Prima pagină » National » Detalii de ultimă oră privind ursul pe care italienii voiau să-l trimită în România! Animalul era considerat periculos
Detalii de ultimă oră privind ursul pe care italienii voiau să-l trimită în România! Animalul era considerat periculos

Detalii de ultimă oră privind ursul pe care italienii voiau să-l trimită în România! Animalul era considerat periculos

31 iul. 2024, 14:20,
în National

Ursul Kj1, care a atacat un turist în Italia, a fost împușcat după ce președintele provinciei Trento a semnat un decret în timpul nopții pentru eliminarea acestuia.

Animalul ar fi trebuit să fie transferat în România la propunerea unui ONG.

Ursul din Italia era considerat periculos

Ursul Kj1, responsabil de atacul asupra unui francez de 43 de ani în Naroncolo, a fost ucis. Președintele provinciei Trento, Maurizio Fugatti, a semnat decretul de ucidere cu câteva ore înainte. La 22 de ani, acesta era cel mai bătrân urs din Trentino.

„În această dimineață a fost pus în aplicare decretul semnat ieri de președintele Provinciei Autonome Trento, Maurizio Fugatti, care prevedea eliminarea ursului Kj1 prin sacrificare. O echipă a Corpului silvic din Trentino a intervenit în pădurea de deasupra Padaro di Arco, unde animalul fusese localizat prin colierul său radio,” se arată într-un comunicat al autorităților din Trento.

Comunicatul precizează: „Ursul era considerat periculos conform scalei Pacobace. Acest lucru a fost confirmat și de Ispra, care a atestat necesitatea îndepărtării rapide a ursului, considerat un risc ridicat. Animalul a fost responsabil de cel puțin șapte interacțiuni cu oamenii, ultima dintre acestea având loc pe 16 iulie, afectând un excursionist.”

Maurizio Fugatti, președintele provinciei Trento, a semnat săptămâna trecută un nou decret pentru eliminarea imediată a ursului, responsabil de atacul asupra unui francez de 43 de ani pe 16 iulie, la Naroncolo (Dro), în Trentino. După ce a revocat ordinele anterioare suspendate de Tribunalul Administrativ Regional, noul decret dispune „ca ursul să fie imediat ucis (sacrificat)” și că „eficacitatea acestei măsuri începe de la publicarea sa la avizierul electronic al Provinciei Autonome Trento”. Corpul silvic din Trentino este însărcinat cu tăierea.

Ursul ucis urma să fie transferat în România

Printre primii care au comentat decizia lui Fugatti a fost Michela Vittoria Brambilla, președinta Ligii italiene pentru apărarea animalelor și a mediului și a Intergrupului parlamentar pentru drepturile animalelor și protecția mediului:

„Să-i fie rușine lui Fugatti pentru că și-a trimis ucigașii plătiți să omoare mama urs! Mi se face rău la stomac de cruzimea lui.Chiar acum, noaptea, a semnat decretul de ucidere a Kj1… într-un moment în care Tar nu poate interveni. Să vă fie rușine!”, a scris ea pe X, fostul Twitter.

„Suntem plini de durere și furie,” a declarat Massimo Vitturi, reprezentant al zonei de faună sălbatică LAV, într-o notă. „Suntem foarte îngrijorați pentru pui și pentru această furie de urs care nu se oprește! Fugatti și Consiliul său își descarcă pe urși incapacitatea politică de a promova coexistența pașnică. Existau atât de multe alternative posibile, inclusiv transferul în România pe care l-am sugerat. De ce atunci să ucidă o mamă cu pui? Îl denunțăm pe Fugatti pentru încălcarea articolului 544 bis, adică ucidere inutilă,” a concluzionat el, citat de FanPage.

Ministrul mediului și securității energetice, Gilberto Pichetto Fratin, a comentat:

„I-am spus deja președintelui Fugatti că uciderea urșilor individuali nu este soluția la problemă. Înțeleg starea de spirit a administratorilor și a populației, dar trăim efectele unei greșeli din trecut, datorate unei alegeri nechibzuite de exploatare turistică a imaginii ursului în Trentino, făcută acum 25 de ani. Cu siguranță, o cale de urmat este sterilizarea și lucrăm la aceasta împreună cu Ispra. Dar această măsură, dacă nu este însoțită de o muncă de informare corectă a cetățenilor și de noi acțiuni convenite cu administrațiile, riscă să fie insuficientă. Reiterez cu fermitate că suprimarea nu poate fi prima și singura soluție aplicată.”

Comentarii
  • Italienii au mai impuscat inca 4 ursi cu pui, cadavrele au fost gasite in padure, nu au mai asteptat inceperea sezonului de vanatoare, desi au putini ursi italienii au sange in instalatie nu suporta gandul ca un urs ar ucide pe cineva sau le-ar distruge gospodariile , bravo lor nu ca romanii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *