Despăgubiri în caz de inundaţii. Persoanele care au fost afectate de inundaţiile produse în aproape toată ţara în ultimele săptămâni pot cere despăgubiri prin asigurările obligatorii şi facultative pe care le au la locuinţe.
Despăgubiri în caz de inundaţii
Persoanele care au fost afectate de condiţiile meteo nefavorabile din ultima perioadă pot beneficia de despăgubiri. Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR) menţionează că primul lucru ce trebuie făcut este să se anunţe autorităţile competente cu privire la calamitatea cu care v-aţi confruntat.
Oamenii legii sunt în măsura ca la solicitarea pe care o veţi face, vi se vor oferi documentele din care să reiasă cauzele şi împrejurările producerii sau apariţiei inundaţiei, după ce aţi prezentat actele necesare completării dosarului de daună, precum actul de identitate şi actul de proprietate al locuinţei asigurate, se arată în comunicatul remis presei.
Câţi bani se oferă
Suma asigurată pe poliţele obligatorii este de 20.000 de euro sau de 10.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei, suma fiind trecută în poliţa de asigurare pe care o deţineţi. Celor care au poliţe facultative pentru asigurarea locuinţei li se recomandă să ia legătura cu asigurătorul cu care au încheiat contractul.
„Pentru a beneficia de despăgubiri pentru bunurile afectate ca urmare a inundaţiei, dacă aveţi o asigurare facultativă a locuinţei, consultaţi cu atenţie termenii contractului de asigurare pentru a verifica tipurile de bunuri pentru care puteţi fi despăgubiţi. În cazul în care aţi încheiat doar o poliţă obligatorie a locuinţei, nu şi una facultativă, bunurile dumneavoastră nu sunt acoperite de această poliţă, conform legii în vigoare”, se arată în comunicatul UNSAR.
Autorităţile competenţe şi actele necesare
Autorităţile competente pentru despăgubiri
– Unitatea judeţeană a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă
– Primăria localităţii unde se află locuinţa asigurată
– Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă
Acte necesare
– avizarea daunei şi documentele emise de autorităţile competente
– actul de identitate şi actul de proprietate al locuinţei asigurate
Valoarea despăgubirii
– suma asigurată pe poliţele obligatorii, 20.000 de euro sau de 10.000 de euro
– deţinătorii de poliţe facultative pentru asigurarea locuinţei iau legătura cu asigurătorul
Despăgubiri pentru bunurile afectate prin poliţe facultatice
– daune ale clădirii sau construcţiei în sine
– daune ale instalaţiilor
– daune ale anexelor
– bunurilor din interiorul locuinţei, în funcţie de tipul de contract încheiat, potrivit UNSAR.
Peste 1.000 de locuințe, evacuate din calea viiturilor
Inundaţiile au afectat nu mai puțin de 161 de localităţi din 29 de judeţe anunţă miercuri Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care precizează că zeci de persoane au fost evacuate, peste 1.000 de case, curţi şi beciuri au fost inundate, iar stâlpi de electricitate şi copaci au fost doborâţi de vânt.
”În cursul zilei de ieri şi pe timpul nopţii, aversele torenţiale au produs inundaţii în 29 judeţe (Alba, Arad, Bihor, Bistrişa – Năsăud, Braşov, Botoşani, Călăraşi, Cluj, Caraş – Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Mehedişi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Timiş, Teleorman, Vaslui şi Vrancea), fiind afectate 161 de localităţi. Cu eforturi susţinute, pompierii au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curţi şi 219 beciuri/subsoluri. Totodată, vântul puternic a doborât 7 stâlpi de electricitate şi 5 copaci, colegii noştri acţionând pentru degajarea acestora”, anunţă IGSU.