Prima pagină » International » Detalii din procesul care a şocat Franţa. Gisèle Pélicot spune că „nu şi-a dat niciodată consimţământul”: „Când decide un soț în locul soției sale?”

Detalii din procesul care a şocat Franţa. Gisèle Pélicot spune că „nu şi-a dat niciodată consimţământul”: „Când decide un soț în locul soției sale?”

19 sept. 2024, 17:40, 1 ,
Simona Ciobanu în International

Gisèle Pélicot, fosta soție a unui bărbat francez acuzat că a recrutat străini pentru a o viola în timp ce era drogată, a declarat în fața instanței că nu și-a dat niciodată consimțământul și că agresorii erau „degenerați”, relatează The Guardian, citat de news.ro.

Prezentă la procesul fostului său soț, Dominique Pélicot, și a celor 50 de bărbați care ar fi fost invitați să o violeze, Gisèle Pélicot, în vârstă de 72 de ani, a afirmat: „Niciodată, nici măcar o secundă, nu mi-am dat consimțământul domnului Pélicot sau celorlalți bărbați”.

Gisèle Pélicot: „Când decide un soț în locul soției sale?”

Dominique Pélicot, în vârstă de 71 de ani, a mărturisit că și-a drogat soția cu sedative și medicamente împotriva anxietății, pentru a o face inconștientă, astfel încât el și zeci de străini recrutați online să o poată viola între 2011 și 2020. Cei 50 de bărbați, cu vârste între 26 și 74 de ani, provenind din diverse domenii profesionale, ar fi fost invitați de Pélicot, care le-ar fi explicat că urmează să comită un viol. Unii au recunoscut că știau că soția era drogată, în timp ce alții au susținut că au crezut că participă la un joc între cupluri.

Gisèle Pélicot a mărturisit că s-a simțit umilită de întrebările avocaților apărării, care au sugerat că bărbații ar fi putut greși sau crede că ea era beată sau complice.

„Am fost numită alcoolică și conspiratoare a domnului Pélicot”, a spus ea, adăugând că viața ei a fost „distrusă” timp de un deceniu.

Ea a subliniat că se afla într-o stare comatoasă, fapt demonstrat de înregistrările video prezentate.

Referindu-se la bărbații acuzați, Gisèle i-a numit „degenerați” și a întrebat retoric de ce nimeni nu și-a pus întrebări când au văzut o femeie dormind. De asemenea, a întrebat: „Când decide un soț în locul soției sale?”

Ea a aflat despre violuri doar când poliția a descoperit imagini pe computerul soțului ei. În fața instanței, fostul soț și-a cerut scuze, dar Gisèle nu a reacționat.

Gisèle Pélicot: „Violul este viol”

Întrebată despre comentariile unui avocat al apărării, care a susținut că „există viol și viol”, în încercarea de a justifica unele comportamente, Gisèle a răspuns ferm: „Violul este viol”.

Avocatul și-a cerut ulterior scuze, explicând că dorea să diferențieze între definiția legală și cea „mediatică” a violului.

În timpul procesului, au fost prezentate imagini explicite cu Gisèle, despre care ea a afirmat că nu știa că au fost făcute. Dominique Pélicot a admis că a făcut fotografiile fără știrea ei.

Apărarea a întrebat dacă înțelege că bărbații care au văzut aceste imagini online ar fi putut crede că ea consimțea. Gisèle a răspuns că ar fi trebuit să fie întrebată dacă dorește să participe la un act sexual.

Ea a declarat că a fost tratată ca și cum ar fi fost partea vinovată în instanță, în timp ce cei 50 de bărbați acuzați de viol, împreună cu soțul ei, erau prezenți. De asemenea, a subliniat că înțelege de ce multe femei ezită să raporteze violurile.

Gisèle Pélicot a solicitat ca procesul să fie public, pentru a crește conștientizarea privind abuzurile sexuale facilitate de droguri.

Procesul continuă până în decembrie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`