Prima pagină » Titlurile zilei » Dezastru ecologic în apropiere de municipiul Iași! Descoperire șocantă pe un curs de apă la 20 de kilometri de oraș – FOTO, VIDEO

Dezastru ecologic în apropiere de municipiul Iași! Descoperire șocantă pe un curs de apă la 20 de kilometri de oraș – FOTO, VIDEO

03 iun. 2022, 02:00, 6 ,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Un dezastru ecologic a apărut în apropiere de municipiul Iași. Zeci de pești morți au fost descoperiți la suprafața unui pârâu din comuna Dumești, în apropierea unui loc în care se adună frecvent pescari. În timp ce localnicii au intrat în panică, instituțiile de control așteaptă rezultatele analizelor

Surpriză neplăcută pentru localnicii din localitatea ieșeană Dumești. Sute de pești au fost găsiți morți, la suprafața pârâului Osânzana. Un fermier din localitate, Bogdan Gâlcă, a descoperit dezastrul ecologic din comuna aflată la 20 de kilometri de municipiul Iași. Bărbatul se afla cu oile în zonă, când a făcut descoperirea. Culmea, deși incidentul a fost semnalat miercuri, 1 iunie 2022, abia ieri, 2 iunie 2022, s-au luat primele măsuri pentru curățarea zonei contaminate.

Dezastru ecologic lângă municipiul Iași!

Bogdan Gâlcă a arătat că a anunțat primăria din Dumești, dar și instituțiile de control pentru prelevarea de probe din cursul de apă, verificările legate de o posibilă poluare fiind în curs.

„Am contactat autoritățile, dar acestea nu au luat nicio măsură. S-au uitat doar la fotografii și au tras o concluzie. Peștele mort este și acum acolo, apa miroase, iar animalele nu se mai pot apropia. Apa se duce în barajul de la Cogeasca, unde se mai pescuiește pentru consum. Astfel, se poate ajunge la o altă nenorocire”, a menționat Bogdan Gâlcă.

În zona Iașului au mai avut loc incidente privind poluarea mediului înconjurător.

Apa se scurge în barajul din comuna Lețcani

Constantin Pachițac, viceprimarul comunei Dumești, a arătat că după prima evaluare se pare că peștii au murit din cauza lipsei de oxigen. Totuși, viceprimarul arată că inspectorii de mediu nu au ajuns încă la pârâu pentru a lua probe.

„Am fost anunțat de Bogdan Gâlcă de situația apărută în localitate. Am discutat și cu polițistul de zonă și împreună am ajuns la fața locului. Am văzut câteva zeci de pești morți în râu. Apa se duce în barajul de la Cogeasca din Lețcani. Din poze, cei de la Garda de Mediu și Apele Române au spus că a fost totul din cauza lipsei de oxigen și nu că este vorba de apa infectată”, a precizat Cătălin Pachițac, viceprimarul comunei Dumești.

În plus, viceprimarul a arătat că peștii au rămas ceva vreme în apă.

„Îi vom strânge astăzi din apă pentru a o curăța. Ar fi bine să vină și să ia probe din apă. Este pe terenul Primăriei Dumești, nu vorbim de nici o suprafață privată”, a mai spus Cătălin Pachițac.

Cum s-a ajuns la dezastrul din cursul de apă de la Dumești?

Pe de altă parte, reprezentanții Gărzii de Mediu au arătat că primele concluzii duc la o moarte naturală a peștilor. Din cauza temperaturilor ridicate apa s-a încălzit, ceea ce a dus la o absorbție mai mare a oxigenului.

„Din primele concluzii se pare că este vorba de lipsa oxigenului, conform  rezultatelor de la Direcția de Ape Prut – Bârlad”, a spus Gheorghe Bacușcă, comisar șef la Garda de Mediu – Comisariatul Județean Iași.

Militanții pentru mediu au venit cu o altă ipoteză

Totuși, militanții pe probleme de mediu arată că problema de la Dumești este mult mai gravă. Prof. univ. dr. habil. Silviu Gurlui, din cadrul Facultății de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a atras atenția că pârâul poate fi contaminat cu diferite substanțe.

„Din primele imagini și relatări ale cetățenilor din zonă, rezultă clar un dezastru ecologic de amploare. Văd mulți pești plutind în agonie pe luciul apei, pești de toate mărimile. De departe văd o amenajare defectuoasă a acelui areal. O explozie de vegetație si aspectul apei ar putea fi legate de prezența în apă a unor îngrășăminte, deversări, etc. Este dificil de precizat din imagini dacă sunt mai multe cauze și factori cumulați. Chiar și în condiții ideale, dacă apa ar fi curată, fără impurități care să consume oxigenul din apă sau sa paralizeze efectiv peștii (cianuri) acest eveniment trebuia prevenit”, a spus prof. univ. dr. habil. Silviu Gurlui, din cadrul Facultății de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Noi investigații pentru incidentul ecologic din comuna Dumești

Silviu Gurlui a mai arătat că va verifica situația de la Dumești pentru a putea trage o concluzie clară.

„Există senzori de control și monitorizare parametri minimi necesari susținerii vieții acvatice, există metode de aerare, există metode de curățare, etc. Este un accident foarte trist care poate fi legat de nepăsarea omului. Ce văd în acele imagini îmi amintește de zona Bahlui – Jijia, unde peisajul era similar: luciul apei era alb de atâția pești morți. Iar apa trăda un aspect clar de poluare. Mă  voi deplasa cât pot de repede acolo și voi face investigații personale. Sigur, trebuie ascultate opiniile cetățenilor, a celor care asigura securitatea și îngrijirea acestor areale și voi reveni cu un punct de vedere”, a mai spus profesorul ieșean.

Ceea ce s-a întâmplat la Dumești nu este și singurul dezastru ecologic ce a avut loc în ultima perioadă în județul Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`