Vineri, 29 octombrie 2021, începând cu ora 15.00 în Studioul BZI LIVE este programată o nouă editie-dialog, sub egida generică „România Inteligenta”, despre aniversarea a 161 de ani de la fondarea celei mai vechi instituţii moderne de învăţământ superior a României alături de prof. univ. dr. Gabriel Ovidiu Iancu, preşedintele Senatului „Universităţii Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi. Alături de importantul reprezentant al Almei Mater Iassiensis vor fi abordate aspecte legate de: momentul fondării Universităţii, primii profesori, primii studenţi, modul de evaluare, schimbările aduse de Legea din 1864, apariţia şi modul cum a fost privit Senatul academic în legislaţie dar şi despre primii senatori ai instituţiei.
Geolog la formaţie, fost decan al Facultăţii de Geografie – Geologie, fost prorector şi actualmente preşedinte al importantului şi esenţialului for pentru democraţia academică al celei mai vechi instituţii de învăţământ superior moderne din ţară Senatul, prof. univ. dr. Gabriel Ovidiu Iancu va marca momentul fondării Universităţii din Iaşi.
Pe 26 octombrie 1860 a fost înfiinţată „Universitatea din Iaşi”, prima instituţie de învăţământ superior modern din România
La 26 octombrie 1860 a fost înfiinţată „Universitatea din Ia[i”, prima instituţie de învăţământ superior modernă din România, în atmosfera de sărbătoare a Unirii Ţării Româneşti şi a Moldovei într-un singur stat. Astăzi, instituţia poartă numele Domnitorului căruia i se datorează acest act fundamental de cultură românească: Alexandru Ioan Cuza. De la înfiinţare şi până în prezent, structura Universităţii din Iaşi a fost într-o continuă schimbare, în armonie cu spiritul vremurilor prin care a trecut şi cu evoluţia societăţii, culturii româneşti şi europene. La început, Universitatea a cuprins doar 3 facultăţi: de Filosofie, Drept şi Teologie, urmând să-şi diversifice profilul, să-şi mărească numărul de secţii, departamente, materii predate şi activităţi ştiinţifice. Acum, prima instituţie de învăţământ superior a României are 15 facultăţi şi un Institut de Cercetări Interdisciplinare.
La 1 octombrie 1860, Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înfiinţare a primei Şcoli de învăţământ superior
De reamintit este faptul că, la 1 octombrie 1860, Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înfiinţare a primei Şcoli de învăţământ superior din Ţările Romane. Celebrarea celor 161 de ani constituie un prilej de a medita la rolul pe care l-a jucat ca formatoare de valori în viaţa societăţii româneşti. De-a lungul celui peste un secol şi jumătate de existenţă, numeroasele generaţii de studenţi şi profesori au reuşit să impună UAIC ca instituţie de referinţă pentru întreaga societate românească. Mulţi dintre absolvenţi s-au afirmat că personalităţi de seamă: profesori şi cercetători în universităţi din întreaga lume, membri ai Academiei Romane sau ai altor Academii din Europa, compozitori, pictori, scriitori, actori, diplomaţi, înalţi prelaţi etc.
Acad. prof. univ. dr. Gheorghe Platon: „O istorie a Universităţii din Iaşi ne poartă prin lecţiile manualului de istorie a românilor, încă din secolul al XVI-lea”
Marele academician prof. univ. dr. Gheorghe Platon sublinia că istoria „Universităţii din Iaşi” începe încă din secolul al XVI-lea.
„O istorie a Universităţii din Iaşi ne poartă prin lecţiile manualului de istorie a românilor, încă din secolul al XVI-lea. Dacă, în general, existenţa unei universităţi este legată de contextul istoric, în România, Universitatea din Iaşi a avut de multe ori rolul de creatoare de istorie. În secolul al XVII-lea, de exemplu, Universitatea a fost un adăpost al culturii bizantine; mai târziu a fost unul dintre cei mai importanţi factori ai răspândirii Limbii române şi ai culturii autohtone; după înfiinţarea sa ca prima instituţie de învăţământ superior modern a României, Universitatea a furnizat Statului cei mai importanţi gânditori şi actori în viaţa publică pentru că, în perioada comunismului, să menţină viu spiritul umanist”, a sintetizat acad. prof. univ. dr. Gheorghe Platon.
Universitatea a cuprins la început doar 3 facultăţi: de Filosofie, Drept şi Teologie. Ca urmare a Legii Învăţământului din 1864, Universitatea s-a reorganizat în 4 facultăţi: Facultatea de Litere şi Filosofie, Facultatea de Ştiinţe fizice, matematice şi naturale, Facultatea de Drept şi Facultatea de Medicină, inaugurata abia în 1879. După numai câţiva ani de funcţionare, Facultatea de Teologie a fost desfiinţată din cauza numărului său mic de studenţi. Stimulată de o nouă Lege în 1898, Universitatea din Iaşi a reuşit să-şi diversifice profilul, să-şi mărească numărul de secţii, departamente, materii predate şi activităţi ştiinţifice.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.