În comunele din Iași e dezastru din cauza secetei. Localnicii din comuna Dumești spun că nu au apă în fântâni, totul este ars, iar bătrânilor le dau lacrimile din cauza acestor vremuri grele. Oamenii se tem că urmează ce e mai rău
În comunele din Iași seceta a făcut ravagii, iar oamenii se tem că ce e mai rău abia urmează. În comuna Dumești, din județul Iași, porumbul este compromis, localnicii abia mai găsesc apă și hrană pentru animale și le este teamă că, dacă vor trece cu bine de anul acesta, anul viitor va fi și mai greu, din cauza producției extrem de mici sau, în cazul celor care mai aveau o grădină cu legume, din cauza lipsei acesteia.
„Trebuia să avem legume în grădină, dar din cauza secetei nu mai avem. S-au ars, sunt opărite. Sunt temperaturi mari. Mai avem apă într-o fântână și o protejăm pentru consum, pentru animale. Mai avem puțină. Avem două fântâni, una în curte la mine, una la fiul meu. În una nu mai este deloc apă. Avem apă de la Timișești, pentru băut, dar cu porția. Porumbul parcă-i toamnă, bătut de brumă. Floarea-soarelui, dacă ar ploua, ar fi bună, dar nu mai este speranță. Eu am 68 de ani. A mai fost o secetă după Revoluție, dar parcă nu chiar așa gravă, ca acum. Este posibil la anul să nu mai avem ce mânca. Avem rezerve de anul trecut. La noi, în partea asta, e uscat totul. Parcă e dat cu arzătorul. Iarba, când calci pe ea, e așa coaptă, se aude de parcă ar fi gheață. Pâraiele s-au uscat, nu mai au apă deloc. Mai ține omul o vită pe deal, o duce acasă să-i dea de mâncare, ce mai are. Nici mâncare nu mai e pentru animale. Suntem la mila lui Dumnezeu! Speranța moare ultima, dar nu știu cât mai rezistăm noi”, spune Constantin, unul dintre localnicii din satul Chilișoaia, comuna Dumești.
În comuna Bivolari oamenii stau cu zilele fără apă.
E dezastru în comunele din Iași, din cauza secetei
Bătrânii din satele din Dumești spun că au trecut prin vremuri grele, dar ca anul acesta nu a fost niciodată. Nataliei Chiulan, pensionară din Dumești, în vârstă de 84 de ani, care a muncit în agricultură, îi dau lacrimile.
„Greu, foarte greu. Nu mai avem medicamente, la câmp nu e nimic. Cumpărăm un kilogram de făină să mâncăm. Foarte greu (n.r – începe să plângă). Am prins vremuri grele, dar nu ca acuma. Ne descurcăm cum putem. Mâncăm mai puțin, după posibilități. Am 84 de ani și vă spun că e foarte greu. Am copii, nepoți, dar oricum e greu pentru toată lumea. O să fie și mai greu! Un kilogram de făină, de mălai, 6 lei? Cum să trăiești așa? Acum mai avem ceva, dar la anul o să fie și mai greu. Când eram tânără, erau de toate, aveam irigații. Luam porumb, grâu, creșteam păsări. Acum nu s-a făcut nimic. E din ce în ce mai greu. Totul se scumpește de la o zi la alta. Eu mă descurc cum pot, cu pensia mea de 1.500 de lei, dar cei care au copii, cum se descurcă?”, spune aproape plângând Natalia Chiulan, pensionară din comuna Dumești, Iași.
Localnicii se tem că va fi foamete
Ieri, în barul din sat, în zi de sărbătoare, bărbații discutau aprins, la o bere, despre secetă și ce se mai întâmplă în țară. Lucrează în domeniul construcțiilor și, fiind sărbătoare, s-au gândit să se răcorească la o bere, pe caniculă și să discute despre secetă.
„Noi muncim în construcții și știm cât de greu e pe caniculă. Acum câțiva ani, a fost greu din cauza secetei, dar nu ca acum. Țin minte că în acel an, în august, a venit o ploaie cu gheață, a stricat tot. Noi avem grădină, dar e uscată toată acum. Cumpărăm totul de la magazin și e mai scump. Anul viitor o să fie greu, din cauza acestui an cu probleme, poate chiar foamete. Bahluiul are 10 centimetri, așa tare a secat. Noi ne rugăm la Dumnezeu, dar cine știe ce o să fie…”, spune Costel Holban, localnic din comuna Dumești, Iași.
Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, o situație similară din comuna Golăiești, Iași. Dezastrul din comunele din Iași se vede și în datele transmise de fermieri la Prefectură, care arată că zeci de mii de hectare de culturi agricole sunt distruse de secetă.
Morti de beti si puturosi ai gasiti acolo in fiecare zi !, discuta despre nimic concret si se intorc acasa la fel de lenesi si fara de minte, de fapt cam asta este radiografia generala a Romaniei , pe aia din orase ai gaseti tot in baruri ori cazinouri ori prin parcuri la frecat menta , oamenii harnici nu au timp o secunda de bullshit pe marginea santului, le trece Bahluiul printre culturi si ei mor de seceta ca asteapta pe cineva de la bucuresti sa vina sa faca ceva
Cine este trecut de 50 de ani știe că nu exista suprafață agricolă neirigata.