Una dintre comunele ieșene cu cea mai mare dezvoltare din ultimii ani a ajuns în mijlocul unui scandal uriaș. Dumitru Mihăiluc, fostul primar al comunei Valea Lupului, a lăsat în urma sa un adevărat dezastru. Inspectorii Curții de Conturi Iași au scos la iveală o serie de nereguli petrecute în actele primăriei conduse până în toamna trecută de Mihăiluc
Una dintre cele mai vânate zone din jurul municipiului Iași a ajuns să se confrunte cu o situație extrem de neplăcută. Inspectorii Curții de Conturi au scos la iveală o serie de nereguli săvârșite în Primăria din comuna Valea Lupului, nereguli care l-au avut în centru pe fostul primar Dumitru Mihăiluc. Conform raportului întocmit de Curtea de Conturi pentru anul 2019, abaterile sunt estimate la 555 de mii de lei. Printre abaterile constatate au apărut unele legate de acordarea unor drepturi salariale neconforme sau majorarea ilegală a prețului la recepția sediului primăriei din localitate. Inspectorii au dispus încă de acum 2 ani ca aceste abateri să fie refăcute.
Fostul primar a umflat prețul sediului Primăriei din comuna Valea Lupului
O abatere de 152 de mii de lei a fost înregistrată la recepția sediului nou al Primăriei din comuna Valea Lupului. La suma totală a lucrării au fost adăugați și acei bani fără nicio justificare din partea fostului primar.
„Înregistrarea recepției Sediului primăriei la o valoare majorată, datorat includerii unor sume ce nu sunt aferente obiectivului de investiție”, se arată în raportul inspectorilor Curții de Conturi Iași.
Inspectorii au constatat, printre altele, că Primăria nu a recuperat debitele restante de la mai multe persoane.
„Evidențele fiscale ale unității sunt incomplete și/sau conțin date care nu corespund realității. Nu sunt înregistrați toți contribuabilii persoane juridice care au sediul/desfășoară activități pe teritoriul comunei. Un număr de 20 de contribuabili persoane juridice sunt radiați. Valoarea debitelor acestora înregistrate în evidența fiscală este de 311 mii de lei. Suma de 202,2 mii de lei reprezintă debite aferente perioadei cuprinse ulterior datei radierii și momentului efectuării acțiuni de audit”, se mai arată în raportul inspectorilor.
Salarii date după ureche în primăria de la marginea Iașului
O altă gaură de 890 de mii de lei a fost legată de faptul că Primăria nu a înregistrat în contabilitate taxa specială de salubritate existentă la nivelul comunei. Iar asta nu a fost tot. O vreme s-au dat și salarii pentru unii funcționari, salarii umflate în raport cu munca prestată. O astfel de decizie a fost întoarsă și de instanța de judecată de noua conducere a Primăriei din Valea Lupului.
„S-a constatat acordarea de drepturi de natură salarială în mod nelegal datorat acordării de drepturi salariale personalului unității peste nivelul indemnizației viceprimarului. Sunt și drepturi salariale acordate pentru o funcție la un nivel superior postului ocupat, precum și de acordarea de drepturi salariale pentru implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă într-un cuantum superior celui la care se avea dreptul”, se mai arată în raportul celor de la Curtea de Conturi Iași.
Probleme peste probleme în mandatul fostului primar
Dumitru Mihăiluc a fost primar în Valea Lupului în ultimele două mandate. Locuitorii din Valea Lupului au făcut numeroase sesizări după autorizațiile date aiurea de Dumitru Mihăiluc. S-a ajuns până și la blocarea unor străzi de către unele persoane apropiate de primar și care au primit de la acesta drept de folosință asupra arterelor. Iar acest lucru nu a fost tot. Primarul și-a angajat și o sumedenie de rude în instituția pe care o conducea. Familia acestuia a acaparat chiar mai multe funcții-cheie din primărie.
Pe de altă parte, Dumitru Mihăiluc, fostul primar din Valea Lupului, a susţinut că toate acele concluzii ale inspectorilor au fost remediate, unele chiar în timpul acţiunii de control. „În ceea ce priveşte salariile respective, sitiatia s-a îndreptat imediat. În ceea ce priveşte banii pentru sediul primăriei, suma a fost trecută la alt capitol, nu a fost vorba de o suplimentare. Taxele de salubritate sunt o restantă mare, iar oamenii vor plăti când vor veni la primărie. Ea se va recupera ca peste tot. După raport s-a pus şi o decizie, aceasta fiind respectată pe toate punctele”, a spus Dumitru Mihăiluc.