Prima pagină » National » Despăgubirile pentru culturile agricole vor fi plătite fermierilor până la sfârşitul anului. Petre Daea: „Am prevăzut o sumă importantă în bugetul Ministerului Agriculturii”

Despăgubirile pentru culturile agricole vor fi plătite fermierilor până la sfârşitul anului. Petre Daea: „Am prevăzut o sumă importantă în bugetul Ministerului Agriculturii”

02 dec. 2022, 13:15,
în National

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat că despăgubirile la culturile agricole afectate de secetă, însămânţate în toamna anului trecut, vor fi plătite fermierilor până la sfârşitul anului. Acesta a mai precizat că se lucrează la inventarierea suprafeţelor calamitate pentru porumb şi floarea-soarelui. Anterior, pe piața cerealelor s-a înregisrat o creștere semnificativă, după ce Rusia și-a suspendat participarea la acordul Mării Negre.

Anterior, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că peste 16.000 de fermieri sunt afectat de secetă pedologică, pe o suprafaţă de circa 250.000 de hectare de culturi înfiinţate în toaman anului 2021. Tot atunci s-a anunţat că aceştia vor beneficia de un ajutor de la stat sub forma unui grant financiar în valoarea de 365 de milioane de lei.

Despăgubirile pentru culturile agricole vor fi plătite fermierilor până la sfârşitul anului

Petre Daea a menţionat că fermierii vor primi banii până la finele acestui an, doar pentru culturile care au fost semănate în toamnă.

„Am elaborat şi am pus în mişcare un act normativ pentru despăgubirea la culturile agricole care au fost semănate în toamna anului agricol 2021. Am prevăzut o sumă importantă în bugetul Ministerului Agriculturii, cu aprobarea Guvernului, validată prin rectificare bugetară, în aşa fel încât să dăm până la sfârşitul anului despăgubirile la culturile semănate în toamnă. Fermierii vor primi banii, până la finele acestui an, doar pentru culturile care au fost semănate în toamnă. Pe de altă parte, acum facem inventarierea suprafeţelor calamitate la culturile de primăvară, la porumb şi la floarea-soarelui. Trebuie să vedem care este suprafaţa, gradul de afectare, evaluăm şi decidem în funcţie de situaţia dată”, a subliniat Petre Daea.

Totodată, ministrul Agriculturii a subliniat că se va putea crea o structură pentru gestionarea acesto situaţii „foarte aprige şi foarte grele”, aşa încât bugetul să fie degrevat de alocarea unur sume pentru despăgubiri.

„Văzând situaţiile acestea foarte aprige şi foarte grele pentru fermieri, dar şi din punct de vedere al gestionării din partea Guvernului, pentru că nu este uşor să gestionezi un fenomen de genul acesta care afectează fiecare fermier din România şi să cuantifici exact care sunt pierderile, am proiectat prin Planul Naţional Strategic un mod de susţinere a riscului, creând şi o structură care se va ocupa de gestionarea acestor fenomene. Ministerul Agriculturii trebuie să iasă din jocul acesta al analizei calamităţilor, să fie degrevat bugetul şi să fie degrevată şi autoritatea statului în determinarea pierderilor pur şi simplu”, a transmis ministrul Agriculturii.

Potrivit ministrului Agriculturii, fondul prin care se vor susţine riscurile va fi alimentat din trei surse principale, adică din contribuţia femierilor, din alocări bugetare şi din fonduri europene.

„O să fie o structură de sine stătătoare care constată pierderile, dar care poate să şi gestioneze decontarea efectelor înregistrate în urma fenomenelor naturale. Fondul care va fi creat se alimentează din trei surse principale: din contribuţia fermierilor, până la 3% din plăţile directe,
dintr-o alocare bugetară din partea statului şi dintr-o alocare specială din partea Comisiei Europene, prin Planul Naţional Strategic. Acest concept este stabilit în PNS. Am stabilit printr-un ordin al ministrului un grup de lucru care se va ocupa de realizarea acestei structuri”, a menţionat şeful MADR.

O nouă creştere a preţurilor pe piaţa cerealelor, după ce Rusia și-a suspendat participarea la acordul Mării Negre

În momentul în care Rusia și-a suspendat participarea la acordul Mării Negre, Cotaţiile la grâu au crescut cu peste 5%, iar cele de porumb cu 2%. Exporturile ucrainene prin Marea Neagră ar fost  puse în pericol după ce, Rusia a declarat că se retrage din acordul privind coridorul Mării Negre, ceea ce a înmulţit îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială cu alimente.

După invazia Rusiei în Ucraina, pieţele de grâu au s-au confruntat cu probleme, întrucât Rusia şi Ucraina sunt cei mai mari exportatori de grâu din lume. Pe de altă parte, Ucraina este şi un mare furnizor de porumb. Coridorul din Marea Neagră a permis transportului a peste 9 milioane de tone de cereale şi mărfuri oleaginoase din porturile ucrainene, astfel contribuind la stabilizarea pieţelor de cereale şi la reducerea preţurilor globale. În iulie, Ucraina şi Rusia au semnat un acord care vizează reluarea exportului de cereale din Ucraina blocate de Rusia în Marea Neagră.
Așadar, despăgubirile pentru culturile agricole vor fi plătite fermierilor până la sfârşitul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024