Prima pagină » Titlurile zilei » Dezastru ecologic la Iași! Localnicii s-au speriat de imaginile cu peștii morți. Specialist: „Este poluare cu detergenți”

Dezastru ecologic la Iași! Localnicii s-au speriat de imaginile cu peștii morți. Specialist: „Este poluare cu detergenți”

20 iul. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Titlurile zilei

Dezastru ecologic la Iași! Zeci de pești morți au apărut pe lacul Ciric în ultimele zile. Localnicii s-au speriat și au anunțat autoritățile sau au început să-i strângă și să-i arunce la gunoi. Garda de Mediu face verificări, dar reprezentanții Apelor Române nu au răspuns solicitării transmise de reporterii BZI. Specialiștii atrag atenția că situația se repetă anual și ar putea fi vorba de o poluare accidentală

Mai mulți pești morți au apărut pe lacul Ciric din Iași, în ultimele zile. Cei care au trecut prin zonă au rămas șocați de ceea ce au văzut și au anunțat autoritățile. Unele persoane s-au apucat și au strâns peștii morți de la care provenea un miros insuportabil.

„Îi strângem în saci de gunoi și îi aruncăm la gunoi. Nu știm ce să facem cu ei. Situația aceasta e de câteva zile, dar nu s-a sesizat nicio instituție. Noi depunem reclamație pentru că mirosul este insuportabil și ne mai îmbolnăvim din cauza peștilor morți”, susține unul dintre ieșenii care au observat situația alarmantă care se repetă.

Anul trecut, angajații de la Administrația Bazinală de Ape-Prut Bârlad au colectat peștele mort. Rezultatele probelor prelevate de Administrația Bazinală (ABA) arată că nu a fost vorba de o poluare în ceea ce privește situația semnalată de localnicii din zonă.

Dezastru ecologic la Iași, după ce mai mulți pești morți au apărut pe lacul Ciric

Cercetătorul Silviu Gurlui atrage atenția asupra acestei situații și susține că este vorba de o poluare accidentală.

„Lacul Ciric II este cel mai afectat. Acolo, este mereu aceeași problemă. Asta arată că se confirmă că zona respectivă este poluată și este afectată de deversări. Dacă ar fi o problemă de caniculă, care poate să înlesnească acțiunea agresivă a poluanților, ar trebui să fie prezenți pești morți peste tot. În mod preponderent, este problema la locul II, deși acolo este lacul cel mai adânc, apa are un volum mai mare și peștii ar putea să se acomodeze mai ușor, chiar și în condiții de temperatură mai mare. Spuma respectivă pe care ați filmat-o arată tocmai că este poluare și este vorba de detergenți. De regulă, poluarea poate să fie de la deversări accidentale, nu din zona respectivă, ci din vecinătate, adică scurgeri din zona malurilor dinspre Moara de Vânt. Temperatura poate să agraveze, dar nu este factor poluant, zic eu, pentru că este aceeași situație la indigo. An de an, se întâmplă același lucru. După episoade cu ploi se inundă anumite canalizări și refulează, dar nu cred că este vorba despre asta aici”, susține prof. univ. dr. Silviu Gurlui.

Situații asemănătoare au apărut în mai multe zone din județ, în ultimul an

Garda de Mediu Iași va face verificări.

„La prima vedere, nu este vorba de o poluare, dar vom face verificări. Colegii de la Apele Române trebuie să colecteze peștele mort”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași.

O situație asemănătoare, privind peștii morți de pe lacul Ciric, a fost și la Ciurbești. Peștii din lacul Ciurbești au murit din cauze naturale și nu a fost vorba de o poluare, potrivit autorităților. Rezultatele probelor prelevate de Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad arată că nu s-a înregistrat o depreciere a calității apei. De asemenea, un dezastru ecologic a fost la Iași când au apărut pești morți pe Bahlui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *