Despre două locuri, unice în toată România şi care ascund comori fabuloase, într-o ediţie specială BZI LIVE miercuri, 23 februarie 2021, începând cu ora 15.00 alături de dr. ing. Monica Nanescu – muzeograf, expert, şeful Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” (CMMM) Iaşi. Alături de acesta vor fi prezentate detalii şi informaţii despre proiectele derulate în ultimul timp, ce avtivitati are în plan, expoziţii, valori de patrimoniu sau acţiuni muzeale şi culturale.
De precizat că, recent, a apărut valorosul şi interesantul volum „Orologii muzicale și clopotele lor”, având autori pe dr. ing. Monica Nănescu, Márton Ladislau și Elisabeta Savu
De precizat că, recent, a apărut valorosul şi interesantul volum „Orologii muzicale și clopotele lor”, având autori pe dr. ing. Monica Nănescu, Márton Ladislau și Elisabeta Savu. Este vorba se o apariție editorială unicat în domeniu! În carte sunt abordate aspecte despre: structura și construcția orologiilor, despre orologii muzicale cu figurine, orologii muzicale instalate în turnurile bisericilor, despre un ansamblu de clopote, conectate la claviaturi asemănătoare pianelor sau la pedale, ca la o orgă, prin care se redă o melodie prin bătăile clopotelor.mai puțin cunoscut. Se face o prezentare a carillonului de la Turnul cu Ceas al Palatul Culturii din Iași! Aşadar, unul dintre subiectele ce vor fi abordate cu dr. ing. Monica Nanescu va fi şi acest volum.
În prezent, Muzeul Ştiinţei și Tehnicii „Ştefan Procopiu” prezintă două expoziții temporare principale
Este vorba de „Instrumente de muzică mecanică” o gamă variată de automate muzicale (cutii și ceasuri muzicale, simfonioane și polifoane, piane mecanice, patefoane și gramofoane), care se fac remarcate prin mecanismul muzical ingenios, construit și design, evidențiind, de asemenea multitudinea de modele și suporturi de înregistrare (cilindru cu pini, discuri de carton sau metalice perforate, benzi perforate, discuri de ebonita, discuri de vinil).
– „RetroTehnica” – reunește noi obiecte aflate în patrimoniul muzeului, ce ilustrează momente importante în evoluția diverselor domenii ale tehnicii: orologerie, fotografie și cinematografie, electricitate, telegrafie, telefonie, radio și calculatoare.
De asemenea, publicul poate vizita numeroase expoziții temporare de scurtă durată. Informații, în secțiunea Expoziții și Evenimente
Istoricul Muzeului
Constituit în mare parte din donaţii şi achiziţii, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” şi-a dezvoltat şi diversificat patrimoniul, adăpostind astăzi peste 11.000 de obiecte, valori deosebit de importante pentru istoria ştiinţei şi tehnicii, dintre care se remarcă piese de referinţă pentru evoluţia înregistrării şi redării sunetului, a istoriei tehnicii fotografice şi cinematografice, a evoluţiei comunicaţiilor (telegrafie, telefonie, radiotehnică, televiziune), a dezvoltării mijloacelor tehnicii de calcul (maşini de calcul şi calculatoare), dar şi obiecte cu valoare memorială (documente, cărţi de specialitate, fotografii, diplome, aparatură de laborator şi obiecte personale) care au aparţinut unor personalităţi ale ştiinţei şi învăţământului superior tehnic, precum: Ştefan Procopiu, Petru Poni, Dragomir Hurmuzescu, Paul Postelnicu ş.a.
Casa construită în anul 1839 de către mitropolitul Veniamin Costachi şi în care a locuit, începând din 1880, profesorul Petru Poni, alături de familia sa, adăpostește astăzi Muzeul „Poni- Cernătescu”
În anul 1859, clădirea era în proprietatea sardarului Nicolae Goncescu, care a vândut-o, cu prețul de 1500 de galbeni, mitropolitului Calinic Miclescu. În anul 1874 este cumpărată, cu prețul de 1000 de galbeni, de către avocatul Dimitrie Telemaque, iar din 1880 până în 1925 a devenit proprietatea familiei profesorului Petru Poni. Din acest an, casa revine fiicei lui Petru Poni, chimista Margareta Poni, care o donează în 1973 Consiliului Popular al orașului Iași, cu scopul de a fi organizată ca muzeu memorial dedicat familiei Petru Poni.
În anul 1974, nepoata savantului, profesoara Florica Mageru oferă Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași o importantă donație, care a cuprins patrimoniul mobil existent, la acea dată, în casa familiei Poni (mobilier, obiecte personale, diplome, medalii, fotografii, obiecte decorative etc.). După un lung proces de restaurare, casa dobândește statutul oficial de muzeu, inaugurat la 7 noiembrie 1991, sub titulatura inițială de Muzeul Chimiei ieșene „Petru Poni”, iar din 1994, în urma unei ample reorganizări, acesta devine Muzeul „Poni-Cernătescu”.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes adunând zeci de mii de vizualizări.