Prima pagină » Titlurile zilei » Dezastru ecologic la unul dintre cele mai cunoscute lacuri din Iași? Localnicii au semnalat că sute de pești morți au ajuns la mal. Mirosul era greu de suportat – EXCLUSIV/FOTO/VIDEO

Dezastru ecologic la unul dintre cele mai cunoscute lacuri din Iași? Localnicii au semnalat că sute de pești morți au ajuns la mal. Mirosul era greu de suportat – EXCLUSIV/FOTO/VIDEO

22 mai 2023, 02:00, 8 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

A apărut un dezastru ecologic la unul dintre cele mai cunoscute lacuri din Iași? Sute de pești au fost văzuți pe malul lacului Ciurbești, comuna Miroslava, iar localnicii au intrat în alertă. Aceștia spun că mirosul era insuportabil și că vor depune reclamații la instituțiile abilitate. Mai mult, proprietarul lacului Ciurbești, care a concesionat o anumită suprafață, a transmis autorităților că moartea peștilor ar fi apărut din cauză că a suprapopulat zona, aceștia s-ar fi lovit unul de altul și ar fi murit. Profesorul Silviu Gurlui a fost la fața locului și a găsit mai mulți pești morți duminică, 21 mai 2023

Peștii morți de pe malul lacului Ciurbești, comuna Miroslava, au creat panică printre localnici. Aceștia aveau dimensiuni mari, potrivit localnicilor, iar mirosul era insuportabil. Imaginile au provocat panică printre oameni, care spun că vor depune reclamații la instituțiile abilitate.

„Peștii morți au și câteva kilograme greutate, sunt de dimensiuni mari, cred au 30 de centimetri fiecare. Peștele pare a fi crap și, din ce știu, crapul este un pește sensibil care moare imediat, dacă în apă ajung substanțe periculoase. Există perioade din an în care peștii mor în lacuri, de regulă vara, când este foarte cald și apa nu este oxigenată.

Acum nu poate fi vorba despre asta pentru că temperaturile au fost scăzute, iar vara nici nu a început. E posibil să fi murit și din cauza prostiilor pe care le folosesc fermierii, pentru că în zonă sunt terenuri agricole. Nu știu dacă peștii atât de mari pot să se lovească unii de alții și să moară. E ceva ciudat, oricum. Noi vom sesiza autoritățile”, susține unul dintre localnicii care au văzut peștii morți.

A apărut un dezastru ecologic la unul dintre cele mai cunoscute lacuri din Iași?

Mai mult, proprietarul care a populat balta, ce a și concesionat o anumită suprafață din lac, unde au fost văzuți peștii, a transmis autorităților că moartea lor ar fi apărut din cauză că a suprapopulat zona, aceștia s-ar fi lovit unul de altul și ar fi murit. Acesta a transmis instituțiilor abilitate că a igienizat zona, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Profesorul Silviu Gurlui, cercetător care a fost pe malul lacului duminică, 21 mai 2023, a găsit zeci de exemplare moarte.

„Este vorba de crap chinezesc, aceeași specie găsită și în Jijia, săptămâna trecută, de dimensiuni mari, respectiv 20-30 de centimetri. Peștii morți erau pe lângă mal sau în stufăriș, mai multe specii, unele doar fragmente din pește sau în descompunere avansată, ceea ce arată că erau de mai multă vreme morți, erau în moarte piscicolă, la fel ca și în cazul peștilor morți de la Jijia.

Probabil au murit din cauza unor condiții grele de mediu, fie poluare, fie temperatură, lipsă de oxigen. În orice caz, se vede că e o singură specie care e sensibilă la ceea ce se întâmplă. Înțeleg că proprietarul a început să-i culeagă de pe lac, dar tot sunt foarte mulți pești. Sunt într-o stare de putrefacție și e un miros puternic. Eu voi cerceta situația”, susține profesorul Silviu Gurlui.

Specialistul a mai atras atenția asupra unei situații asemănătoare, la fel de gravă.

Autoritățile recomandă populației să depună sesizări

Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu directorul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, Șerban Chihaia, dar acesta nu a putut fi contactat. De asemenea, au transmis o solicitare scrisă pe adresa de e-mail a purtătorului de cuvânt al instituției, dar nu au primit niciun răspuns până la închiderea ediției. Specialiștii Gărzii de Mediu Iași atrag atenția populației să anunțe imediat autoritățile dacă mai văd pești morți pe malul apei.

„Noi rugăm populația să sune imediat la Apele Române sau la secretariatul instituției noastre, să ne transmită sesizări și pe adresa de Facebook. Zilele trecute au fost niște sesizări că pe Jijia au fost pești morți, dar colegii de la Apele Române spun că nu au fost probleme. Noi intervenim doar dacă cineva a poluat apa, iar acest lucru este vizibil, deci dacă cineva a poluat intenționat. Nu am primit nicio sesizare până acum, dar, dacă apare o sesizare, o verificăm”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii de Mediu Iași.

Pești morți au apărut și în localitatea Dumești, pe un pârâu, în vara anului trecut. Astfel, pentru a evita un dezastru ecologic la unul dintre cele mai cunoscute lacuri din Iași este necesar ca autoritățile să intervină imediat, potrivit specialiștilor.

Comentarii
  • Moartea piscicola

    Habilul a mai dat o duma. Pentru el e usor, le scoate dintr-un satuc din coasta Bacaului, auzi la el, va cerceta. Nu e clar ca e din cauza meteoritului de acum 2 ani care a trecut peste pamantul unde era o nunta stramoseasca la care habilul a dansat hora usereasca ? Pardon, ailalta.
    Si chiar nu se face un serial de desene animate cu habilul ? Ne distram doar din cand in cand ?

  • Ar trebui sa urmariti unde arunca dejectiile vidanjele care colecteaza rahatul din fosele de la miile de mii de case de pe dealurile Miroslavei !

  • Adevarat graieste Ciurea despre vidanjele privatilor.

  • Garda Nationala de Mediu – C.J.IASI, A.B.A. PRUT BARLAD, S.G.A. IASI miscativa fratilor, cercetati , analizati, luati probe de apa , sunt urme de ape manajere , dejectii , alte ape uzate deversate intentionat ??? asta este menirea voastra sa aparati apele !!

  • Gurlui AUR-istul stie la peste de se rupe in doua, cauta senzationalul in paharul cu apa, este incompetent total.

  • Auziti la prostalaii astia iexperti !, cica sa lovit pestele cap in cap si de aia au murit, gurlui taica dute la un sanatoriu dinpreuna cu ceilalti iexperti

  • Dama. De pica.

    Ce o sa mai rad eu de voi cand dr.habil va cerceta si va dezlega misterul inspaimantator al pestilor morti cap la cap. Va va face pe toti de rusine cu presupunerile voastre stupide, iar NASA va confirma ceea ce el a zis din prima: e o problema.

  • Specialistu’ lu’ pește! Au murit de gurluioză, un fel de aprindere la cap, ca peștele de la cap se împute….o fi de la radiatiile de care spunea conu’ Gabi de la Chimie, altu’ care citeste in papier hygyenique!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *