Când un pacient este internat în spital cu COVID-19, semnele de deteriorare a părții drepte a inimii pot indica un risc mai mare de deces, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Weill Cornell Medicine și New York-Presbyterian. Constatările sugerează că medicii ar trebui să ia în considerare identificarea unor astfel de leziuni utilizând un test cu ultrasunete ușor disponibil și neinvaziv numit ecocardiogramă.
Medicii evaluează în mod obișnuit radiografiile pulmonare, istoricul medical, nivelurile de oxigen din sânge, markerii de inflamație și alți indicatori pentru a determina pacienții cu COVID-19 care sunt cei mai expuși riscului de a dezvolta forme severe.
Studiu realizat pe 510 pacienți
Într-un studiu realizat pe 510 pacienți, publicat în numărul din octombrie al Jurnalului Colegiului American de Cardiologie, oamenii de stiinta au descoperit că semnele de deteriorare a ventriculului drept al inimii pe o ecocardiogramă sunt un alt predictor puternic și independent al formelor severe. Pacienții care aveau semne de afectare a capacității de pompare a ventriculului drept au fost în medie de două ori și jumătate mai predispuși să moară din cauza COVID-19 în timpul spitalizării.
Ventriculul drept al inimii este pompa care împinge sângele în plămâni pentru a fi oxigenat. Medicii știu de mult că problemele care afectează funcția pulmonară, inclusiv inflamația declanșată de virusurile respiratorii, pot stresa și afecta această pompă, de obicei prin creșterea rezistenței plămânilor la fluxul sanguin. Anchetatorii cred că noul studiu este primul care arată că o astfel de afectare este un predictor independent al riscului de mortalitate COVID-19, cu o valoare predictivă peste și a celorlalți markeri de risc, potrivit MedicalXpress.
Deteriorarea ventriculului drept al inimii: risc mai mare de deces din cauza COVID-19
„Ne-am uitat la markerii standard care sunt folosiți pentru a prezice mortalitatea COVID-19, iar disfuncția inimii drepte a fost un predictor și mai puternic”, a spus autorul principal Dr. Jiwon Kim, profesor asociat de medicină la Divizia de Cardiologie de la Weill Cornell Medicine și cardiolog la NewYork-Presbyterian / Weill Cornell Medical Center.
„Acest studiu ne spune că imagistica cardiovasculară neinvazivă joacă un rol important în luarea deciziilor în cazurile de COVID-19″”, a declarat autorul principal Dr. Jonathan Weinsaft, profesor de medicină în Divizia de Cardiologie la Weill Cornell Medicine și cardiolog la NewYork-Presbyterian / Weill Cornell Medical Center.
Cercetătorii au analizat testele de diagnostic și prognostic și rezultatele clinice pentru o serie de 510 pacienți cu COVID-19, acoperind etnii multiple, care au fost internați în NewYork-Presbyterian / Weill Cornell Medical Center, NewYork-Presbyterian Lower Manhattan sau NewYork-Presbyterian Regine și care au facut ecocardiograme de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai.
Vârsta medie a pacienților a fost de 64 de ani
Vârsta medie a pacienților a fost de 64 de ani, iar două treimi au fost bărbați. Dr. Kim și colegii săi au constatat că pacienții cu un semn standard de deteriorare a ventriculului drept, dilatarea sau dilatarea camerei de pompare, au fost de 1,43 ori mai susceptibili de a muri în timpul spitalizării din cauza COVID-19. Pacienții ale căror ventriculi drepți au prezentat o contracție semnificativ sub normal în timpul pompării – o afecțiune numită „disfuncție ventriculară dreaptă” – au fost de aproape 3 ori mai susceptibili de a muri. Aceste două semne cardiace au fost relativ frecvente la pacienți, fiind prezente la 35 la sută și, respectiv, la 15 la sută.
În aceasta analiza, niciun alt marker standard al riscului sever de COVID-19 nu a prezis mortalitatea la fel de puternic ca disfuncția ventriculară dreaptă. Constatările susțin utilizarea mai largă a imaginii cardiovasculare pentru a evalua riscul de COVID-19 sever și pentru a adapta tratamentul pacientului, au concluzionat cercetătorii.