Prima pagină » National » Deținătorii de câini sunt obligați prin lege să facă asta! Iată documentul pus în dezbatere publică
Deținătorii de câini sunt obligați prin lege să facă asta! Iată documentul pus în dezbatere publică

Deținătorii de câini sunt obligați prin lege să facă asta! Iată documentul pus în dezbatere publică

04 sept. 2024, 15:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Deținătorii de câini sunt obligați prin lege să facă asta! Proprietarii de animale de companie trebuie să respecte mai multe reguli pentru îngrjirea acestora, dar și pentru a putea ieși pe drumurile publice cu patrupedele. Iată documentul pus în dezbatere publică.

Deținătorii de câini sunt obligați prin lege să facă asta!

Un document pus în dezbatere publică de Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) prevede noi obligații pentru deținătorii de câini. Proprietarii de câini vor fi obligaţi să asigure o suprafaţă minimă pentru fiecare animal în parte, respectiv, cel puţin 4 metri pătrați pentru câinii de talie mică şi 6 metri pătrați pentru cei de talie mare. Legislația actuală prevede un minim de doar 2,5 metri pătrați pentru fiecare câine. De asemenea, persoanele care cresc câini pentru comercializare, fără a fi înregistrate ca unităţi de tip canisă, vor fi sancționate contravențional cu amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei.

Se află în dezbatere publică și o nouă lege privind sterilizarea câinilor de rasă comună. Femelele vor trebui sterilizate la vârsta de 6-9 luni (față de 4-6 luni în prezent). Masculii vor trebui sterilizați la vârsta de 9-12 luni (față de 6-8 luni în prezent). Cei care nu-și sterilizează și microcipează patrupedele de companie riscă să fie amendați de oamenii legii. Proprietarii vor trebui să aibă asupra lor materiale necesare pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor animalelor de companie, altfel riscă o amendă, iar accesul cu câini va fi permis pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații special amenajate, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă.

Mai mult, dacă animalele sunt plimbate în locațiile în care au accesul interzis și dacă nu le sunt atașate botnița și zgarda, proprietarii câinilor periculoși riscă, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei. Proprietarii de câini riscă să fie sancționați dacă nu își sterilizează animalul de companie sau dacă nu respectă regulile atunci când ies în public cu un câine considerat de rasă violentă.

Reglementări pentru animalele fără stăpân

Noua lege privind câinii fără stăpân permite autorităților locale să subvenţioneze din bugetele proprii acţiunile de sterilizare, identificare şi înregistrare a câinilor de rasă comună, fără stăpân. Totodată, în lege se precizează că imobilizarea câinilor comunitari, aflați în afara adăposturilor, trebuie coordonată de un medic veterinar.

S-a decis și creșterea numărului de câini care pot fi preluați lunar din adăposturile publice de către asociații și fundații, de la 20 la 50 și stabilirea unui program de acces public în adăposturi, de cel puțin 4 ore zilnic, de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00.

Potrivit noii propuneri legislative, animalele fără stăpân vor fi găzduite în adăposturile serviciilor specializate pentru gestionarea lor pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare. Este obligatoriu ca populația să fie informată despre existența adăpostului, programul de vizitare și opțiunile de adopție sau revendicare prin afișarea acestor informații la sediul adăpostului și al serviciului specializat. Conform proiectului, Consiliile locale sunt obligate să înființeze, în funcție de necesități, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân.

Consiliile locale sunt obligate să amenajeze și să suplimenteze, din fonduri proprii și în conformitate cu cerințele proiectului, adăposturile publice pentru animalele fără stăpân și au, de asemenea, responsabilitatea de a angaja cel puțin un tehnician veterinar în cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân, pentru a se ocupa de evidență și supraveghere.

Comentarii
  • ing.Paul Loghin

    Acei detinatorii de caini de la oras, dintre ei sa nu mai lase cainii sa se urineze de peretii cladirilor, fie alimentari fie blocuri si in parcuri pe langa bani. Sa-i invete sa se pise la baie in casa. Trebuiesc date amenzi care ii lasa sa se urineze in locurile mentionate mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *