O investiție de 500 de milioane de euro din județul Iași riscă să se oprească din cauza lipsei unui aviz. Proiectul derulat de societatea ApaVital SA cu fonduri europene pentru apă și canalizare în tot județul se poate opri la marginea unei păduri. Direcția Silvică nu a emis avizul de traversare a unui fond forestier în zona de sud a județului
Amănunte șocante despre cel mai mare proiect de infrastructură pentru apă și canalizare din județul Iași. Proiectul derulat de societatea ApaVital SA prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 a ajuns într-un punct în care poate fi blocat. Lucrarea de peste 500 de milioane de euro trece printr-o serie de zone împădurite ale județului, iar societatea ApaVital SA este nevoită să ceară și avizele necesare de la Romsilva-Direcția Silvică Iași. Culmea, pentru o porțiune din proiectul POIM, situația este în aer, mai ales că Direcția Silvică nu a emis încă avizele necesare.
Investiție masivă în județ. Kilometri de conducte prin pădure
Proiectul derulat de ApaVital SA va trece și pe axa Iași – Mogoșești- Scânteia, una din zonele împădurite ale județului. Conform documentelor privind investiția prin POIM, în această zonă lucrările ar ajunge la 11,1 milioane de lei în zona Mogoșești și la alte 15,2 milioane de lei în zona Scânteia. De exemplu, comuna Sânteia ar urma să beneficieze de o rețea de 6.844 de metri de conducte, dar și o stație de pompare cu 450 de branșamente, precum și o stație de clorinare. Investiția de la ApaVital SA este cea mai mare din întreg județul, proiectul derulat prin POIM urmând a cuprinde mai toate localitățile din regiune.
Nu s-a dat aviz pentru traversarea pădurii
Direcția Silvică Iași a arătat că investiția ApaVital SA trece prin apropierea unui fond forestier de la Ciurea și se suprapune cu o altă zonă împădurită. ApaVital SA ar trebui să obțină avizele pentru a ocupa temporar terenul, avize care încă nu au fost emise de pădurarii ieșeni.
„Investiția este limitrofă fondului forestier național în zona unităților amenajistice 46B, 46D, 47A, 47D, 48A, 48D, 67A, 67B, 67D, U.P. III Ciurea, Ocolul Silvic Lunca Cetățuii. Investiția se suprapune peste fondul forestier național în unitățile amenajistice 14A, 135D, U.P.4 Bârnova, Ocolul Silvic Pădureni. Pentru zona respectivă este necesară obținerea aprobării de ocupare temporară a unor suprafețe de fond forestier conform prevederilor art. 37-44 din legea 46/2008, în baza unei documentații întocmite conform metodologiei aprobate prin OM 694/2016. Considerăm că nu poate fi avizată favorabil investiția mai sus menționată, decât după obținerea aprobării de ocupare temporară a terenului forestier”, se arată într-o adresă a Direcției Silvice Iași.
Conducerea ApaVital SA: „Nu sunt probleme cu proiectul”
Pe de altă parte, conducerea ApaVital SA a arătat că nu sunt probleme și că proiectul va fi derulat în continuare. Mihai Doruș, directorul ApaVital SA, a susținut că investiția nu va fi blocată de către Direcția Silvică, documentația fiind în curs de avizare.
„Nu sunt probleme, noi am luat avizele de principiu. Nu cred că vom avea probleme. Dacă vorbim de vreo tăiere a copacilor, noi vom replanta zona despădurită. Și la Timișești avem o situație similară cu proiectul și nu am avut probleme. Am colaborat foarte bine cu cei de la Romsilva, ei s-au mișcat foarte bine. Nu am semnale că ar fi blocaje pe această parte”, a menționat Mihai Doruș, directorul ApaVital SA Iași.
Probleme peste probleme cu cea mai mare investiție din Iași
Investiția de 500 de milioane de euro a mai fost blocată și în alte avize în decursul anului 2020, la mijloc fiind însă angajații Asociației Regionale a Serviciilor de Apă Canal. Pentru ca ApaVital SA să nu aibă astfel de blocaje, ar fi necesară scoaterea din fondul forestier a suprafeței respective și apoi se va da avizul favorabil. În plus, aprobarea de scoatere din fondul forestier până la 1 hectar este emisă de Garda Forestieră Suceava. Ce depășește un hectar necesită aprobarea directă a Ministerului Mediului. O altă variantă ține de identificarea unui alt traseu care să nu treacă prin fondul forestier respectiv.