Conf.univ.dr. Gina Botnariu, șef Secția Diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre diabetul de tip 1 și de tip 2. Care este mai periculos și cum pot fi gestionate cele două afecțiuni?
Diabetul zaharat reprezintă o afecțiune cronică netransmisibilă, care își face apariția în momentul în care pancreasul nu mai poate produce insulină sau când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie. Insulina constituie un hormon produs de pancreas, care funcționează precum o cheie care ajută glucoza din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului, pentru a produce energie.
Există două tipuri de diabet, și anume: diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Diabetul de tip 1 constă într-un deficit absolut de insulină și are nevoie de administrarea zilnică a acesteia. În schimb, diabetul de tip 2 este caraterizat prin insulino-rezistență și deficit relativ de insulină, întâlnite împreună sau separat la data depistării diabetului. De precizat este că ambele tipuri de diabet sunt grave, neexistând ideea de „diabet moderat”.
Medicul Gina Botnariu, despre diabetul de tip 1: „Insulina se administrează înaintea meselor principale și mai este o doză de insulină retard la culcare”
Persoana care suferă de diabet de tip 1 este ținută mai din scurt și foarte educată, în sensul că a învățat să își facă test înainte de dozele principale de insulină. Insulina se administrează înaintea meselor principale și mai este o doză de insulină retard la culcare, potrivit conf.univ.dr. Gina Botnariu.
„Într-un fel, persoana cu tip 1 de diabet este ținută mai din scurt și e foarte bine educată și își face test înainte de dozele principale de insulină. Insulina se administrează înaintea meselor principale și mai este o doză de insulină retard la culcare. Sigur că acești pacienți au aceste aptitudini de a-și crește sau de a-și scădea doza de insulină cu două unități și înseamnă că această ajustare este foarte binevenită. Vor să facă efort fizic, ei știu să își scadă doza de insulină la jumătate, consumă cantitatea de hidrați și sigur că pot merge la sală și după ce vin de la sală, se testează, văd și ei că în condiții de efort cât de mult a scăzut și imediat consumă 20-40 de grame de carbohidrați.”, a explicat conf.univ. dr. Gina Botnariu, pentru BZI LIVE.
În ceea ce privește diabetul de tip 2, tratamentul vizează administrarea unor medicamente. Însă, până a fi depistat, acesta lasă amprente și poate iniția complicații oftalmologice sau cardiace, printre multe altele.
„La diabetul de tip 2, însă, a lua o pastilă nu înseamnă că este mai ușor. De multe ori, diabetul de tip 2, până a fi diagnosticat, are o perioadă de 10-15 ani în spate de evoluție. Și asta înseamnă că diabetul de tip 2 a avut timpul necesar să lase niște amprente, să inițieze niște complicații. Ar putea fi complicații oftalmologice, de exemplu sau complicații cardiace, cardiopatia ischemică sau neuropatie diabetică, deci o complicație a sistemului nervos periferic.”, a completat medicul.
E mai periculos diabetul de tip 2? Medicul Gina Botnariu: „Să nu subestimăm diabetul de tip 2”
Medicul este de părere că diabetul de tip 2 este mai periculos, deoarece poate ascunde complicații grave. Mai mult, acest tip de diabet are o prevalență mai mare decât diabetul de tip 1, reprezentând cel putin 90% din toate cazurile de diabet.
„De multe ori există o comparație cu un vârf de aisberg. Așa vârful îl vedem, știm când să ne ferim, dar nu știm niciodată ce este în adâncuri. De exemplu, unui pacient de tip 1 îi recomanzi să își examineze ochii la cinci ani după debutul bolii și examenul să îl facă anual. Dar atunci când ai un diagnostic de diabet de tip 2, se recomandă efectuarea fundului de ochi, tocmai pentru a decela dacă sunt inițiate anumite complicații, iar ochiul merge în paralel cu rinichiul. Să nu subestimăm diabetul de tip 2, care, într-adevăr are o prevalență mai mare decât diabetul de tip 1.”, a mai spus medicul Gina Botnariu în emisiunea BZI LIVE.