Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iaşi a transmis astăzi, 20 mai 2021, ultimele detalii despre starea de sănătate a lui Octavian, ieşeanul în vârstă de 12 ani, care s-a electrocutat după ce s-a urcat pe un vagon de tren.
„Pacientul R.O.C., în vârstă de 12 ani, internat în Unitatea Funcţională de Arşi a Spitalului Clinic de Urgente pentru Copii Iaşi în dată de 22.04.2021, cu diagnosticul de: ELECTROCUTIE PRIN ARC ELECTRIC. ARSURA PRIN FLACĂRA GRAD IIb-III 52% SUPRAFAŢA CORPORALĂ, a fost externat pe data de 14.05.2021. Doamna dr Sidonia Susanu, medic primar chirurgie plastică şi reconstructiva, şefa Secţiei de Chirurgie Plastică şi Arşi a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, cea care a preluat de la internare pacientul, ne-a declarat că parcursul internării pacientul a beneficiat de terapie intensivă de menţinere a funcţiilor vitale şi de prevenire a complicaţiilor leziunii de electrocutie şi arsura (plasmafereza şi pansament cu presiune negativă). De asemenea s-a efectuat excizia şi grefarea zonelor de arsură de grad III (32%suprafaţa corporală)”, a transmis Alina Belu, managerul Spitalului Sf. Maria din Iași.
Octavian Roman s-a electrocutat pe un vagon de tren. Au trecut prin el 27.000 de volţi
Sursa citată a menţionat că în aceste momente starea copilului este una bună, fiind monitorizat în regim ambulator. De asemenea, este încurajat să îşi reia treptat activitatea cotidiană.
„Vindecarea rapidă a pacientului a fost posibilă prin folosirea precoce a tehnicilor de epurare extrarenala (plasmafereza) precum şi a tratamentului cu presiune negativă a leziunilor de arsură (atât a celor care au necesitat grefare cât şi a celor care nu au necesitat grefare).
Tratamentul cu presiune negativă reprezintă o metodă inovativa de tratament al leziunilor de arsură. Este folosit pe scară largă la nivel mondial (pentru prima dată în 1991), fiind introdus în Spitalul de Copii din Iaşi şi în România pentru prima dată de către doamna doctor Susanu începând din anul 2013.
În prezent starea copilului este foarte bună, este monitorizat în regim ambulator, fiind încurajat spre reluarea treptată a activităţilor cotidiene normale”, a mai spus Alina Belu.
Cât durează până arsurile lui Octavian vor trece
Managerul Alina Belu a menţionat faptul că procesul de remodelare a cicatricilor după arsuri grave durează aproximativ un an.
„Procesul de remodelare a cicatricilor după arsuri grave durează în medie un an, perioada de timp în care prin tehnici de microcompresie şi microhidratare continua acestea (cicatricile) pot fi aduse la un nivel funcţional şi estetic aproape de normal.
În cursul zilri de ieri (19.04.2021) a fost externat din UNITATEA FUNCŢIONALĂ DE ARŞI un alt pacient în vârstă de 9 luni, internat în urmă cu 5 săptămâni cu Arsura grad IIb-III 65% suprafaţa corporală. Şi acest pecient a beneficiat de acelaşi tip de tratament, evoluţia sa fiind foarte bună”, a conchis managerul Alina Belu.
În edițiile anterioare „BZI” a fost prezentat și cazul unui alt băiat, de 14 ani, care s-a electrocutat, pe data de 10 mai 2021, în cătunul Juvăț, din Lunca Cetățuii, județul Iași. În momentul în care au ajuns medicii, băiatul era stabil hemodinamic. A fost preluat de medicii ieșeni și a fost transportat la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași. Acesta a suferit arsuri doar la un membru.