Cel mai important obiectiv medical al autorităților județene în lupta cu virusul COVID-19 ar putea fi lansat la finalul acestei luni. Au fost contactați deja mai mulți furnizori din Europa, costurile fiind estimate la peste 17 milioane de euro. Unitatea poate fi montată și în trei săptămâni dacă autoritatea județeană va primi avizul de la Ministerul Sănătății
Spitalul mobil pentru pacienții cu coronavirus ce va fi amplasat la Lețcani așteaptă ultimele avize pentru a putea fi deschis. Consiliul Județean Iași, alături de cele din Neamț și Bacău, a bătut palma pentru proiect, unitatea urmând a fi finanțată din fondurile celor trei instituții. Pentru a grăbi procedurile, autoritățile ieșene au luat legătura cu mai multe firme care ar putea livra o astfel de unitate de profil. În documentele interne ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, cea care va derula proiectul, se arată că unitatea poate fi luată din Olanda, Germania, Coreea de Sud sau China.
De exemplu, în Olanda există Hospitainer, unitate din localitatea Vassenn. Conform specificațiilor, unitatea mobilă dispune de containere de dimensiune externă 6 metri lungime, 2,44 lățime și 2,6 metri înălțime. Dimensiune internă 5,5 metri lungime 2,2 metri lățime și 2,3 metri înălțime, cu uși duble și oțel rezistent la coroziune. Unitatea mai dispune de panouri izolate cu oțel zincat și acoperit, podea medicală din PVC.
„Cortul nostru gonflabil MTF este conceput pentru a oferi asistență medicală primară persoanelor suspectate și confirmate de a fi infectate cu coronavirus”, se arată în descrierea proiectului.
Pot fi montate, printre altele, 10 corturi gonflabile, 10 stații mobile de spălare etc.
În Germania există German Medical Solutions (GMS). Acesta are ca referință unități medicale pe glob, ca de exemplu în Yemen, Irak sau Egipt.
„Pe lângă spitalele staționare, GMS oferă și spitale mobile structurate modular, cu serviciile aferente. Ele sunt adesea o soluție extrem de potrivită, în special în locurile în care este nevoie de ajutor medical cel mai urgent, dincolo de infrastructura existentă. Pe lângă o variantă de containere de înaltă flexibilitate, cu costuri reduse, oferim și soluții speciale de remorcă echipate atunci când este nevoie, care pot fi transportate cu camionul”, se arată în descriere.
La final de aprilie, spitalul poate fi gata
Cei de la Euronest au demarat procedurile, iar în această perioadă poate fi lansat procedura de achiziție directă.
„Din documentarea efectuată, există furnizori în Olanda, Germania, China sau Coreea, care pot asigura livrarea în maximum 20 de zile, iar instalarea în 5-7 zile, astfel încât, la momentul atingerii vârfului epidemic, unitatea să fie operațională. Județele din regiune vor asigura personalul medical și toate costurile și logistica necesară operaționalizării spitalului. De asemenea, spitalul va fi notificat Ministerului Sănătății, pentru avizare și includerea în circuitul unităților medicale care preiau pacienți infectați cu COVID-19. Spitalul mobil, de tip modular, va putea fi utilizat ulterior, de către toți cei care au contribuit la achiziționarea sa, și în cazul altor situații excepționale, precum inundații, incendii, cutremure, alte epidemii, sau pentru a facilita, acolo unde este cazul, accesul Ia servicii medicale de bază”, se arată în nota Euronest.
Se cere sprijin de la Ministerul Sănătății
CJ Iași va aloca 10,3 milioane euro, restul fiind dat de Bacău și Neamț (3,2 milioane și 4,1 milioane euro). Conducerea CJ Iași a arătat că a făcut apel la Ministerul Sănătății pentru obținerea cât mai rapidă a avizelor.
„Am făcut o notă către Guvern pentru a se grăbi procedurile. Am făcut toate demersurile pentru a obține o derogare ca să putem să inițiem procedura cât mai rapid, ca achiziția să fie făcută direct. În prezent, doar Ministerul Sănătății poate face astfel de achiziții și avem nevoie de această derogare. Sunt furnziori care pot livra acest spital complet, între 20 și 60 de zile. Pe noi ne interesează ca lucrurile să se desfășoare cât mai rapid”, a precizat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
Spitalul va funcționa la Lețcani, în incinta Parcului agroindustrial „Transagropolis”. Unitatea va dispune de o zonă specială pentru analize medicale și testarea pacienților, săli de operații, saloane de terapie intensivă cu o capacitate de până la 70 de paturi, depozite de materiale și echipamente medicale. Personalul medical va fi asigurat, prin detașare, de către județele implicate în proiect. Se dorește ca spitalul să aibă măcar 250 de paturi, unitatea urmând a rămâne funcțională și după ce trece pandemia de COVID-19.