Prima pagină » Eveniment-Social » Detalii șocante despre votul la prezidențiale din Iași. Nimeni nu mai are control asupra acestui lucru. Oamenii din secțiile de votare au rămas consternați
Detalii șocante despre votul la prezidențiale din Iași. Nimeni nu mai are control asupra acestui lucru. Oamenii din secțiile de votare au rămas consternați

Detalii șocante despre votul la prezidențiale din Iași. Nimeni nu mai are control asupra acestui lucru. Oamenii din secțiile de votare au rămas consternați

13 nov. 2019, 04:00,
Vlad Rotaru în Eveniment-Social

Situație extrem de ciudată întâlnită în secțiile de votare din județul Iași. În mai multe secții au ajuns să se petreacă lucruri ciudate care influențează scorul electoral de fiecare dată. Dacă la început aceste probleme erau doar în mediul rural, au ajuns să acapareze și zona urbană a județului Iași. Nicio autoritate nu poate să facă nimic pentru a stopa acest fenomen șocant

De mai mulți ani, județul Iași a ajuns să se confrunte cu un adevărat fenomen. Această situație a ajuns să conteze chiar și asupra procesului electoral. În tot mai multe secții de votare situația este din ce în ce mai sumbră, iar numărul final al votanților este influențat, fără ca autoritățile să mai poată face ceva. Și la primul tur al alegerilor prezidențiale a fost remarcat acest lucru ce a dus la o scădere a prezenței la urne a ieșenilor. Cu toate că județul Iași este cel mai mare din țară după București, ca populație, prezența la urne a alegătorilor a fost influențată de un factor tot mai frecvent.

Zeci de mii de buletine pentru UE

Populația din județul Iași, după domiciliu, la 1 iulie, era de 956 mii de persoane. Dintre acestea, peste 776 au fost trecute în registrul electoral cu drept de vot. Numai că zeci de mii de persoane din cele 776 mii sunt persoane din Republica Moldova care și-au făcut cărți de identitate în localitățile ieșene. Cea mai mare parte a acestora au plecat în spațiul european după ce și-au făcut noile cărți de identitate. Cu toate acestea, au fost trecute ca votanți și au apărut pe liste conform Autorității Electorale Permanente (AEP).

Dezastrul din secțiile de votare

Prezența la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale în județul Iași a fost de 335.888 de persoane, adică 43.21 la sută din numărul total al alegătorilor. Județul Iași s-a clasat pe locul 31 ca prezență la urne, o cifră foarte slabă în raport cu numărul celor înscriși pe liste. Și asta din cauza numărului mare de cetățeni din Republica Moldova care nu se mai află fizic în localitățile unde și-au făcut buletinele.

În Iași au fost și secții unde nu s-a prezentat nimeni la urne, un adevărat record negativ în ultimii ani. De exemplu, în trei secții din județ nu a votat nimeni pe listele permanente. Este vorba de două secții deschise la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” din Pașcani și la Școala Gimnazială Moșna. La Pașcani au votat 27 și respectiv 30 de persoane doar pe listele suplimentare. Pe cele permanente erau trecute câte 1.603 și 1.596 persoane. Și nu s-a prezentat nimeni la urne. La cele două secții de la Pașcani, prezența finală a fost de 1.68 la sută, respectiv 1.87 procente. La Moșna, din 1.482 de alegători pe listele suplimentare, nu a venit nimeni la urne. Aici au votat doar 34 persoane pe listele suplimentare. Asta a făcut ca prezența să fie de numai 2.29 la sută.

Jale în oraș. Doi ieșeni din peste 1.800, într-o secție

Culmea, situația se repetă și la nivelul municipiului Iași. Astfel, au fost secții de votare unde numărul celor care au votat a fost extrem de redus. La școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Iași, cartierul CUG, prezența la urne a fost extrem de scăzută. În acest caz, din cei 1.802 alegători înscriși pe listele permanente au ajuns la urne doar doi ieșeni. Procentul a fost de 2.4 la sută datorită celor 43 de persoane care au votat pe listele suplimentare. La secția 247 deschisă la punctul termic 27 din Tătărași, din 1.879 persoane au votat doar cinci ieșeni. Procentul final a fost de 5.42 la sută.
Și la secția 132 Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, din 1.946 de persoane trecute pe listele permanente au votat doar opt ieșeni.

Apar secții noi din această cauză

Afluența de basarabeni care își fac buletine de România duce și la înmulțirea numărului de alegători pe liste. Iar acest lucru duce automat și la înființarea unor secții de votare pentru că așa este legislația în vigoare. Chiar dacă acolo niciun cetățean din Republica Moldova nu vine la urne să voteze, secția trebuie înființată. De altfel, la Iași au apărut două noi secții de votare, în plus față de alegerile europarlamentare din luna mai. La Scânteia și Vânători au apărut secții noi față de europarlamentarele din luna mai și pentru că populația a crescut în aceste localități.

„Înființarea de secții noi este exclusiv atributul autorităților locale cu avizul Autorității Electorale Permanente. Orice propunere care vine de la autoritatea locală trebuie avizată de Autoritate. Sunt condiții anumite de înființare a secției. Nu se poate depăși numărul de 2.000 de persoane pe secție. Sunt anumite criterii care se iau în calcul privind înființarea unei secții”, a spus prefectul Marian Șerbescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024