Prima pagină » Titlurile zilei » Dezastru în cofetăriile din Iași. Ce decizii drastice au luat creatorii de dulciuri din Iași din cauza pandemiei de COVID-19. Pagubele sunt imense
Dezastru în cofetăriile din Iași. Ce decizii drastice au luat creatorii de dulciuri din Iași din cauza pandemiei de COVID-19. Pagubele sunt imense

Dezastru în cofetăriile din Iași. Ce decizii drastice au luat creatorii de dulciuri din Iași din cauza pandemiei de COVID-19. Pagubele sunt imense

26 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Cofetăriile din Iași au înregistrat cu până la 80 la sută mai puține comenzi din cauza pandemiei de COVID-19, comparativ cu anul 2019. Proprietarii cofetăriilor din Iași care au înregistrat pagube însemnate din cauza pandemiei se gândesc să închidă afacerile dacă statul nu vine cu soluții sau industria HoReCa, de care depind în mare parte, nu își revine. Pierderile financiare se ridică la mii de euro doar în cazul unei singure afaceri în acest domeniu

Cofetăriile din Iași au înregistrat cu până la 80 la sută mai puține comenzi din cauza pandemiei de COVID-19, comparativ cu anul 2019. Efectele pandemiei de COVID-19 se văd și asupra acestei sfere de activitate întrucât majoritatea celor care activează în domeniul cofetăriei și patiseriei aveau contracte cu firmele din domeniul HoReCa în anii trecuți și se bazau pe veniturile generate de colaborare cu aceste societăți. Unul dintre patronii din Iași care susține că această industrie a fost grav afectată de pandemie este Emanoil Galamakis, proprietarul lanțului de cofetării A la Grec.

Emanoil Galamakis, patronul A la Grec: „Au scăzut foarte mult comenzile, cam cu 80 la sută față de anul trecut”

Patronul susține că a renunțat la un punct de lucru și a înregistrat pierderi financiare semnificative în ultimele 6 luni.

„Am deschis două din trei puncte, am încercat să lucrăm mai mult pe livrări. Au scăzut foarte mult comenzile, cam cu 80 la sută față de anul trecut, pe partea de torturi, în special. Nu mai sunt evenimente, nunți, botezuri sau dacă sunt, se fac cu puțini oameni, sunt mici, restrânse. Noi am fi mărit prețurile pentru că am ținut închis o perioadă și am înregistrat pierderi, dar am decis să le menținem ca anul trecut, între 55 și 75 de lei kilogramul de tort. Am văzut că vreo 8-10 la sută din cofetării au crescut prețurile, cred că tot din cauză că au avut închis o perioadă de timp”, spune Emanoil Galamakis, patronul cofetăriilor A la Grec.

Ștefan Buraga, proprietar cofetăria L’Artisan: „Pot spune că acum aduc bani de acasă pentru a susține afacerea”

Proprietarul unei cofetării din Iași care susține că a fost nevoit să renunțe la trei angajați din cauza numărului redus de comenzi este Ștefan Buraga.

„Acum e la fel de greu sau mai greu ca la începutul pandemiei. Lumea e speriată și nu mai face evenimente. Doar câte un majorat sau o cumătrie cu puțină lume. În august veneau străinii în Iași și mai aveam ceva vânzări, dar acum nu mai vin nici aceștia. Pot spune că acum aduc bani de acasă pentru a susține afacerea. Nici timp nu mai am să fac un plan de afaceri, lucrez și 12 ore pe zi. Am făcut reduceri de personal pe partea de producție pentru că nu mai am comenzi, nu mai am cu ce plăti salariile. Am rămas trei persoane din cele șase care munceau aici. Pe partea de vânzare nu am schimbat nimic, am mai introdus promoții în funcție de cererea de pe piață”, spune Ștefan Buraga, proprietarul L’artisan.

În unele cofetării din Iași au crescut prețurile cu până la 30 la sută la cele mai căutate sortimente de prăjituri

Ștefan Buraga produce ciocolată belgiană, iar materia primă este adusă din Belgia. Pentru că pralinele necesită timp și răbdare pentru a fi create, fiind făcute manual, la o anumită temperatură, dar și o anumită cantitate, tânărul ciocolatier petrece și 12 ore în atelierul cu bunătăți. Ciocolatierul mai spune că ar fi trebuit să mărească prețurile din cauză că materia primă s-a scumpit, însă nu a făcut acest lucru pentru a nu pierde clienții care oricum sunt puțini. Alte cofetării din Iași, însă, au mărit prețurile chiar și cu 30 la sută, clienții simțind diferența mai ales la cele mai căutate sortimente de prăjituri.

Ștefan Buraga: „Normal ar fi trebuit să mărim și noi prețurile, pentru că materia primă, care e importată, s-a scumpit”

Acesta mai spune că materia primă, care de obicei este importată, s-a scumpit.

„Nu am mai avut o zi liberă de la 31 august 2019. Dacă plec, închid totul. Acum facem 30% din cât făceam înainte, deci au scăzut vânzările cu 70 la sută. Vom vedea dacă odată cu începerea școlii vor apărea diferențe, deși cred că nu o să fie cine știe ce schimbări. Oamenii sunt prost informați cu ce se întâmplă, se exagerează. Normal ar fi trebuit să mărim și noi prețurile pentru că materia primă, care e importată, s-a scumpit, mai ales că produsele sunt importate, e vorba de obligații ale transportatorilor”, mai spune Ștefan Buraga.

Ciocolatierul Ștefan Buraga: „Site-urile oficiale de unde antreprenorii se pot informa sunt un adevărat labirint, sunt prost făcute”

Ciocolatierul susține că ar trebui gândite de autorități niște programe de finanțare care să îi ajute să depășească această criză.

„Domeniul HoReCa e cel mai afectat, iar situația nu va fi roz dacă nu se vor deschide hotelurile și restaurantele. Dacă situația ar fi gestionată corespunzător, ca în alte țări, probabil că totul ar fi altfel. Dar parcă e planificată chestia asta, să se vadă cine rezistă. Lumea a strâns puternic cureaua și cred că o să se promită în continuare bani. Cei de la conducere ar trebui să se gândească la faptul că nu numai firmele mari oferă locuri de muncă și susținere, ci și afacerile locale. Site-urile oficiale de unde antreprenorii se pot informa sunt un adevărat labirint, sunt prost făcute. Cine nu se pricepe deloc nu are habar cum să caute informații”, a mai spus Ștefan Buraga.

Proprietarul unei cofetării din Iași: „Dacă vom continua așa, până la sfârșitul anului închidem”

Unii patroni din Iași se gândesc să renunțe la afacere dacă situația se agravează din cauza pandemiei de COVID-19.

„La noi s-a văzut o scădere drastică a comenzilor imediat după ce s-a dat starea de urgență. Atunci primeam câteva comenzi și numai pentru livrarea la domiciliu. Erau un tort aniversar sau un platou de prăjituri. Am fost nevoiți să dăm afară doi oameni de pe partea de producție și de vreo trei luni am trecut exclusiv pe livrări. Adică nu mai vine lumea la laborator, ci doar comandă online. Nici așa nu putem spune că avem noroc, pentru că efectiv lumea nu mai dă banii pe dulciuri. Pun banii la saltea. Cred că dacă vom continua așa, până la sfârșitul anului închidem”, spune Ionuț Roșu, patronul unei cofetării din cartierul Dacia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`