Prima pagină » Eveniment-Social » Despre Medicina Translațională, o specială întâlnire pentru studenți și profesori, medici, specialiști, la Iași
Despre Medicina Translațională, o specială întâlnire pentru studenți și profesori, medici, specialiști, la Iași

Despre Medicina Translațională, o specială întâlnire pentru studenți și profesori, medici, specialiști, la Iași

04 mart. 2024, 02:00,
Valentin HUȚANU, în Eveniment-Social

Temă interesantă pe Medicina Translațională, dezbătută la Iași! Dr. Peter Hegyi, directorul Centrului de Medicină Translațională al Universității „Semmelweis” din Budapesta, Ungaria, susține, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, două conferințe științifice, în perioada 4-5 martie 2024

Directorul Centrului pe Medicina Translațională, dr. Peter Hegyi, din cadrul Universității „Semmelweis” va susține două prelegeri la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași.

„Dr. Peter Hegyi a acceptat invitația noastră de a conferenția la UMF Iași. Cele două prelegeri științifice pe care domnia sa le va susține la UMF Iași au loc în contextul relațiilor de colaborare dintre Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» Iași și Universitatea «Semmelweis» din Budapesta, una dintre cele mai respectate universități din Europa. În anul 2022, a fost încheiat un acord între IOSUD UMF Iași și Centrul de Medicină Translațională de la «Semmelweis», acord care oferă studenților doctoranzi care sunt și rezidenți oportunitatea extraordinară de a participa la programul de doctorat în cotutelă în Medicină Translațională”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Despre Medicina Translațională, o specială întâlnire la Iași

Prima prelegere, intitulată „From Science to Society: Transforming research to Society”, va avea loc luni, 4 martie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”. În acest context, oficialii UMF Iași arată că, pe baza datelor colectate de Eurostat, în medie, 1,7 milioane de oameni mor anual în Europa, dintre care 1,2 milioane de decese ar putea fi prevenite prin măsuri de prevenție și intervenții mai eficiente în domeniul sănătății publice.

„Pornind de la această statistică, dr. Hegyi va arăta în ce mod Medicina Translațională poate contribui la reducerea ratei de mortalitate, oferind exemplul modelului ciclic de Medicină Translațională dezvoltat de Academia Europaea – o organizație a cărei misiune asumată este de a susține educația și cercetarea la cel mai înalt nivel al excelenței, sau al programului hibrid de doctorat și rezidențiat în medicină Translațională al Universității «Semmelweis», care oferă oportunitatea studenților de a se implica simultan în activitatea medicală și științifică”, arată reprezentanții UMF Iași.

Dr. Hegyi va prezenta rezultatele unui studiu în care au fost analizate cauzele și factorii de risc ce stau la baza ratei ridicate de mortalitate

A doua prelegere, „Unveiling the Hidden Dangers: Exploring Mortality and Morbidity Risks in Post-Acute Pancreatitis Patients”, va avea loc marți, 5 martie, de la ora 14.00, tot în Aula „George Emil Palade”.

„În cadrul acestei conferințe, dr. Hegyi va prezenta rezultatele unui studiu în care au fost analizate cauzele și factorii de risc care stau la baza ratei ridicate de mortalitate, după externare, a pacienților care suferă de pancreatită acută”, mai reliefează cei de la UMF Iași.

De scos în prim-plan că dr. Péter Hegyi este un recunoscut cercetător în comunitatea științifică, apreciat pentru contribuțiile sale semnificative în pancreatologie și educație medicală. Descoperirile sale revoluționare au elucidat rolul critic al celulelor ductale în pancreatită, demonstrând cum substanțe precum acizii biliari, acizii grași și etanolul afectează secreția ductală pancreatică prin deteriorarea mitocondrială și suprasolicitarea calciului. Plecând de la Medicina Translațională, vorbim de o utilă întâlnire pentru studenți și profesori, medici, specialiști, la Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024