Prima pagină » Local » Dezastru în cimitirele din Iași. Primăria nu mai știe ce să facă cu toate cadavrele. În oraș nu au mai fost atât de mulți morți de la Primul Război Mondial
Dezastru în cimitirele din Iași. Primăria nu mai știe ce să facă cu toate cadavrele. În oraș nu au mai fost atât de mulți morți de la Primul Război Mondial

Dezastru în cimitirele din Iași. Primăria nu mai știe ce să facă cu toate cadavrele. În oraș nu au mai fost atât de mulți morți de la Primul Război Mondial

03 nov. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

În luna octombrie 2021 s-au înregistrat de două ori mai mulți morți în cimitirele din municipiul Iași față de aceeași perioadă a anului trecut. Pandemia COVID-19 a făcut ca numărul persoanelor decedate să fie mult mai mare în plin val patru, față de ceea ce era anul trecut. Jumătate dintre cei morți au fost răpuși de virusul care continuă să facă ravagii printre ieșeni

Un raport emis de Primăria Iași arată pe deplin efectele virusului COVID-19 asupra populației din municipiu. Valul patru al pandemiei a dus la o creștere majoră a numărului de decese în municipiul Iași. De altfel, autoritatea locală a arătat că pandemia de COVID-19 a generat o creștere majoră și fără precedent în ultimii cel puțin 30 de ani a numărului de morți din municipiul Iași. Recent, edilul Mihai Chirica a arătat că municipalitatea a luat în calcul înființarea unui nou cimitir în oraș. La ultima ședință de Consiliu Local, edilul a precizat că în bugetul pe anul 2022 va fi prinsă și o astfel de investiție.

Dezastru în cimitirele din Iași. Număr uriaș de morți în octombrie 2021

Raportul Direcției Locale de Evidență a Persoanelor (DLEP) arată că pe luna octombrie 2021 au fost înregistrate 931 de decese, cu câteva sute mai mult față de octombrie 2020. Anul trecut, România se afla în valul doi al pandemiei, însă cifrele nu erau atât de sumbre. În cursul lunii trecute, câteva sute de ieșeni diagnosticați cu coronavirus au decedat.

„În cursul lunii octombrie a acestui an, când România s-a confruntat cu vârful valului al patrulea al pandemiei, Serviciul de Stare Civilă din cadrul Direcției Locale de Evidență a Persoanelor Iași a înregistrat nu mai puțin de 931 de decese. Cifra este mai mult decât dublă față de o perioadă normală! Spre comparație, în luna octombrie a anului 2020 – când România se afla în cel de-al doilea val – au fost înregistrate 549 de decese. Astfel, numărul de decese din luna octombrie 2021 este cu 70 la sută mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. În luna octombrie a anului 2019 au fost înregistrate 470 de decese în municipiul Iași, aproximativ jumătate din cel de luna trecută!”, au menționat reprezentanții municipalității ieșene.

Sute de morți de Covid în municipiul Iași

Reprezentanții municipalității au explicat că o bună parte din aceste decese sunt ale unor persoane din Iași. DLEP înregistrează și decesele din alte 26 de comune arondate instituției.

„Dintre cele 931 de decese, 448 sunt ale unor persoane care au fost diagnosticate și cu COVID-19. Din cele 931, un număr de 564 de decese sunt ale unor cetățeni din municipiul Iași. Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Iași, confruntate și cu situațiile Direcției Locale de Evidență a Persoanelor Iași, în cursul lunii octombrie a acestui an au decedat 258 de persoane din municipiul Iași diagnosticate și cu COVID-19”, au mai spus cei de la Primăria Iași.

Practic, din cele 546 de decese din municipiu înregistrate în octombrie 2021, un număr de 258 de persoane au fost înregistrate cu COVID-19. Și reprezentanții Servicii Publice SA au arătat recent că pandemia a dublat numărul înmormântărilor în Iași.

Tot mai mulți morți, de la lună la lună, în municipiul Iași

De la începutul pandemiei și până în prezent au fost înregistrate 794 de persoane în Iași decedate din cauza virusului. Dintre acestea, o treime (258 persoane) au decedat numai în luna octombrie 2021. Cifrele arată însă și alte aspecte.

„În cursul lunii septembrie a acestui an, la începutul celui de-al patrulea val al pandemiei în România, în municipiul Iași au fost înregistrate 471 de decese, față de 430 în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă o creștere de 10 la sută. Numărul de decese înregistrat în luna octombrie a acestui an este cu 460 mai mare decât cel din luna precedentă”, au mai spus cei de la Primăria Iași.

Din cauza pandemiei au decedat și persone tinere în municipiul Iași.

Număr uriaș de morți în Iași. Doar în Primul Război Mondial au mai fost astfel de cifre

Creșterea numărului de decese este vizibilă și în evoluția pandemiei de la un an la altul. În perioada ianuarie – octombrie 2020 au fost înregistrate 4.396 de decese în municipiul Iași, cu o medie de 440 de decese pe lună. În perioada ianuarie – octombrie 2021, în municipiul Iași au fost înregistrate 5.296 de decese, cu o medie de 530 de decese pe lună. Creșterea numărului de decese între cele două perioade comparate este de 17 la sută.

„Numărul de decese înregistrat în municipiul Iași în luna octombrie 2021 este, de departe, cel mai mare din ultimii 30 de ani. O cercetare rapidă în arhivele Evidenței Populației arată că o astfel de situație tragică nu a mai fost înregistrată din 1917, în perioada Primului Război Mondial”, au mai spus cei de la Primăria Iași.

De la începutul pandemiei, în județul Iași au fost înregistrate aproape 67 de mii de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 1.546 de decese. În municipiul Iași au fost înregistrate 37.801 cazuri de infectare și 794 de decese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *