Prima pagină » Titlurile zilei » Dezastru ecologic lângă Iași, provocat de prietenul primarului! Tone de pământ sunt depozitate lângă service-ul lui Cătălin Leonte, într-o zonă cu alunecări de teren: „Individul a adus 1.000 de camioane de 30 tone” – FOTO

Dezastru ecologic lângă Iași, provocat de prietenul primarului! Tone de pământ sunt depozitate lângă service-ul lui Cătălin Leonte, într-o zonă cu alunecări de teren: „Individul a adus 1.000 de camioane de 30 tone” – FOTO

30 mai 2023, 02:00, 13 ,
Ciprian BOARU, în Titlurile zilei

Un afacerist din Rediu, prieten cu Ciprian Grosu, primar USR, a provocat scandal în satul Breazu. A adus tone de pământ pentru a umple o groapă de lângă DJ 282, dar, din cauza greutății, versantul prezintă alunecări de teren. Cătălin Leonte susține că nu face lucrări ilegale, dar vecinii sunt de altă părere. Garda de Mediu și primăria din localitate vor efectua verificări

 Afaceristul Cătălin Leonte (foto) a provocat dezastru în sat Breazu. A depozitat pământ, iar solul din vecinătate a fost afectat

Afaceristul Cătălin Leonte (foto) a provocat dezastru în sat Breazu. A depozitat pământ, iar solul din vecinătate a fost afectat

Scandal în comuna Rediu, județul Iași, după ce mai multe lucrări au început să fie executate la comanda afaceristului Cătălin Leonte, prietenul primarului Ciprian Grosu. În apropiere de DJ 282, aflat în reabilitare, Cătălin Leonte deține o suprafață de teren cu acces direct la drumul principal. Aici a amenajat și un service auto. De câteva zile, bărbatul a comandat mai multe camioane de pământ ca să umple o groapă pentru realizarea unui acces.

Numai că zona este cunoscută pentru alunecările de teren repetate. Astfel, în extravilanul satului Breazu nu este permisă construirea, tocmai din cauza instabilității terenului. Primarul Ciprian Grosu nu a intervenit ca să stopeze lucrările, deși un vecin din apropiere a fost amendat pentru că a depozitat pământ. Au apărut deja crăpături în sol, iar vecinii au fost alertați. Nu este primul scandal din comuna Rediu. La începutul anului, funcționara Petronela Susan a fost prinsă în flagrant după ce a luat mită pentru eliberarea unor documente.

Dezastru lângă Iași, proprietara unui teren a fost amendată

Chiar lângă amplasamentul lui Cătălin Leonte se află jumătate de hectar ce aparține Lucicăi Tăbăcaru. Femeia a povestit pentru BZI că primarul a amendat-o abuziv pentru că pe terenul respectiv au fost depozitate mai multe tone de pământ.

„După ce a ieșit primar, Ciprian Grosu m-a amendat pentru că am depozitat pământ și că am schimbat relieful. Mi-a dat o amendă de 1.000 de lei. Mi-a spus să spun mersi pentru că cei de la Garda de Mediu mi-ar fi dat o amendă mult mai mare. Numai că nu eu am pus pământul acolo. Terenul meu este lângă terenul lui Leonte. El este prieten cu primarul. Acolo nu se poate construi nimic, e prea mare hârtopul. S-a mai adus pământ în zonă, dar, după o iarnă, totul s-a dus la vale. Eu am fost nevoită să plătesc amenda”, a precizat Lucica Tăbăcaru, proprietara terenului din satul Breazu.

Vecin din satul Breazu: „A adus 1.000 de camioane de pământ”

Un alt vecin afectat de lucrările lui Cătălin Leonte este Valentin Sandu. Bărbatul a explicat că, din cauza lui Leonte, locuința personală este pusă în pericol.

„A depozitat pământ pe terenul lui, iar toată zona se duce la vale. Ca să pui umplutură trebuie consolidare. Este o diferență de 12 metri față de nivelul șoselei, totul se duce la vale. Individul a adus 1.000 de camioane de 30 tone în ultimele 2 săptămâni. Nu are cum să facă acces pentru că fuge terenul. Cum i s-a dat aprobare pentru așa ceva? S-au format crăpături cu o adâncime de 2-3 metri. I-am spus lui Leonte să vină să vadă, că am casa în apropiere. Nu ai cu cine discuta. 100 de camioane veneau pe zi, se adăuga și zgomotul. El este prieten cu primarul”, a spus Sandu.

Primarul Ciprian Grosu a precizat pentru BZI că va dispune verificarea situației. Totodată, a fost sesizată și Garda de Mediu Iași. Localnicii din Rediu sunt revoltați și din cauza munților de gunoaie din localitate, aspect sesizat la începutul acestui an.

Cătălin Leonte: „Nu trebuie să ai autorizație de construire”

Cătălin Leonte se bucură de protecția oferită de primarul Ciprian Grosu

Cătălin Leonte se bucură de protecția oferită de primarul Ciprian Grosu

Reporterii BZI au discutat și cu patronul service-ului. A precizat că nu-i trebuia autorizație de construire pentru zona de service. Mai mult, Cătălin Leonte nu a negat că aduce tone de pământ.

„Nu trebuie autorizație pentru construcții provizorii. S-a surpat la mal și umplu cu pământ. O parte din teren este închiriată de la vecin. Vreau să fac un acces. Nu văd care ar fi problema. Cine m-a reclamat”, a spus Cătălin Leonte.

Afaceristul este cunoscut și pentru lucrările de construcție realizate pentru diverși beneficiari. Dar reputația îl recomandă că ar fi un constructor de evitat. Prin societatea Dymake Concept SRL, Cătălin Leonte a încasat, în perioada 2020-2021, aproximativ 1 milion de euro, din realizarea lucrărilor de construcții.

Problema a ajuns și în atenția Consiliului Local

Consilierul local Liviu Dobre spune că va vere o anchetă în acest caz

Consilierul local Liviu Dobre spune că va cere o anchetă în acest caz

Problema de la DJ 282 a ajuns și în atenția consilierului local PMP Liviu Dobre. A promis că va verifica situația reclamată.

„În urma sesizărilor făcute tot de cetățenii comunei, ruptura este pe o lungime de 200 de metri, iar vulcanizarea e pe baza rupturii, prăbușirea terenului la nivelul de vulcanizare fiind peste 6 metri. Împreună cu membrii echipei Comisiei de Urbanism voi cerceta situația terenului. Pe lângă iminența unui accident, partea carosabilă prezintă urme de degradare și uzură, ce vor avansa cu fiecare transport efectuat de aceste camioane. Dealul este altfel supus la o presiune care, din cauza încărcării excesive, va rupe și strada cu timpul: nu trebuie permise construcții”, a declarat consilierul local.

Rămâne de văzut dacă autoritățile locale vor lua măsurile legale pentru oprirea dezastrului ecologic din satul Breazu, comuna Rediu.

Comentarii
  • Cât de curând primarul din Rediu va fi arestat și va ajunge la pușcărie, iar partidul USR la următoarele alegeri nu va trece pragul electoral și va dispărea din România ca partid parlamentar

  • Va spun un secret! Până nu scăpați de oamenii lui haidău și Fănică plătiți de dezvolatatorii imobiliari din zona nu se va face treabă în această comună ! Poate sa vina orice primar , daca e la mana mafiei locale totul e stop la Rediu! Sa nu ziceți că nu v am spus !

  • PSH fii puternic nu te da batut

  • Cum cerea USR? Fara penali in functii publice? Sa aveti pofta.

  • Pamant se aduce acolo de 10 ani. La un calcul sumar ar fi vorba cam de 50000 tone deseuri de constructii gunoaie si pamant. Individul lua cam 300 lei pentru fiecare camion.In ultimele doua saptamani au varsat pamant din excavatii aproximativ 1000 camioane de la 20 la 30 tone. Nu este vorba de un service este doar o vulcanizare.Ceva mai la vale este o casuta in care locuieste un batran care ar trebui evacuat

  • Ivan Turbinca

    PRIMARUL GROSU A FOST VAZUT IN ZONA COPOU…UNDE LOCUIESTE SUSAN PETRONICA DE LA URBANISM. GROSU A IESIT CAM ROSU SI AGITAT DE LA BABETE, SA FI FOST DE LA SEX SAU DE LA CEVA DISCUTII IN CONTRADICTORIU?????

  • Petronela Susan a dat tot pe goarna numai sa iasă din arest, iar Grosu a aflat și se așteaptă sa fie săltat și el,,,,,, oare lui Mihăiță când ii vine rândul?

  • exista o inregistrare facuta de Stegariu Razvan, bun tovaras cu Grosu,,,,cum ii spune ca urmeaza sa incaseze o suma de bani si sa o faca bara-bara…..cum credeti ca si-s luat Stegariu Land Rover???

  • Pamint acolo se cara de mai bine de 10 ani. Pe atunci primar era Haidau. Atunci si in anii ce au urmat , nu a vazut nimeni ? Garda de mediu unde a fost ?

  • Primarul Grosu Ciprian e cu un pas in fata voastra! Are sustinere puternica de la fostul meu sef Ionut Diaconescu!!! Amindoi sunt puternici.

  • Sustin si confirm relatiile de “prietenie” dintre Ionut Don Homes cu Susan Petronela si primarul din Rediu. Doamna Sussn servea doar apa Evian, laptop McBook, cercei cu diamante si operatie de slabit in Turcia!!! Toate platite de Ionut Diaconescu si Peg Construct Vicol!!!

  • Dar cum a ieșit din joben acest consilier Dobre !😀 El nu da bani la ziare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *