Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Despre istoria capitalei Moldovei, povesti și rememorări despre Palatul Culturii din Iași, valori de patrimoniu și culturale, într-o interesantă ediție – dialog în Platoul BZI LIVE! Invitat este dr. Sorin Iftimi, valoros istoric și cercetător care activează în cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași – FOTO

LIVE VIDEO – Despre istoria capitalei Moldovei, povesti și rememorări despre Palatul Culturii din Iași, valori de patrimoniu și culturale, într-o interesantă ediție – dialog în Platoul BZI LIVE! Invitat este dr. Sorin Iftimi, valoros istoric și cercetător care activează în cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași – FOTO

01 iul. 2020, 15:28,
BZI.ro, în BZI LIVE

Joi, 2 iulie 2020, începând cu ora 15.00 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE este programată o ediție extrem de utilă, interesantă și de valoare istorică, culturală și simbolică.

Despre istoria capitalei Moldovei, povesti și rememorări despre Palatul Culturii din Iași, valori de patrimoniu și culturale, într-o interesantă ediție – dialog ce-l are ca invitat pe dr. Sorin Iftimi, valoros istoric și cercetător care activează în cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași! Astfel, abordările din cadrul acestei producții media vor oferi numeroase și valoroase informații ce țin de frumoasa poveste a trecutului orașului Iași.

Dr. Sorin Iftimi, unul dintre cei mai apreciați istorici și cercetători ai trecutului orașului Iași

Dr. Sorin Iftimi este nescut la 27 septembrie 1965, Mileanca, judeţul Botoșani. Este istoric, muzeograf grd. IA, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iaşi. Este expert atestat în patrimoniu cultural mobil. Între 1988-1993 urmează Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi. Direcţii şi domenii de cercetare ale istoricului Sorin Iftimi: o primă direcţie de cercetare a constituit-o studiul organizării administrative a Moldovei medievale, în speţă, evoluţiei ţinutului Iaşi în secolele XIV-XVIII. Cercetarea, care a durat aproape patru ani, s-a finalizat prin redactarea tezei de licenţă cu acest subiect, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ioan Caproşu.

Patru texte din această lucrare au fost publicate în paginile Buletinului „Ioan Neculce” (1995-2001). Evoluția urbană a orașului Iași, între secolele XV-XIX, este un domeniu în care a adus mai multe contribuții notabile, publicate în anuarul „Monumentul” sau în diverse volume de autor. „Istoria minorităților etnico-religioase din Iași” a fost concretizata printr-o temă de de cercetare privitoare la comunitatea Armeană (2006-2008). „Iașul grecesc” reunește într-un nou album cercetări mai vechi (comunitatea rușilor scapeți din Iași; cercetări arheologice la Sinagogă Veche și Biserica Armenească din Iași – Istoria Bisericii, mai ales a monumentelor celei ieşene).

Studiile cu această tematică, publicate în diverse volume, au fost reunite în lucrarea „Cercetări privitoare la istoria bisericilor ieşene. Monumente, ctitori, mentalități”. Preocuparea pentru heraldică a dr. Sorin Iftimi s-a concretizat, de asemenea într-o serie de texte, comunicate în cadrul şedinţelor lunare ale Comisiei de Genealogie şi Heraldică – Filiala Iaşi. O partedintre acestea au fost cuprinse în volumele: „Iaşii – simbolurile unui oraş simbol” sau „Vechile blazoane vorbesc. Obiecte armoriate din colecții ieșene”.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotianul.bzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *