Anul 2025 se anunță un an de dezastru din punct de vedere al scumpirilor. Guvernul trădător PNL-PSD-UDMR pregătește, pe lângă eliminarea creșterilor de pensii și salarii și majorări ale accizelor. RCA, carburanții și alimentele sunt fruntașe pe lista neagră a majorărilor din 2025.
Ordonanța trenulețul este ceea mai nocivă din ultimii zeci de ani. Sunt măsuri de austeritate după ce în ultimii ani Guvernul PSD-PNL-UDMR-USR au risipit miliarde și miliarde de euro din banii contribuabilor. Risipa statului român are acum o notă de plată care va fi suportată tot de noi, românii care își plătesc taxele și impozitele.
Dezastru al scumpirilor în 2025! RCA, carburanții, alimente fruntașe în listă
Românii vor resimți anul 2025 ca unul dificil, având în vedere contextul economic complicat, marcat de inflație și un deficit bugetar semnificativ. De la începutul lunii ianuarie, costurile carburanților vor crește, fiind influențate de o ajustare a accizelor. Deși efectul asupra prețurilor la pompă nu va fi la fel de accentuat ca în 2024, scumpirile vor fi inevitabile. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, acciza pentru benzină va fi de 2.528 de lei pe 1.000 de litri, iar pentru motorină de 2.317 lei, față de valorile actuale de 2.382 de lei pentru benzină și 2.183 de lei pentru motorină.
Conform estimărilor, această creștere se va traduce într-o majorare de 17 bani pentru un litru de benzină și 16 bani pentru motorină, inclusiv TVA, efect care va fi vizibil încă din prima zi a anului.
Scumpirea carburanților va avea un impact indirect și asupra alimentelor, chiar dacă Guvernul a hotărât plafonarea adaosului comercial la produsele de bază până la finalul lunii iunie 2025. Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate, atrage atenția asupra rolului motorinei, care influențează direct toate domeniile, inclusiv producția alimentară.
Tot în 2025, prețul băuturilor alcoolice va crește, ca urmare a unui plan de majorare a accizelor introdus de Ministerul Finanțelor. Acest sistem înlocuiește indexarea cu inflația, prevăzând o creștere de 4,4% pentru accizele aplicate băuturilor spirtoase, vinurilor spumoase și altor produse similare. În 2026, este planificată o nouă creștere, de 5%, ceea ce va avea un efect direct asupra prețului de vânzare al acestor articole.
RCA-ul se scumpește deși este plafonat
Guvernul a stabilit plafonarea tarifelor RCA până la 31 martie 2025, conform unei hotărâri care urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Cu toate acestea, valorile actuale ale polițelor sunt mai mari comparativ cu cele din iulie 2024, potrivit tarifelor de referință anunțate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și valabile timp de șase luni.
Datele analizate de Ziarul Financiar arată că prețurile RCA au crescut între 5% și peste 30%. În București-Ilfov, cel mai redus tarif de referință pentru un autoturism cu o putere de până la 50 kW, în cazul unui șofer de 51-60 de ani, este de 1.844 de lei. Pentru o mașină de peste 300 kW, condusă de cineva sub 30 de ani, prețul ajunge la 5.240 de lei. Aceste exemple indică o creștere de aproape 9%, respectiv de peste 30%.
În anul următor, locuitorii din România vor plăti taxe și impozite locale mai mari, ca urmare a ajustării acestora în funcție de rata inflației. În Capitală, de exemplu, creșterea este de 10,4%, conform unei decizii adoptate de Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Cei care vor achita impozitul pentru proprietăți sau autovehicule până la 31 martie 2025 vor beneficia de o reducere de 10%.
De asemenea, Metrorex intenționează să majoreze tarifele pentru transportul subteran. Începând cu 1 ianuarie 2025, o călătorie ar putea costa 5 lei, față de 3 lei în prezent, iar un abonament lunar ar putea crește de la 80 de lei la 100 de lei, conform unui proiect propus de Ministerul Transporturilor. Așadar, românii trebuie să știe că Guvernul PSD-PNL-UDMR îi condamnă la sărăcie prin aceste măsuri de austeritate care vor duce în realitate la scumpiri în lanț a RCA-ului, carburanților și alimentelor. Asta ați votat, asta meritați.