Prima pagină » Titlurile zilei » Detaliile din spatele perchezițiilor din biroul avocatei Gianina Poroșnicu. Procurorii ieșeni au plecat cu saci de documente. Sute de mii de euro ar fi fost încasați pe sub mână

Detaliile din spatele perchezițiilor din biroul avocatei Gianina Poroșnicu. Procurorii ieșeni au plecat cu saci de documente. Sute de mii de euro ar fi fost încasați pe sub mână

30 iul. 2024, 02:00, 5 ,
Gabriela Rusu în Titlurile zilei

Emoții pentru o cunoscută avocată din Iași după ce procurorii ieșeni au descins ieri, 29 iulie 2024, în biroul acesteia. Gianina Poroșnicu a fost trezită de procurori, la șase dimineața, pentru percheziții într-un dosar care vizează evaziunea fiscală. După mai multe ore petrecute în cabinetul acesteia, magistrații au ieșit cu saci de documente.

Emoții pentru o cunoscută avocată din Iași

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au efectuat mai multe percheziții la domiciliul avocatei Gianina Poroșnicu, Casa Joseph Zoller, de pe strada Elena Doamna, dar și în cabinetul acesteia, de unde au ridicat mai mulți saci de documente. Avocata Poroșnicu ar fi încasat sume colosale de la firmele de asigurări drept despăgubiri după ce a reprezentant mai multe victime ale unor accidente rutiere. Banii nu au fost fiscalizaţi sau declaraţi.

„S-a stabilit că numeroase persoane fizice au fost abordate de către persoana vizată, în calitate avocat, fiind încheiate contracte de asistență juridică ce aveau ca obiect: consultație juridică, asistență juridică și reprezentare în toate fazele procesuale, inclusiv în faza de executare a hotărârilor judecătoreşti, precum şi in faza iniţierii și încheierii procedurii amiabile cu firma de asigurare. Contractele aveau stabilit un onorariu fix în cuantum de aproximativ 1000 – 2000 lei, precum şi un onorariu de succes, ce reprezenta un procent din suma totală a despăgubirilor primite de părţile civile, procent care varia între 18 și 35 la sută. Onorariul era încasat de către doamna avocat, fără a fi declarat către organele fiscale, după ce părțile civile își primeau sumele de bani cuvenite cu titlu de despăgubire de la asigurator”, au transmis procurorii ieșeni într-un comunicat de presă.

Procurorii au mai descoperit și că avocata Gianina Poroșnicu, după încheierea contractelor de asistență juridică, ar fi încheiat cu părțile civile și o procură notarială prin care aceasta era împuternicită ca sumele de bani obținute cu titlu de daune materiale morale, ca urmare a prejudiciului provocat acestora, să fie virate în conturile bancare deschise pe numele avocatei, în calitate de persoană fizică, dar și în cele pe cabinet avocat.

Ulterior, aceasta urma să le remită părților civile sumele cuvenite cu titlu de despăgubiri, după ce își reținea onorariul de succes. Prin această metodă, avocata Gianina Poroșnicu nu trecea în evidența contabilă banii obținuți ca urmare a exercitării profesiei de avocat, aceasta sustrăgându-se de la plata taxelor impozitelor aferente sumelor încasate.

Surse din cadrul anchetei au declarat pentru reporterii BZI că sumele de bani obținute de avocata Gianina Vera Poroșnicu, de-a lungul timpului, din asigurări se ridică la sute de mii de euro. Trebuie precizat faptul că reporterii BZI au contactat-o, în repetate rânduri, pe Ganina Poroșnicu pentru a obține o reacție, însă aceasta nu a răspuns apelurilor telefonice.

Anul trecut, avocata Gianina Poroșnicu a fost trimisă în judecată sub acuzarea de divulgare a secretului profesional.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *