Prima pagină » Economic Local » Despăgubiri de secetă pentru fermierii din Iași. Ion Notingar: „Nu acoperă nici 50 la sută din cheltuieli”

Despăgubiri de secetă pentru fermierii din Iași. Ion Notingar: „Nu acoperă nici 50 la sută din cheltuieli”

12 oct. 2022, 02:00, 3 ,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași primesc despăgubiri de secetă pentru culturile de primăvară, în funcție de gradul de calamitate. Astfel, fermierii ale căror culturi sunt calamitate sută la sută primesc 1.500 de lei pe hectar

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că fermierii care au înregistrat pierderi din cauza lipsei precipitațiilor primesc compensațiile. Astfel, pentru culturile calamitate sută la sută, fermierii primesc un cuantum de 1.500 de lei pe hectar. În cazul suprafețelor cu un grad de calamitate mai mic, sumele vor fi reduse proporțional. Astfel, dacă gradul de calamitare al unei culturi este de 60 la sută, cuantumul despăgubirii la hectar se ridică la 900 de lei. Fermierii din Iași spun că banii nu sunt suficienți pentru a acoperi cheltuielile.

„Toate culturile, în cazul meu, au grad de calamitate de 90 la sută. Eu mă ocup de 800 de hectare. Banii nu acoperă nici 50 la sută din cheltuieli. Am început campania de toamnă cu credit cu dobândă de 12,5 la sută. Nu pot să nu lucrez terenul pentru că intru în conflict cu arendașii. Am început să facem lucrările cu discul greu și combina. Rapița nu a răsărit, deci e compromisă din cauza secetei. Așteptăm comisia de la Bayer să vină să se pronunțe, dacă face procesele-verbale de calamitate, să nu plătim sămânța. La irigații nu fac niciun program cu cele mai vulnerabile zone afectate de secetă de-a lungul timpului. Prutul curge, dar cum facem să ajungă apa și la ceilalți fermieri care nu sunt pe malul Prutului? Se pot monta conducte, ca cele de gaz, și de acolo ne racordăm noi, fermierii. Nu există nicio perspectivă pe termen lung. Dacă se închid fermele mici, cele de maxim 50 de hectare, pentru că băncile nu le dau credite, atunci pleacă tinerii și în următorii 5 ani intrăm în blocaj economic”, susține Ion Notingar, fermier din comuna Miroslava.

Fermierii din Iași au primit subvenții de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.

Despăgubiri de secetă vor primi, în acest an, și fermierii din Iași

Suprafața totală afectată de secetă, din înștiințările fermierilor din Iași, este de peste 100.000 de hectare. În urma verificărilor comisiilor, peste 30.000 de hectare din județ sunt declarate ca fiind calamitate. Suprafața totală afectată de secetă, la nivel național, este de 816.966 de hectare la nivelul a 38 de județe. Principalele culturi de toamnă afectate sunt de grâu, triticale, orz, orzoaică, ovăz, secară și rapiță. În ceea ce privește culturile de primăvară, o decizie va fi luată după 15 decembrie 2022, când toate procesele-verbale ar trebui încheiate. Fermierii din Iași mai spun că, până nu văd banii în conturi, nu sunt convinși că primesc despăgubirile de secetă.

„Ar fi cât de cât bine, dacă am primi banii. Dar rămâne de văzut dacă se îndeplinește promisiunea domnului ministru Petre Daea. Oricum, noi, în zona Moldovei, suntem complet marginalizați”, susține Radu Dumitrașcu, fermier din Iași.

Ieșenii mai pot solicita banii pentru culturile calamitate

În baza procedurilor instituite, comisiile de constatare a suprafețelor calamitate și a gradului de afectare a culturilor, din care fac parte reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentat al APIA și un reprezentant al Direcției Agricole Județene Iași, evaluează la fața locului pagubele produse pentru fiecare cultură pe baza solicitărilor transmise de cultivatorii sau producătorii agricoli din zonele afectate către autoritățile locale. Comisia va întocmi procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole prin validarea și centralizarea datelor conținute în rapoartele operative, realizate la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență, evaluările urmând a fi efectuate în prezența fermierului sau a reprezentantului acestuia.

Termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de seceta pedologică pentru culturile de primăvară este 15 decembrie 2022. Una dintre comunele afectate de secetă este Dumești. Despăgubiri de secetă vor fi primi și fermierii din această comună din Iași.

Comentarii
  • La munca nu la intins mana!!!

  • GICA TRACTORIST

    ANUL TRECUT CAND ATI AVUT RECORD LA PRODUCTII NU ATI MAI PLANS SI NICI NU ATI DAT 1 LEU IN PLUS LA ARENDATORI IAR ANUL ASTA NU MAI PUTETI PENTRU 3 FIRFIREI DE LA STAT.
    LA MUNCAAAAA!

  • Ing. Yannis Labie

    Pt. GICA TRACTORIST: am avut și cheltuieli cu masinile de lux, cu amantele, cu sponsorizarea petrecerilor filialei pesede Letcani, cu puradeii ce ii am prin sat etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *