producțiile. Ultimele zile au fost un dezastru pentru producătorii care susțin că vor pierde aproape toată producția din acest an. Cele mai afectate sunt speciile sensibile: caisul, piersicul şi chiar cireşul. Există riscul ca aceste pierderi să ducă la scumpirea fructelor în pieţe, iar pomicultorii spun că legislația nu le permite să facă focuri în livezi.
„Au fost -5 grade luni seara, iar în seara asta (n.r. – marți, 18 martie 2025) este aproape la fel de frig. Legislația românească nu ne permite să facem focurile în livezi. Am recoltat ramuri cu flori, am pus în cameră, și vedem dacă cad florile. Sigur, a înghețat totul. Anul trecut a fost în aprilie o noapte cu minus 8 grade Celsius, deci pentru noi e al patrulea an cu probleme. Firmele de asigurări fac contracte cu producătorii doar pentru înghețul de primăvară care începe de pe 21 mai. Păi, atunci apar fructele”, susține Ovidiu Hlihor, producător cu 20 de hectare de livezi în comuna din Bălțați, Iași.
Dezastru în livezile din Iași, din cauza gerului din ultimele nopți
La nivelul județului Iași sunt aproximativ 4.500 de hectare cu livezi pe rod. Majoritatea pomicultorilor au livezi cu meri pe suprafețe cuprinse între 10 și 30 de hectare. Aceștia au investit sume uriașe în livezi, astfel că, după ani de muncă, sperau să amortizeze investițiile.
„Probabil nu vom avea producție la cais. Oricum, noi avem o suprafață mică cu această specie. Restul suprafeței este cu măr și prun. Noi vindem către industrie sau vin comercianții și iau direct de la noi. Pentru 30 de hectare, cât avem noi, am făcut strategia să vindem fructele pentru industrie. Concurența e mare și noi ne axăm mai mult pe cultura mare”, susține Tiberiu Stan, producător din Iași.
Soiurile de mere pe care le au pomicultorii din Iași cu preponderență sunt Golden, Idared, Florina, Generos, Ionatan și Bot de Iepure. Agricultorii vând producția unde găsesc cele mai bune prețuri. Astfel, unele fructe ajung în țară, iar altele, în statele europene, în țări precum Ungaria sau Anglia. Pomicultorii au avut pierderi și în livezile cu mere.
Înghețul de primăvară le creează probleme pomicultorilor din județ
Pomicultorii se tem că vor renunța la livezi din cauza înghețului de primăvară din ultimii ani, care afectează pomii, iar firmele de asigurări nu încheie contracte. Pierderile pot ajunge la 4-5.000 de euro la hectar.
„Noi investim foarte mult în livezi și vedem rezultatele peste câțiva ani. Este riscant acum să mai ai pomi fructiferi! Cred că, încet-încet, o să renunțăm la livezi sau o să căutăm niște soiuri care să reziste. Nu avem niciun ajutor din partea statului și firmele de asigurări își bat joc de noi”, mai spune Ilie Mihalache, producător din Iași.
Vremea neobișnuit de rece a afectat și în anii trecuți pomicultorii din Iași. Astfel, a fost dezastru în livezile din Iași, din cauza gerului, iar prognoza meteo pentru această săptămână nu este deloc bună, specialiștii anunțând nopți friguroase.