Una din marile aglomerări urbane din zona metropolitană a ajuns să se confrunte cu un adevărat dezastru ecologic. Munți de gunoaie au apărut în ultimele zile într-o zonă apropiată de Aeroportul Internațional Iași. Inspectorii de mediu s-au luat cu mâinile de cap. Primăria a fost pusă la adunat fiecare centimetru de gunoaie apărute în acea zonă locuită
Un adevărat dezastru ecologic a apărut la marginea municipiului Iași. Munți de gunoaie, deșeuri adunate cu săptămânile și o nepăsare totală din partea autorității locale. În comuna Aroneanu, într-o zonă apropiată de Aeroportul Internațional Iași, au apărut peste noapte tone întregi de deșeuri aruncate. Imaginile sunt dezolante, întreaga zonă fiind aproape acoperită de gunoaie. Practic, o zonă situată în apropiere de un monument istoric al Iașului a devenit una plină de deșeuri, după ce localnicii au confundat-o cu o groapă de gunoi, iar primăria comunei nu a luat nici cea mai mică măsură pentru remedierea situației. Culmea este că primarul Benoni Moruzi nu a schițat vreun gest până când nu a fost luat la întrebări de comisarii Gărzii de Mediu pentru dezastrul ecologic.
Coșmar văzut din avion
Localnicii arată cu degetul spre primărie, cerând luarea unor măsuri urgente.
„Este un dezastru ce se vede și din avion, numai de la primărie nu se vede. Zona de la strada Alexandru Lăpușneanu din fața bisericii «Sf. Nicolae» este un dezastru total. Se vede cu ochiul liber totul până se ajunge la pădure”, a arătat un localnic din Aroneanu.
Și asta nu este tot. Oamenii au arătat că aproape toată zona din jurul comunei arată la fel.
„Sunt munți de gunoaie dinspre pădurea Ciric, zona Gheorgheasa, care e focar de infecție etc. Sunt atât de multe gunoaie, încât ar fi nevoie de zeci de oameni și zeci de zile să se simtă. Poate în vară se reia acțiunea, dar dacă cei care aruncă sunt mai mulți decât cei care strâng, atunci este degeaba”, a mai spus un localnic.
Realitate cruntă
Cel mai afectat pare a fi un monument istoric din zonă. Biserica „Sf. Nicolae” din Aroneanu, veche de secole, se află în apropierea zonei unde s-au aruncat deșeurile respective. Biserica construită la finalul secolului al XVI-lea se află pe lista monumentelor istorice.
„Este inadmisibil modul în care domnul primar se ocupă de tot ceea ce înseamnă comuna noastră. Am avut probleme foarte mari legat de firma care se ocupă cu ridicarea gunoiului din comună. A știut să ceară bani, dar mulți am fost nevoiți să ne ducem singuri gunoiul, cu mașinile proprii, în Iași. Într-adevăr, sunt oameni care aruncă gunoiul în apropierea pădurii, dar primarul nu face nimic pentru a remedia această problemă. Mulți dintre cei care aruncă sunt apropiații lui”, a spus Nicoale G., locuitor al comunei Aroneanu.
Se cer măsuri urgente
Garda de Mediu a luat deja măsuri și a dispus primăriei să curețe zona în totalitate. Primăria condusă de Moruzi trebuie să salubrizeze porțiunea respectivă până la începutul lunii februarie pentru a nu primi amendă de la instituțiile de control.
„În urma controlului efectuat la adresa menționată, în sesizare s-a constatat că cele sesizate se confirmă, în sensul că au fost identificate deșeuri abandonate în cantități apreciabile. În urma desfășurării procedurii de control au fost impuse măsuri de remediere de către Primăria Aroneanu, în sensul salubrizării zonei până în prima săptămână a lunii februarie”, au arătat cei de la Comisariatul Județean Iași al Gărzii de Mediu.
Cei de la Aroneanu au o problemă și în ceea ce privește autorizațiile de locuințe din zona de servitute a Aeroportului Internațional Iași. O decizie luată de instanță în urmă cu câteva săptămâni a făcut ca o familie care a primit autorizație de la primăria condusă de Moruzi să fie nevoită să își dărâme locuința. În această speță mai sunt și alte câteva zeci de familii, situația fiind una extrem de încurcată.