Prima pagină » Actualitate » Deşi se împotrivesc deciziei ca Parlamentul să stabilescă alegerile parlamentare, judecătoarele CCR puse de Klaus Iohannis nu au motivat de ce fac acest lucru
Deşi se împotrivesc deciziei ca Parlamentul să stabilescă alegerile parlamentare, judecătoarele CCR puse de Klaus Iohannis nu au motivat de ce fac acest lucru

Deşi se împotrivesc deciziei ca Parlamentul să stabilescă alegerile parlamentare, judecătoarele CCR puse de Klaus Iohannis nu au motivat de ce fac acest lucru

16 oct. 2020, 13:03,
George Cristian în Actualitate

Lucruri interesante ies la iveală atunci când vine vorba de dubla măsura. Pe o parte, Klaus Iohannis acuza faptul că PSD-ul are propria agenda şi doreşte amânarea, fără motiv a alegerilor parlamentare 2020, pe de altă parte PSD susţine că actualul context pandemic nu ar permite organizarea acestora.

Dubla măsura se vede şi la CCR unde judecătoarele nominalizate de Klaus Ioannis, susţinător al alegerilor parlamentare din decembrie, au votat împotriva proiectului care prevede faptul că Parlamentul ar trebui să stabilească data alegerilor.

Judecătoarele CCR care au respins sesizarea nu şi-au motivat decizia

Curtea Constituţională a României pare să fi ajuns tinta celor din Guvernul României. Ludovic Orban în frunte cu alţi lideri PNL critică mai mereu deciziile care nu le convin. Asta deşi legea şi constituţia din România specifică în mod clar faptul că deciziile CCR sunt general valabile şi nu sunt puse comentărilor subiective.

Legea prin care a stabilit faptul că Legislativul, în speţă Parlamentul României, este cel care stabileşte data alegerilor parlamentare a trecut de CCR. O majoritate confortabilă dintre judecători au stabilit faptul că legea este una democratică şi că este normală. La aflarea deciziei judecatorilo CCR, Ludovic Orban a criticat intens acest lucru. Pe lângă premierul PNL, şi alţi membri din partid au avut aceeaşi reacţie.

Ironia situaţiei este reprezentată de faptul că, decizia a fost validata cu 6 voturi pentru şi 3 împotriva. Conform unor surse ale celor de pe stiripesurse, Daniel Morar este singurul judecător care şi-a motivat decizia de a vota împotrivă. În schimb, cele două judecătoare numite, culmea, de Iohannis, au votat împotriva dar nu şi-au motivat decizia pentru care au acţionat în acest fel.

Putem să ne gândim la faptul că cele două judecătoare sunt puse de Klaus Iohannis şi au votat pur şi simplu pentru că aparţin de un anumit grup. Totuşi, Livia Stanciu şi Simina Tanasescu sunt cele două judecătoare care nu au redactat nicio oponie separată şi nu au aderat la opinia separată făcută de Daniel Morar.

Astfel de acţiuni sunt extrem de rare pentru că mereu judecătorii care au o opinie diferită faţă de majoritate trebuie să explice de ce consideră că nu este corectă legea. În altă ordine de idei, un indiciu prin care se explica faptul că Lavinia Stanciu şi Simina Tanasescu nu au motivat decizia ar fi acela că nu ar fi avut argumente juridice ca să facă acest lucru.

Atac la adresa CCR făcut de Ludovic Orban

Ludovic Orban nu a ratat momentul să lanseze un atac asupra decizie CCR, asta deşi tocmai oamenii puşi de Klaus Iohannis au evitat să explice de ce legea prin care Parlamentul stabileşte data alegerilor în detrimentul Guvernului. Premierul considera că decizia Curţii nu are legătură cu Constituţia sau cu democraţia. Atacurile lansate de premier nu sunt însoţite de niciun argument logic, sau legal:

„Decizia CCR mi se pare abracadabrantă, mi se pare o încălcare flagrantă a Constituției de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituției. Eu așa ceva… Trebuie schimbat ceva, nu se mai poate așa… Trebuie schimbată componența Curții Constituționale, trebuie eliminați politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistrați cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică și care sunt numiți acolo ca să răspundă la comenzi politice. Multe din deciziile alea vin împotriva interselor fundamentale ale României”, a spus premierul, la Digi24.

Dorinţa lui Orban poate deveni realitate numai dacă ar fi schimbată Constituţia. De altfel, şi în prezent, cinci dintre cei nouă judecători ai Curţii sunt foşti magistaţi de rând înalt (Mona Pivniceru, Livia Stanciu, Daniel Morar, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan). Trei judecători sunt foşti parlamentari (Valer Dorneanu, Marian Enache – PSD şi Attila Varga – UDMR), iar un judecător este profesor de drept constituţional (Simina Tănăsescu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`