Prima pagină » Actualitate » Devine obligatoriu în toată țara! O nouă lege UE pentru români
Devine obligatoriu în toată țara! O nouă lege UE pentru români

Devine obligatoriu în toată țara! O nouă lege UE pentru români

24 iun. 2024, 07:30,
BZI.ro, în Actualitate

Devine obligatoriu în toată țara! Este vorba despre directiva europeană privind repararea produselor, inclusiv a telefoanelor mobile. Produsele sunt reparate și nu înlocuite, contribuind astfel la reducerea deșeurilor și protejarea mediului. Iată de când va intra în vigoare noua lege UE pentru români.

Devine obligatoriu în toată țara!

Directiva europeană privind repararea produselor se va aplica în mod egal tuturor companiilor care operează pe piața UE. Producătorii vor avea obligația de a oferi servicii de reparații pentru bunurile enumerate în Anexa II, atâta timp cât acestea sunt supuse cerințelor de reparabilitate. Anexa II cuprinde mașini de spălat, mașini de spălat cu uscător, frigidere, mașini de spălat vase, televizoare, aspiratoare, uscătoare de rufe, echipamente de sudură, smartphone-uri, tablete, telefoane fără fir, servere și produse de stocare a datelor, mărfuri care încorporează baterii de mijloace ușoare de transport. Orice consumator din UE are dreptul de a solicita reparații de la producător, indiferent de locul în care compania își desfășoară activitatea.

Comisia Europeană va supraveghea punerea în aplicare a directivei de către statele membre. Dacă un stat membru nu transpune corect Directiva europeană, Comisia poate iniția o procedură de încălcare a dreptului comunitar. Producătorii din afara UE trebuie să se conformeze directivei la nivel european. Responsabilitatea reparației este a reprezentantului autorizat, a importatorului sau a vânzătorului bunurilor introduse pe piața UE. Directiva europeană nu oferă stimulente directe pentru producători, ci încurajează consumatorii să opteze pentru repararea produselor în locul înlocuirii acestora.

Platformă europeană online pentru cetățeni

Consumatorii vor avea acces la un formular european de informații privind repararea, care îi va ajuta să evalueze și să compare serviciile de reparație. Acest formular va include detalii despre prețul și durata reparației în funcție de defectul constatat. Pentru a ușura procesul de reparare, va fi creată o platformă europeană online, cu secțiuni dedicate fiecărei țări. Prin intermediul acestei platforme, consumatorii vor putea găsi cu ușurință ateliere locale de reparații, vânzători de bunuri recondiționate, cumpărători de bunuri defecte sau inițiative de reparare din comunitate.

După expirarea perioadei de garanție, producătorii vor avea în continuare obligația să repare produsele comune de uz casnic, care pot fi reparate din punct de vedere tehnic conform legislației Uniunii Europene. Printre acestea se numără mașinile de spălat, aspiratoarele și chiar telefoane mobile.

Noile norme urmăresc consolidarea pieței reparațiilor în Uniunea Europeană și reducerea costului reparațiilor suportat de consumatori. Producătorii vor fi obligați să ofere piese de schimb și ustensile la un preț rezonabil și le va fi interzis să utilizeze clauze contractuale sau tehnici care împiedică repararea. Totodată, consumatorii pot să împrumute un dispozitiv pe durata reparației sau să opteze pentru unul recondiționat ca alternativă, în cazul în care produsul lor nu mai poate fi reparat. Această lege europeană va intra în vigoare și va fi valabilă pentru toate statele UE, inclusiv România.

O altă lege a fost anunțată pentru țara noastră. De anul viitor, România va fi obligată să implementeze colectarea selectivă pentru deșeuri textile conform unei directive europene.

„De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.” a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA.

„Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri.”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Comentarii
  • pulea spatarul

    am avut si eu o masina de spalat SAMSUNG si cand am chemat acasa serviceul facea figuri si avea numai greturi pe el lucratorul. ca de ce nu l-am dus la service? dar pot cara eu masina de 60kg 3 etaje pana jos? ce taxi imi ia mie masina de spalat de 60kg pana la service? ca am umblat la ea, ca *** in cur si bani de drum si tot asa, numai pretexte. am mai platit la cumpararea masinii si extra garantie de 200 lei sa pot avea parte de garantie de la 2 ani la 4 ani si cand dar cand ai nevoie de service la ea, fac numai mofturi si figuri si greturi cei de la service.

  • Toate astea si anume telefoanele, televizoarele, etc au fost gandite in ultima vreme pentru a fi de unica folosinta, asta vedem si stim cu totii.
    Ce sa mai repari la ele, asta e o lege prosteasca.
    Obliga producatorii sa fac lucruri de calitate la preturi bune si atunci da si o astfel de lege.
    Asa ar fi corect.

  • Dacă ecranul unui telefon de 1.000 de lei costa 700 de lei,cine ar vrea sa-l mai repare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024