Se ştie că în perioada sezonului rece, destinaţiile turistice exotice sunt la mare căutare de către turişti. În această perioadă, pe lângă celebrele Dubai sau Maldive, staţiunile din Mexic sunt luate cu asalt de către americani şi nu numai. Chiar dacă încă suntem în plină pandemie de coronavirus, turismul este pe val în Mexic.
Spre exemplu, în perioada Crăciunului şi a Revelionului, în staţiunile mexicane au ajuns mai bine de 960 de mii de turişti, jumătate dintre ei fiind americani.
Destinaţiile turistice exotice, luate cu asalt în perioada iernii
Pentru cei dornici să fugă din calea iernii, o soluţie ar fi destinaţiile exotice. Pe lângă Dubai sau Maldive mulţi americani, dar nu numai, prefera în această perioadă să se relaxeze pe plajele din Mexic.
Acolo, în ciuda pandemiei turismul e pe val. Pe plajele din Tulum, Riviera Maya şi Cancun, distracţia şi relaxarea sub razele soarelui sunt la ordinea zilei. Unii poartă mască de protecţie, alţii nu.
De Crăciun şi Revelion, în renumitele staţiuni mexicane au ajuns mai bine de 960 de mii de turişti – jumătate dintre ei – americani. Cu alte cuvinte, numărul oaspeţilor a scăzut cu doar 25 de procente faţă de acceasi perioadă a anului trecut.
“Am auzit că toată lumea respectă regulile de siguranţă sanitară pe aici, aşa că ne-am decis să venim în zonă. A fost minunat până acum”, spune Ted Peterson, un turist american.
“De când am ajuns aici au fost implementate multe restricţii, cum ar fi cea legată de distanţarea fizică, dar totul este foarte curat şi, sincer vorbind, eu mă simt mai confortabil pentru că ştiu că există atât de multe reguli (sanitare)”, a mărturisit un alt american.
Scădere a numărului de turişti europeni în Mexic
Interesul americanilor este de mare ajutor, pentru că europenii care ajung acolo nu mai sunt la fel de mulţi ca în vremuri obişnuite.
Juan Carlos Rivera, secretar de stat în turism, spune că Mexic a pierdut foarte mult din turismul internaţional, în special din cel european. De aceea, autorităţile de aici au fost nevoite să se îndrepte către piaţa americană, mai ales că în această perioadă au fost reluate zborurile între Mexic şi Statele Unite.
“Am pierdut mult din turismul internaţional, în special din cel european, unde au fost pierderi semnificative. Aşa că vrem să ne menţinem piaţa americană, mai ales că au reînceput zborurile directe dinspre Statele Unite”, a declarat Juan Carlos Rivera, secretar de stat în turism.
Şi localnicii sunt fericiţi că s-a reluat turismul în ţara lor, această ramură a economiei fiind foarte importantă pentru ei, în sensul că, spre exemplu în insule, principala sursă de venit este din serviciile turistice.
“E emoţionant să văd din nou turişti, pentru că aceasta industrie e cea care susţine (economic) insula”, a declarat o localnică.
O creştere bruscă a bilanţului de infectări cu SARS-COV2 ar impune un nou blocaj în turism, iar efectele ar fi devastatoare.
Aşa că se iau măsuri, în special în locurile amenajate în interior. Restaurantele, teatrele şi saloanele de înfrumuseţare pot funcţiona la 60 la sută din capacitate, sălile de sport – la jumătate, iar în hoteluri se pot rezerva doar 70 la sută din camere.
La o populaţie de aproape 130 de milioane de oameni, Mexicul a raportat în ultimele 24 de ore peste 7.500 de cazuri noi de îmbolnăvire şi aproape 700 de decese.