@ Cine ar putea crede una ca asta? @ Un iesean care a plecat de jos si a ajuns unul dintre cei mai importanti directori din cadrul E.ON Romania a fost arestat aseara pentru niste acuzatii incredibile @ Serviciile de Informatii au monitorizat intreaga activitate si i-au ajutat pe procurori sa descopere intreaga filiera @ Desi era cunoscut in cadrul firmei ca un zbir care lupta pentru prinderea celor care fura energie electrica, procurorii sustin ca Marius Chitescu lua bani de la cei mai tari hoti
Desi trebuia sa-i traga la raspundere pe cei care furau energie electrica din reteaua E.ON Romania, directorul Departamentului Investigatii din cadrul acestei institutii era de partea hotilor. Cel putin asa sustin procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau. Acestia au cerut ieri dupa-amiaza arestarea a cinci membri ai unei retele care se ocupa cu furtul sau protejarea celor care furau energie electrica, printre care si ieseanul in cauza. Erau favorizati smecherii adevarati sau societatile comerciale care consumau mult si nu vroiau sa plateasca. Este primul dosar de acest gen instrumentat de procurori, desi acuzatiile de furt de energie sunt dintotdeauna. Un personaj cheie in toata aceasta afacere este Marius Bogdan Chitescu, un iesean care a ajuns directorul Departamentului Investigatii din cadrul E.ON Romania.
Chitescu a finalizat studiile la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi si a inceput sa lucreze in domeniul energetic. Pentru ca este considerat un profesionist, un om dedicat muncii, acesta a promovat treptat pana a ajuns un adevarat zbir in cadrul E.ON, omul negru care ii verifica pe ceilalti. Trebuia sa verifice daca subordonatii sai merg pe teren si identifica probleme sau ii descopera pe cei care fura energie din retea. Numai ca ieseanul ajuns director la E.ON Romania era bagat pana in gat in alte prostii. I-a ajutat pe patronii unor firme cunoscute din zona Bacaului sa nu mai plateasca energia consumata. In urma cu doua zile, procurorii l-au pus sub acuzare pe Marius Bogdan Chitescu pentru: instigare la abuz in serviciu si trafic de influenta.
Procurorii au inceput urmarirea pentru 17 persoane
Alaturi de Marius Bogdan Chitescu au mai fost propusi pentru arestare si: Constantin Ciprian Anisei si Claudiu Popovici, ambii sefi Formatie Masura in cadrul E.ON Romania, Costel Cristinel Bostan, primarul localitatii Sascut si Stefan Corneliu Andries, administratorul firmei Anca Rom din Bacau. Acesta din urma este singurul care a fost lasat in libertate de judecatori. Restul celor mentionati mai sus au fost arestati aseara pentru 29 de zile. In cazul altor doi acuzati, Denis Chiriac, patronul firmei Elite Mob, si Adrian Ifrim, administratorul unei carmangerii din Buhusi, procurorii i-au pus sub control judiciar si le-au impus sa nu paraseasca localitatea. In total au fost puse sub acuzare 17 persoane. Alte cateva zeci de persoane au fost audiate ca martori. Perchezitiile au avut loc in urma cu doua zile in Iasi, Bacau si Neamt. Acuzatia esentiala este aceea ca anagajatii E.ON, directori sau simpli muncitori, au favorizat mai multe persoane fizice si juridice sa fure energie din retea. Prejudiciul inca nu a putut fi stabilit cu exactitate, dar este de ordinul miliardelor de lei vechi.
Cum functiona filiera
Perioada pentru care procurorii au reusit sa stranga probe este din toamna anului trecut pana in prezent. Pentru ca ii lasau pe administratorii unor firme sa consume curent fara sa plateasca, sefii din cadrul E.ON primeau anumite sume de bani cu titlul de mita. Era suficient ca ei sa inchida ochii atunci cand descopereau furtul. Cei care se ocupau de verificatul contoarelor instalate la sediile persoanelor vizate erau obligati sa nu faca nimic si sa nu spuna mai departe problemele gasite. Reteaua a functionat destul e bine pana in momentul in care unul dintre lucratorii din cadrul E.ON a decis sa depuna plangere la Politie.
„Cu privire la cuantumul reprezentând prejudiciul creat E.ON Energie Romania urmeaza ca reprezentantii societatii sa reanalizeze cazurile care fac obiectul cercetarilor si sa precizeze cuantumul prejudiciului creat formulând în acest sens cerere de constituire ca parte civila în prezenta cauza”, au precizat ieri procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau. „Activitatile desfasurate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lânga Judecatoria Bacau s-au efectuat cu sprijinul nemijlocit al organelor de cercetare penala din cadrul Directiei Generale Anticoruptie Bacau si Iasi, Inspectoratul Judetean de Politie Bacau – Serviciul de Investigare a Fraudelor, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bacau, Serviciul de Politie pentru Interventii Rapide Bacau, Serviciul de Operatiuni Speciale Bacau si Compartimentul analiza din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Bacau.