Prima pagină » Titlurile zilei » Detalii inedite despre alegerile parlamentare din Iași: 2016 vs 2020! Care sunt adevărații câștigători ai votului dat de ieșeni!
Detalii inedite despre alegerile parlamentare din Iași: 2016 vs 2020! Care sunt adevărații câștigători ai votului dat de ieșeni!

Detalii inedite despre alegerile parlamentare din Iași: 2016 vs 2020! Care sunt adevărații câștigători ai votului dat de ieșeni!

09 dec. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Alegerile parlamentare din Iași au făcut ca județul să fie reprezentat la centru de o serie de politicieni noi care intră pentru prima dată în Casa Poporului. Aceștia au reușit să obțină voturile ieșenilor în 2020 și să schimbe garnitura care a reprezentat județul în 2016. Citiți în rândurile de mai jos o analiză a situației de la Iași raportată la scrutinul din 2016 și la cel din 2020

Analiza alegerilor parlamentare din Iași după scrutinul electoral din 6 decembrie scoate la iveală o serie de aspecte tot mai clare depre situația din județ. În urmă cu 4 ani, forțele politice din județ erau mai multe, iar distribuția mandatelor în plenul Parlamentului era mai amplă. După alegerile de la finalul săptămânii trecute, situația s-a schimbat radical. În județul Iași se remarcă doar 4 forțe politice, în vreme ce altele au dispărut. Mai mulți parlamentari cu state vechi nu au mai candidat sau nu au mai prins mandate.

Schimbări uriașe în patru ani la PSD Iași. Nume noi pe lista filialei în Parlament

PSD Iași a avut 6 mandate de deputați și 3 de senatori în urma alegerilor 2016. După scrutinul electoral din 2020, formațiunea a prins 4 mandate de deputat și 2 de senatori. Cert este că PSD Iași are 3 deputați și 1 senator după alegerile din 6 decembrie 2020. Celelalte 2 mandate ar ajunge la PSD Iași după redistribuirea națională în urma centralizării voturilor de la Biroul Electoral Central.

PSD Iași a obținut 48,53 la sută în anul 2016, ceea ce a permis să trimită în Parlament 9 demnitari. Patru ani mai târziu, formațiunea a reușit să obțină doar 25 la sută din voturile ieșenilor, ceea ce a făcut ca și numărul mandatelor să scadă. PSD a trecut prin trei ani de guvernare cu numeroase probleme, iar lucrurile s-au erodat și în județul Iași. În anul 2016, la Camera Deputaților au intrat Camelia Gavrilă, Tudor Ciuhodaru (înlocuit cu Bogdan Cojocaru), Vasile Cîtea, Vasile Axinte, Silviu Macovei și Nicolae Bănicioiu. În Senat au ajuns Victorel Lupu, Adrian Pănescu și Vasile Toma. Între timp, Bănicioiu a migrat la Pro România, însă nu a mai candidat după ce procurorii DNA au dechis o anchetă împotriva sa pentru fapte de corupție.

Parlamentarii PSD așteaptă redistribuirea mandatelor pentru Parlamentul României

Toate acestea s-au schimbat însă radical după alegerile de la finalul săptămânii trecute. Doar o parte dintre actualii parlamentari PSD și-au păstrat mandatele. Astfel, la Cameră vor ajunge Vasile Toma, Vasile Cîtea, Marius Ostaficiuc și, probabil, Silviu Macovei. Pentru a fi sigur de mandat, acesta trebuie să aștepte redistribuirea națională. În Senatul României a ajuns Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași. Al doilea pe listă este Bogdan Cojocaru, însă și acesta trebuie să aștepte redistribuirea națională pentru a fi sigur de mandatul său.

PSD Iași a plătit tribut politicii de la nivel național, dar și modului de campanie făcut de Maricel Popa în județ. Dovadă este campania de la locale, unde PSD a pierdut lamentabil Primăria Iași, Consiliul Județean și multe primării din județ. Campania a fost coordonată de Maricel Popa, alături de Camelia Gavrilă și Cristian Stanciu. La alegerile parlamentare 2020 situația s-a schimbat, iar formațiunea a recuperat o bună parte a procentelor pierdute, asta și datorită lui Marius Ostaficiuc, șeful de campanie al filialei.

Constanță la PNL Iași. Aceleași mandate cu nume noi pe liste

Organizația PNL Iași a fost ceva mai constantă în acești patru ani. În anul 2016 filiala a adunat 4 mandate, dintre care 3 de deputați și 1 de senator. Scorul obținut de PNL Iași în urmă cu 4 ani a fost de 20,07 la sută. În urma alegerilor în Camera Deputaților au ajuns Marius Bodea, Dumitru Oprea și Costel Alexe. În Senat a intrat Laura Iuliana Scântei. La alegerile din decembrie 2020, PNL Iași a rămas tot cu 4 mandate, după ce a obținut 24,5 la sută din voturi. PNL a adunat aproape 5 procente în plus față de acum 4 ani, dar acest lucru nu i-a ajutat pe liberali foarte mult. Niciunul din cei care au candidat în 2016 nu au mai ajuns pe listele PNL.

Marius Bodea a devenit senator pe listele USR-PLUS după ce a schimbat partidul. Dumitru Oprea nu a mai vrut să candideze pentru un nou mandat. Costel Alexe a ajuns președintele Consiliului Județean Iași după alegerile locale din 2020. După scrutinul din decembrie 2020, în Camera Deputaților a ajuns Alexandru Muraru, Sorin Năcuță și Alexandru Kocsis. Singura constantă a PNL este Laura Scântei, cea care și-a păstrat mandatul de senator în Parlamentul României.

Schimbări cu scandal la USR-PLUS în 4 ani de mandat

Una din formațiunile care au reușit să obțină mai multe mandate după alegerile 2020 față de cele din 2016 este USR-PLUS. În 2016, USR a avut 9,75 la sută din voturile ieșenilor. După scrutinul din 2020, USR-PLUS a adunat 20,01 la sută din voturi. În urmă cu 4 ani, doar din USR, Iașul a avut 2 parlamentari. La Camera Deputaților a intrat Cosette Chichirău, iar la Senatul Româniai a ajuns Dan Lungu. Între timp, situația din USR s-a schimbat radical. Alianța cu PLUS a avut darul să provoace și mai mult scandal la Iași. În Camera Deputaților au ajuns Cosette Chichirău și Monica Berescu, alături de Filip Havârneanu. La Senat a intrat traseistul Marius Bodea, cel care a fugit de la PNL pentru a putea prinde un loc la alt partid. Deși USR a obținut mai mult decât dublu față de 2016, filiala se află în pragul unui război civil.

Surpriza AUR în 2020. Dispar parlamentari cu state vechi și intră nume noi în județul Iași

În anul 2016, în urma alegerilor parlamentare au mai prins mandate ALDE și PMP. Astfel, au intrat în Parlament Varunjan Vosganian și Petru Movilă. Între timp, Varujan Vosganian nu a mai candidat pentru un nou mandat, după ce a petrecut 28 de ani în Parlamentul României. Petru Movilă a candidat din partea PMP pentru un nou mandat. Aseară, însă, la numărarea a peste 99 la sută din voturi, formațiunea nu atinsese pragul de 5 procente necesar pentru un nou mandat. În 2016, PMP a avut 6,58 la sută, în timp ce în 2020 a atins 5,5 procente în județul Iași. Cifra nu a fost însă suficientă pentru că nu a atins pragul la nivel central.

Anul 2020 a adus însă o altă surprinză în județul Iași. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a adunat 12,3 la sută din voturi, ceea ce a făcut să obțină 3 mandate. Astfel, AUR va fi reprezentat de 2 deputați și 1 senator în viitorul mandat legislativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`