În urma dezastrului ecologic din apropierea orașului, prefectul Marian Grigoraș a oferit declarații.
„Referitor la cazul de la Scobinţi, în urma intervenţiei Gărzii de Mediu, terenul a fost adus la starea inițială, deșeurile fiind îndepărtate de responsabilii locali. Totodată, s-a luat măsura împiedicării accesului cu mijloace auto sau căruțe, în zona respectivă, prin săparea unui șanț. Primarul comunei urmează a se prezenta la sediul Gărzii de Mediu, pentru stabilirea măsurilor legale. Pentru că la nivelul județului au mai fost semnalate astfel de situaţii de depozitari necontrolate, în următoarea perioadă vor continua verificările, în vederea remedierii acestor probleme.”, a declarat acesta.
Imagini apocaliptice la doi pași de un oraș din județ. Munți de gunoaie pe o zonă întinsă, deșeuri aruncate la tot pasul și un adevărat focar de infecție. Autoritățile ieșene au rămas șocate de cele văzute. Nici primarul comunei nu mai știe ce să facă
Situație de-a dreptul șocantă în apropierea orașului Hârlău. Un adevărat dezastru a apărut din senin în localitatea ieșeană Scobinți, asta după ce în zona comunei au fost depozitați munți întregi de gunoaie. Comuna din vestul Iașului riscă să ajungă un focar de infecție, în vreme de măsurile de remediere întârzie să apară. De câteva zile, zona localității Scobinți a ajuns un depozit de deșeuri. De la sticle de plastic, la pungi, cauciuc etc., totul se vede cu ochiul liber pe câmp. Cei care au semnalat problema au arătat că situația poate duce la un dezastru de proporții pentru mediul înconjurător.
„Este imaginea nepăsării, imaginea unui mediu ucis. Lent, sigur. Așa ne distrugem tot. Aer, apă, sol. Mizerii în putrefacție, fum, miros complex, descompunere. Deșeuri ajunse nu se știe cum, de unde și ce caută acolo? Unele zac în foc mocnit, altele sunt îngropate grijuliu cu lama mașinilor, direct în pământ. Fix așa cum se văd. Precipitațiile, temperatura, radiațiile solare le descompun și le poartă la vale în aer, în sol și în cursurile de apă, care, culmea, și-au găsit să circule fix pe aici! În aer se vor resimți dioxine, furani, acizi, acid cianhidric etc. Dar cine să le mai măsoare, poate cineva să mai garanteze securitatea populației? Unde, când, cum?”, a spus conf.univ. dr Silviu Gurlui, din cadrul Facultății de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Autoritățile trebuie să intervină
Profesorul ieșean a arătat că a depus sesizări la Garda de Mediu, dar și la Prefectura Iași pentru a arăta dimensiunea dezastrului ecologic.
„Rog autoritățile competente de oriunde să ia măsurile necesare, rapid. Strângeți, curățați și ecologizați zonele. Și să nu se mai întâmple asta niciodată. În școală, dragi profesori, spuneți-le copiilor despre mediu. Cum să-l ajute. Ce să nu facă. Arătați-le aceste imagini! Luați măsuri. Dar câte cazuri de acest gen se află în Iași și peste tot în țară? Prea multe. Sigur, lucruri urât mirositoare, nu schimbări climatice. Aparent nu au nicio legătură”, a mai arătat Silviu Gurlui.
Nu e prima dată
Conducerea Prefecturii Iași a arătat că nu este pentru prima dată când a apărut această problemă în comună. De altfel, reprezentanții Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Iași au mai făcut un control similar la Scobinți, tot pe tema deșeurilor aruncate aiurea. Și de această dată, s-a dispus un nou control în localitate.
„Până în prezent nu a fost depusă nicio petiție despre această problemă. Am verificat la Garda de Mediu și mi s-a comunicat faptul că în comuna Scobinți a existat un control recent pentru o situație similară. Am dispus verificarea în teren, cu celeritate, pentru a vedea dacă măsurile anterioare au fost duse la îndeplinire de autoritățile publice locale din comuna Scobinți”, a spus prefectul Marian Grigoraș.
Primarul din Scobinți: „Răzbunare politică”
Gheorghe Hrițcu, primarul localității Scobinți, a susținut că localitatea pe care o păstorește are contract de salubrizare cu o firmă din orașul Hârlău. Cu toate acestea, primarul dă vina pe cei care îi poartă sâmbetele. Hrițcu a arătat că adversarii săi politici din comună instigă lumea la scandal.
„Sunt oameni care au aruncat gunoaie acolo. Noi le-am tot strâns. Lumea nu înțelege că trebuie să le ducă la containere. Am tot făcut acțiuni de ecologizare, dar de pomană. Sunt oameni care se duc cu căruțele, cu mașinile și aruncă pe unde apucă. Noi avem contract cu firma Eco Salubris din Hârlău, contract care se respectă. Dar sunt oameni care nu înțeleg acest lucru. Sunt oameni care nu înțeleg mediul și care își bat joc de el. Nu îi putem urmări mereu. Cred că au și ceva cu mine, e o răzbunare politică pentru a-mi face probleme. Și nouă ne-ar trebui mai mulți oameni, mai mulți agenți la Poliția Locală”, a menționat Gheorghe Hrițcu, primarul comunei Scobinți.