Primarul unei comune ieșene se află aproape de a provoca un dezastru de proporții. Unul din cele mai importante monumente din județul Iași, monument de importanță națională, a fost prins la mijloc și riscă să fie distrus de ambițiile autorității locale. Parcul dendrologic de la conacul Petre P. Carp din Țibănești este disputat în instanță de Primărie și de moștenitorii marelui Petre P. Carp, dosarul fiind departe de a se fi finalizat. Însă, Primăria vrea deja să înceapă lucrări în parcul respectiv, în ciuda restricțiilor impuse de lege. În plus, pe numele primarului Aurica Cobuz este și o cercetare penală după ce aceasta a dispus tăierea unor copaci din parc
Caz extrem de grav într-o mare localitate din județul Iași. Totul este legat de parcul dendrologic din jurul conacului marelui om politic Petre P. Carp din comuna Țibănești. O dispută pornită între moștenitorii boierului și autoritatea locală a făcut ca lucrurile să ia amploare și parcul să fie afectat. Primarul Aurica Cobuz continuă să-și susțină proiectul unei săli de sport în parcul vechi din comună, parc monument de clasă națională, deși nu are suprafața respectivă încă în proprietate.
Între primărie și arhitectul Șerban Sturdza, specialist atestat în monumente istorice și moștenitorul conacului Petre P. Carp, s-au derulat mai multe procese pe rolul instanțelor. Într-unul din acestea, Primăria a avut câștig de cauză într-o primă etapă, iar Aurica Cobuz s-a apucat de treabă și vrea să meargă în continuare cu proiectul unei săli de sport în parc. Asta înseamnă că se poate ajunge la distrugerea unui întreg ansamblu peisagistic vechi de mai bine de un secol.
Parcul este trecut în lista monumentelor istorice de importanță națională
Arhitectul Șerban Sturdza, fost președinte al Ordinului Arhitecților din România, a arătat cum stau lucrurile și de ce primarul Aurica Cobuz greșește când susține că autoritatea locală are parcul în proprietate. În plus, acesta a precizat și că nu este normal ca primarul să susțină că acolo trebuie făcute lucrări, în contextul în care pentru astfel de situații este nevoie de avize și aprobări de la autoritățile în drept, respectiv Ministerul Culturii.
„Dumneaei se află într-o situație totală de ilegalitate. Procesul care este în curs nu s-a terminat. Este gata o fază a procesului, cel pe contencios, iar acum vine procesul pe fond. Doamna primar nu poate să afirme că parcul este al ei, al Primăriei, atât timp cât procesul nu s-a terminat. Din acest punct de vedere, ea face o ilegalitate flagrantă înșelând populația și instituțiile statului deoarece prezintă lucruri neadevărate. Scopul, din păcate, este unul pe care numai o persoană ignorantă care încalcă legea poate să-l aibă, anume că încalcă legea monumentelor. Tot parcul, indiferent de proprietar, este monument istoric. Parcul este trecut în lista monumentelor istorice de importanță națională și din acest punct de vedere nimeni nu poate face lucrări decât după ce s-au avizat proiecte la Ministerul Culturii și s-au făcut studii istorice. Ori dânsa eludează acest amănunt esențial și încală legea”, a spus arhitectul Șerban Sturdza.
Se poate ajunge la Guvern
Arhitectul Șerban Sturdza a menționat și faptul că primarul Aurica Cobuz induce populația din Țibănești în eroare susținând că parcul este în proprietatea comunei și că de acum poate să facă ce vrea.
„Operează în cartea funciară fără să semnaleze că procesele nu s-au terminat. Acest lucru îi dă posibilitatea temporar să înșele autoritatea ce dă fonduri și să-și însușească banii la care nu are dreptul. Pentru asta ar trebui să suporte rigorile legii. Eu sunt obligat să anunț acest lucru oficial, atât în calitate de specialist în monumente istorice ca arhitect, cât și ca persoana implicată într-un proces, pentru că acest parc a fost moștenit și a fost proprietatea familiei Carp a cărui moștenitor sunt. Procesul nu s-a terminat și ea minte. Instigă la activități care sunt ilegale, dezinformând populația. Ca persoană reprezentantivă, ca primar, lumea o crede. Acest lucru fragilizează și legislația românească. Ea ca persoană în administrație, ce este obligată să respecte calitatea de primar, ar trebui să respecte legea și totuși nu face acest lucru”, a adăugat Șerban Sturdza.
Campanie electorală mascată! Dosar penal în lucru
Ce înseamnă toate aceste lucruri? Cât timp nu există o hotărâre definitivă, nu se pot face investiții, mai ales că la mijloc este o revendicare. Aparent, primarul Aurica Cobuz încearcă să obțină capital electoral, mai ales că anul acesta sunt alegeri locale.
„Intenția noastră de a face din acest parc un loc în care să-ți fie mai mare dragul să te plimbi s-a lovit permanent de șicanele domnului Sturdza sau ale unui coleg din primărie care-i ține partea. Ba că parcul nu e al nostru, ba că facem tăieri fără autorizație, când noi, de fapt, îndepărtăm niște crengi sau copaci uscați care pun în pericol viața trecătorilor. Când am curățat locul și am montat acolo niște bănci am fost acuzați că am tăiat fără autorizație”, a susținut Aurica Cobuz într-un anunț către locuitorii din comună.
Aceasta uită însă să arate că în decursul anului trecut s-a ales cu dosar penal după ce a dispus să se taie copaci din parcul dendrologic.
„În cadrul dosarului penal întocmit în luna iulie 2019 sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt de arbori se continuă cercetarile, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași”, au spus reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași.
Cobuz l-a luat la ochi și pe Benone Vornicu, un referent din primărie care i-a demascat planurile!
Un întreg ansamblu în pericol
Conacul din Țibănești este un conac construit la începutul secolului al XIX-lea de familia boierilor Carp în satul Țibănești. Acesta face parte dintr-un întreg ansamblu și este înscris pe Lista monumentelor istorice din județul Iași, având codul IS-II-a-A-04264. El este compus din cinci monumente cu același regim: Biserica „Adormirea Tuturor Sfinților” (IS-II-m-A-04264.01 – 1819), Conacul Petre P. Carp (IS-II-m-A-04264.02 – secolul al XIX-lea), Mausoleul familiei Petre P. Carp (IS-IV-m-A-04264.03 – 1819), Parcul conacului (IS-II-m-A-04264.04) și Corpul anexă – Gang (IS-II-m-A-04264.05). Practic, parcul este monument istoric, iar pentru lucrări în interiorul acestuia și a zonei sale de protecție este nevoie de un set de avize complexe. Se pare însă că primarul Aurica Cobuz nu ține cont de asta și vrea să se apuce de lucrări.