Ceață totală în jurul proiectului spitalului mobil pentru tratarea pacienților de COVID-19 de la Lețcani. Conducerea Consiliului Județean Iași refuză să ofere informații clare despre unitatea mobilă pentru care s-au plătit peste 13 milioane de euro. Termenele inițiale au fost devansate din pix, în ciuda criteriilor din caietul de sarcini. Containerele au rămas blocate în vama bulgară, iar Maricel Popa, președintele CJ Iași, a plecat să rezolve problema. Concurenții firmei din Turcia au scos însă la iveală mai multe nereguli despre licitația respectivă
Proiectul spitalului mobil pentru pacienții de coronavirus de la Lețcani a ajuns să ridice noi semne de întrebare. Datele de livrare și montare ale containerelor au fost schimbate din mers, iar termenul inițial a fost devansat.
Maricel Popa a anunțat în data de 21 aprilie că a fost semnat contractul de livrare a modulelor și echipamentelor cu firma turcă SDI Global LLC A.Ș pentru 13,2 milioane de euro. Conform caietului de sarcini, livrarea trebuia făcută în 20 de zile calendaristice, iar în alte 7 zile să fie montate toate containerele. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar zile la rând Maricel Popa nu a spus absolut nimic. Termenul limită s-a împlinit luni, 11 mai.
Ieri, însă, cei de la Consiliul Județean au anunțat că toate containerele vor ajunge abia pe data de 19 mai, iar până pe 26 mai vor fi montate și puse în funcțiune.
Culmea, a fost invocat contractul de confidențialitate încheiat cu firma turcă pentru a se acoperi toate aceste lucruri.
„Conform contractului, modulele ar trebui să fie ajunse la Iași pe data de 19 mai, iar până la data de 27 mai, ar trebui să fie montate. Acestea sunt datele din contractul care a fost semnat. Containerele se duc direct la parcul Transagropolis. Până pe 19 mai, terenul va fi pietruit tot, în continuarea platformei betonate. Dacă nu e gata până pe 27 mai, este o penalizare de 1 la sută pe zi”, a spus Romeo Olteanu, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.
Concurenții SDI Global au detonat bomba
Aparent, licitația nu s-a desfășurat în totalitate corect. O demonstrează reprezentantul firmei indiene Rhymer Infrastructures and Projects PVT. LTD , care a participat la procedura derulată de ADI Euronest. Ismail Shameem Sait a întrebat public de ce nu s-a respectat termenul de 20 de zile. Indienii au ofertat 15,3 milioane de euro pentru spitalul mobil și au pierdut procedura în fața turcilor.
„Astăzi s-a împlinit termenul de 20 de zile de la licitație prin care spitalul trebuia livrat în Iași de către SDI Global din Turcia. Ce s-a întâmplat?”, a menționat public Ismail Shammen Sait. Mai mult, indianul arată că totul a fost fraudat. „SDI Global LLC este o companie care fraudează. Ei nu au construit nici măcar un pat de spital. Licitația a fost o fraudă”, a susținut reprezentantul indienilor.
Containerele au fost blocate în vamă
Surse din CJ au arătat că turcii nu au fost de acord să dea garanția de 10 la sută inițial și că au cerut 30 la sută avans din contract, așa cum era trecut în caietul de sarcini. Ulterior, turcii au început să trimită containerele către Iași, acestea rămânând însă blocate, ieri, în vama bulgară. Surse din CJ Iași au arătat că, ieri, Maricel Popa a plecat spre sudul țării pentru a rezolva problema. În cazul unei noi amânări a livrării, Popa va avea mari probleme atât la CJ Iași, cât și cu CJ Neamț, partenerul acestui spital.
De la platformă betonată la una pietruită
Mai mult, Maricel Popa a constatat că spațiul pentru spital nu este suficient și a apelat la firme de construcții care să betoneze zona de lângă parcul agroindustrial „Transagropolis” de la Lețcani.
„Urmare a atribuirii contractului către SDI Global LLC A.Ș., având în vedere structura complexă propusă și a emiterii ordinului de începere a contractului, este necesară extinderea platformei betonate a amplasamentului propus pentru a putea găzdui întreg ansamblul medical”, se arată într-o adresă a CJ Iași din 5 mai.
Încă o dovadă că acel contract era deja în derulare.
A căzut la o înțelegere cu firma Eky Sam SRL, cea care are mai multe contracte pe mână din banii Consiliului Județean. Numai că firma respectivă nu a betonat platforma, ci acum doar a nivelat terenul cu balast și pietriș, o altă țeapă dată pentru acest proiect.
Primarul Mihai Chirica: „Spitalul de Recuperare e liber”
Primarul Mihai Chirica a arătat și el că în locul unui asemenea spital mobil se putea investi în unitățile existente din municipiu pentru tratarea pacienților cu COVID-19.
„Un spital este util. Acum nu a fost însă oportun, iar când îți asumi un asemenea proiect, prima oară pleci de la amplasament. Din ceea ce am văzut nu este încă foarte concret locul în care va sta acest spital. Îmi e teamă că furnizorul din Turcia va umple curtea cu containere care or să stea acolo luni de zile adunate, până se va găsi o platformă care să preia întreg ansamblul. E bine să avem cât mai multe spitale și cât mai bine echipate. Dacă noi în municipiu și județ avem spitale goale, cu sute de paturi, de ce să mă mai scarpin și să-mi mai aduc o grijă în plus? Spitalul de Recuperare are 500 de paturi și e liber. Se putea face o treabă foarte bună. Nu este bine să ne pripim”, a menționat edilul Mihai Chirica.