Prima pagină » Local » Dezastru in apicultura ieseana. Vom avea miere mai scumpa anul acesta
Dezastru in apicultura ieseana. Vom avea miere mai scumpa anul acesta

Dezastru in apicultura ieseana. Vom avea miere mai scumpa anul acesta

25 iul. 2012, 22:00,
Madalina Olaeru în Local
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:303765;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ An dezastruos pentru apicultura ieseana @ Seceta a afectat drastic productia de miere @  Producatorii sunt decisi sa ridice in mod serios preturile @ Pe langa pierderile extrem de mari din acest an, apicultorii sunt nevoiti sa cheltuie suplimentar pentru hrana albinelor

Dupa ce productia de miere de salcam a fost compromisa in acest an, singura speranta a apicultorilor ieseni a fost la productia de flori de tei si floarea soarelui. Din pacate, s-a inregistrat un dezastru total in randul apicultorilor. Seceta a uscat aproape toate culturile, astfel incat albinele nu au mai avut ce aduna de la tei si floarea soarelui. „Productia este foarte slaba in acest an, toata Moldova este afectata. Datorita secetei extreme, floarea soarelui nu a mai secretat nectar si s-au adunat in medie doar 6-7 kilograme pe familia de albine, in conditiile in care ar fi trebuit sa iasa cam 30 de kilograme”, declara dr. Lucian Luchian, directorul SC Apicola SRL Iasi, si vicepresedinte al Asociatiei Crescatorilor de Albine, filiala judeteana Iasi. Producatorii se gandesc deja sa mai adauge cativa lei la pretul de vanzare. „Cu siguranta vor creste preturile cu cel putin 30 la suta pe piata libera. Deja au crescut pentru mierea de salcam”, precizeaza dr. Luchian.
Si alti apicultori se declara nemultumiti si dezamagiti de productia din acest an. „Anul acesta este foarte prost. Productia de miere este zero. Ultimii doi ani au fost nefavorabili, seceta continua, nu a mai plouat la noi din timpul teiului. Anul trecut a fost foarte secetos, albinele au intrat slabite in iarna, au avut hrana artificiala si sunt nedezvoltate”, declara Costel Avram, un apicultor din Chicerea, comuna Tomesti.

Cu toate ca productia este extrem de slaba, la fel cum a fost si anul trecut, Avram nu vrea sa renunte la ceea ce a devenit mai mult decat o pasiune pentru el, ajungand sa detina 112 familii de albine. Mai mult de atat, el continua sa investeasca in afacerea sa, cu toate ca este constient de riscurile inevitabile din agricultura. „Am cumparat de 60 de milioane de lei sirop pentru albine, noroc ca avem sprijinul Programului National Apicol. Nu pot sa merg in pastoral, pentru ca mai am si alte activitati, oricum seceta este peste tot, iar riscuri in agricultura sunt permanent. Eu fac cu mare placere apicultura de 7-8 ani si am inceput de la zero, voi continua chiar daca am avut pierderi in ultimii doi ani”, mai spune apicultorul.

Pastoralul salveaza productia

Cu toate acestea, sunt si ieseni ambitiosi care se dedica intru totul meseriei sale si care au reusit sa obtina 14 tone de miere pe timp de seceta crunta. Florin Lungu cunoaste de multi ani secretul pentru a obtine productie buna la miere si anume stupii in pastoral. Acest fapt semnifica deplasarea cu familiile de albine intr-o alta zona a tarii, pentru o anumita perioada de timp. Indiferent ca este an secetos sau nu, el se deplaseaza in pastoral cu familiile sale de albine. Initial se instaleaza cateva luni in zona Brailei la salcam, tei si floarea soarelui, iar spre toamna da o fuga si prin Delta Dunarii, la Sfantu Gheorghe, unde gaseste izma numai buna pentru albinele sale. „Solutia pentru perioada de seceta este sa mergi in pastoral si la fermele unde sunt sisteme de irigatii. La noi in Moldova sunt alte soluri si nu dau productie prea buna, pe cand la Galati sunt soluri nisipoase si paduri mari de salcam. Anul trecut am fost in Delta, la izma iar in toamna aceasta o sa merg din nou. Am reusit sa scot 30 de kilograme pe familie la tei si floarea soarelui si 12 kilograme la salcam”, a declarat Florin Lungu, unul dintre apicultorii fruntasi ai Iasului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024