Devine interzis în România! Românii nu mai au voie să apeleze la o modalitate extrem de iubită de mulţi pentru a se relaxa. Alţii o privesc ca pe un sport. Totul se aplică imediat începând de mâine, 16 aprilie 2024.
Ce zone sunt vizate, mai exact?
De astăzi se interzice pescuitul în zonele de graniță cu Ucraina și Bulgaria
Pescuit interzis. Interzicerea pescuitului se va aplica în zonele de graniță cu Ucraina și Bulgaria începând de marți, 16 aprilie 2024.
Pescuitul de scrumbie în Deltă va fi permis doar pentru pescarii care au autorizație. Nu pot avea niciun însoțitor sau ajutor în barcă în timpul pescuitului. Decizia aparține Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au emis un ordin care interzice pescuitul în zonele de graniță cu Bulgaria și Ucraina, inclusiv în Golful Musura, între 16 aprilie și 30 mai. În celelalte zone de graniță ale României, interdicția se va aplica între 24 aprilie și 7 iunie.
„Am încercat, în ultimii ani, să propunem egalizarea perioadelor de prohibiţie a pescuitului, în condiţiile în care resursa acvatică ţine cont de temperatura apei, nu de graniţe. Se consideră că zona de frontieră nu se supune aceloraşi reguli ca zonele de pescuit din perimetrul Rezervaţiei.
Pentru anul viitor, voi supune din nou atenţiei această egalizare a perioadelor de prohibiţie, pentru că resursa piscicolă se reproduce în funcţie de temperatura apei”, a explicat guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Bogdan Bulete, pentru Agerpres.
Referindu-se la pescuitul la scrumbie, a amintit că, în acest an, pescarii comerciali nu vor mai avea dreptul de a avea un însoţitor în barca cu care-şi desfăşoară activitatea.
„Unii pescari abuzează de dreptul de a avea în barcă o persoană care să înveţe sau un însoţitor. Această notificare de însoţitor s-a transformat într-un pescuit cu buletinul şi am subliniat că dreptul de a exploata resursa acvatică vie este exclusiv al deţinătorilor de permise comerciale, familiale sau sportive.
(…) Dacă în 2023 avem 1.100 de pescari comerciali, din care activi sunt mai puţini de 1.000, aceste notificări de persoane prezente în barcă au ajuns la aproape 400 într-un an. Adică, jumătate din pescarii comerciali sunt secondaţi de persoane care nu au acest drept. Vă închipuiţi care este efectul asupra resursei”, a adăugat el.
Prohibiţia generală a pescuitului se va încheia în iunie 2024
În România, prohibiţia generală a pescuitului a început pe data de 9 aprilie şi se va încheia pe data de 7 iunie. „Prohibiția” înseamnă că există reguli stricte pentru pescuit în România. Chiar și dacă pescuiești doar pentru distracție, trebuie să respecți aceste reguli.
Prohibiția se aplică în apele din România care nu sunt concesionate și în zonele naturale protejate ale țării noastre. Dacă încalci aceste reguli, poți primi amenzi, îți poate fi anulat permisul de pescuit sau chiar poți fi urmărit penal pentru braconaj în cazurile grave.