Parcul Național Yellowstone din Statele Unite ale Americii a fost închis luni, 13 iunie, pentru prima oară în ultimii 34 de ani în perioada turistică de vară din cauza inundațiilor record și a alunecărilor de teren provocate de ploile „fără precedent” care au creat „condiții extrem de periculoase”.
Parcul Yellowstone a fost închis pentru prima oară în ultimii 34 de ani
Întreg parcul Yellowstone care se întinde pe teritoriile statelor Wyoming, Montana și Idaho va rămâne închis pentru vizitatori, inclusiv pentru persoanele care au locuri de cazare rezervate, cel puțin până miercuri, 15 iunie, pentru că oficialii să poată inspecta podurile, drumurile și celelalte instalații avariate sau distruse de inundații.
Închiderea parcului vine chiar în anul în care Yellowstone aniversează 150 de ani de când președintele american Ulysses S. Grant a semnat legea prin care parcul național a fost creat.
Pentru prima dată pe timp de vară de la incendiile devastatoare din 1988, toate cele cinci intrări ale parcului au fost închise traficului. Serviciul Parcului Național Yellowstone a spus că lucrează la evacuarea vizitatorilor și a angajaților care au rămas, în special, în zona de nord lovită cel mai tare de inundații. Menţionăm că numeroase drumuri care traversează parcul au fost distruse sau blocate de alunecările de teren care au distrus și câteva poduri, potrivit agenției care se ocupă de administrarea parcului. Din nefericire, reparațiile în anumite locuri ar putea dura și câteva luni de zile.
Inundațiile și alunecările de teren au fost provocate de mai multe zile de ploi torențiale neîncetate care au venit după una dintre cele mai ploioase primăveri din ultimii ani în regiune. Administratorii parcului naţional au descris ploile și inundațiile ca fiind „fără precedent”, în timp ce râul Yellowstone a atins niveluri record.
Precizăm că Parcul Yellowstone, înființat în 1872, a fost primul parc național din lume și este una dintre cele mai importante destinații turistice în aer liber din SUA, renumită pentru gheizerele sale, fauna sălbatică abundentă și peisajul spectaculos.
ANM a prelungit atenționarea de ploi și vijelii
Amintim că și în România, specialiștii Administrației Naționale de Metorologie au emis un nou cod galben de vreme rea, fiind vizate fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată care se vor manifesta în luna iunie.
Conform mesajului transmis de meteorologi, în cea mai mare parte a Moldovei, în Muntenia, Dobrogea și Carpații Orientali și Meridionali, iar seara și noaptea, local și în Banat și Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
Se vor manifesta frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze în general de 55…75 km/h), precum și grindină. De asemenea, cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.
Totodată, menționăm că SUA se confruntă cu distrugerile legate de climă în toată țara și abordarea acesteia este „o chestiune de viață și de moarte”, a spus președintele Joe Biden. Phil Murphy, guvernatorul statului New Jersey, a declarat că cel puțin 23 de persoane au murit în statul său, majoritatea blocate în vehiculele lor pe măsură ce apele năvăleau. Și cel puțin 14 persoane și-au pierdut viața în New York, inclusiv un băiat de doi ani.
În acest sens, fiind devastat de inundaţii, Parcul Yellowstone a fost închis pentru prima oară în ultimii 34 de ani.