Prima pagină » Business în România » Dezastru în economia românească! Zeci de mii de firme s-au închis în doar 4 luni

Dezastru în economia românească! Zeci de mii de firme s-au închis în doar 4 luni

12 iun. 2024, 14:38,
BZI.ro, în Business în România

Este un dezastru în economia românească pentru că în primele 4 luni din 2024 au fost închise zeci de mii de firme. Vorbim despre 16.000 de firme, cu 3.000 mai multe decât aceeași perioadă din anul precedent.

După alegerile de duminică, 9 iunie 2024, se vor majora taxele și impozitele, susțin economiștii. Asta pentru că România și-a asumat mai multe reforme pentru a nu pierde banii europeni, care presupun și majorări de taxe şi impozite. Iată cine va trebui să scoată mai mulți bani din buzunare.

Record de firme românești închise! Dezastru pentru economia românească

Numărul firmelor care și-au închis porțile în primele patru luni ale anului 2024 a atins un maxim al ultimilor 12 ani, conform unei analize realizate de Sierra Quadrant. Peste 16.000 de companii au dispărut din peisajul economic românesc, cu 3.000 mai multe decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Acest fenomen este o dovadă a dificultăților cu care se confruntă mediul privat din România. Creșterea inflației, a taxelor și scăderea consumului au afectat semnificativ numeroase domenii, cel mai grav afectate fiind comerțul și serviciile, construcțiile, industria prelucrătoare și transporturile.

Experții atrag atenția că multe dintre firmele dizolvate sunt așa-numitele „firme zombie”, cu capitaluri negative și incapabile să facă față provocărilor actuale. Totuși, nu doar aceste companii se confruntă cu probleme.

Datele Registrului Comerțului indică un număr total de 58.899 de firme aflate în dificultate în primele patru luni ale anului 2024, cu peste 15.000 mai multe decât în 2023.

Specialiștii recomandă companiilor care doresc să evite insolvența să ia măsuri preventive, cum ar fi restructurarea operațiunilor, adaptarea ofertei la cererea pieței și adoptarea unor planuri strategice. De asemenea, aceștia subliniază importanța accesării la instrumentele legale disponibile, precum acordul de restructurare sau concordatul preventiv, care pot oferi o șansă de redresare a afacerilor aflate în dificultate.

Guvernul României, zero la capitolul măsuri de susținere a antreprenorilor români

Guvernul României a luat numeroase decizii proaste prin creșterea taxelor și impozitelor. În loc să îi ajute pe antreprenorii români, statul român îi împovărează. Situația actuală este una alarmantă și evidențiază nevoia urgentă de a lua măsuri concrete pentru a stimula economia românească. În caz contrar, riscul ca numărul firmelor dizolvate să crească semnificativ în următoarea perioadă este unul real.

Un barometru de opinie realizat de Sierra Quadrant la sfârșitul anului 2023 a dezvăluit că 62% dintre investitori și-au propus ca obiectiv principal pentru 2024 restructurarea și optimizarea operațiunilor financiare.

Acest lucru este o consecință a mediului economic dificil din România, marcat de creșterea taxelor, scăderea vânzărilor, blocajul financiar și creșterea costurilor operaționale. Creșterea taxelor a fost menționată de 67% dintre respondenți ca fiind principalul motiv de îngrijorare, urmată de scăderea vânzărilor (43%), accentuarea blocajului financiar (41%) și creșterea costurilor operaționale (38%).

Sierra Quadrant, companie cu o experiență de peste 25 de ani în mediul de afaceri românesc, este specializată în lucrări de administrare și lichidare complexe. Compania oferă asistență companiilor aflate în dificultate, inclusiv celor care se confruntă cu insolvența. Așadar, cu toate că Guvernul României se laudă că ia măsuri coerente, realitatea confirmă dezastrul din economia românească unde zeci de mii de firme s-au închis.

Comentarii
  • Cei care au închis cred că plânge cineva, ei când au deschis firme s-au se născuse deja morți. Ăsta este și scopul șmecherilor.

  • Cati bani au dat la stat anul trecut cele 16000 de firme impreuna? Nu cred ca iese 1 leu de firma.

  • Firmele “zombie” nu sunt la privați ! ,ca aia mierlesc în cîteva luni ! , firmele “zombie” sunt firmele de stat care înghit zeci milioane din fondurile plătitorilor de taxe fără să aibă vreun profit , ele fiind moarte în faliment dar se alimentează ca să supraviețuiască la singele poporului! Ca exemplu ar fi TAROM , CFR …… CTP din Iași și alte zeci de mamuți zombi !, în mediu privat firmele “zombie” sunt doar firmele care se deschid pe bani europeni , pe banii altora și funcționează fix cît le ajung banii furați de la alții prin taxe și impozite !, apoi se închid ca patronii sulii nu sunt în stare să vină cu bani de acasă și să parieze investiția pe banii , munca lor

  • @Realitatea, si cum numesti tu firmele mari, trasnationale, cu cvasi-monopol pe anumite sectoare, si care oficial sunt pe pierdere, motiv pentru care nu dau 1 leu la buget?
    Btw, si alea fara monopol sunt oficial tot pe minus. Optimizarea fiscala sa traiasca.

  • Cu firmele mari, multinaționalele este cu totul o altă problemă !, astea cu ajutorul politicienilor jefuiesc țările mai necajite , fac profituri de miliarde pe care le transferă prin off-shore-uri , fac achiziții exorbitante , plătesc dividende exorbitante investitorilor și conducerii iar la urmă trăgând linia sunt pe 0 profit !,dar este un jaf reușit cu ajutorul guvernelor din tarile respective ! Proprietarii finali fac de fapt profituri de miliarde !, deci nu sunt firme zombi in sensul ca supraviețuiesc din ajutoare financiare de stat, poate ca le iau dar fac asta sub forma de jaf național ! ( vezi exemple la Tesla , GM etc )

  • Multinationalele nu sunt pe zero, ci pe minus! Chestia asta se face prin contracte de tip jgheab cu firma mama. Filiala din Ro cumpara scump de la fima mama (orice, inclusiv consultanta) si vinde ieftin, sub pretul pietei. Este modalitatea clasica de export a profitului.

    Si multinationalele primesc ajutoare de la stat. Si primesc si o parte grasa din fondurile europene care ne sunt alocate. As putea sa le enumar, dar cred ca mesajul nu va trece de filtrul redactiei. Daca vrei un exemplu di grande, cauta ajutoarele de stat din mandatul lui Ciolos. Toate au fost date la firme straine.

  • @Anonim, iunie 13, 2024 la 9:39 am
    vrei sa spui ca subsidiarele din Ro sunt pe minus pentru ca firma mama sa fie pe plus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *