Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Desi dulce, nu este bogat in calorii. Iata 4 beneficii ale cartofului dulce!
Desi dulce, nu este bogat in calorii. Iata 4 beneficii ale cartofului dulce!

Desi dulce, nu este bogat in calorii. Iata 4 beneficii ale cartofului dulce!

01 apr. 2021, 11:36,
în Sanatate

Bogata în fibre, vitamine și minerale, aceasta leguma cu rădăcină amidonică și dulce este foarte bogata in nutrienti importanti pentru sanatatea noastra. Cartoful dulce este o legumă rădăcină cu gust dulce și bogată în amidon. Are coaja maro subțire la exterior și pulpa colorată la interior – cel mai adesea de culoare portocalie, dar alte soiuri sunt albe, violete sau galbene. Puteți mânca cartofi dulci întregi sau decojiti, iar frunzele plantei sunt, de asemenea, comestibile. Desi sunt numiți „cartofi”, cartofii dulci și cartofii albi nu sunt cu adevărat înrudiți.

Beneficiile pentru sănătate ale cartofului dulce

Valoarea nutritivă a cartofului dulce

Cartofii dulci sunt o sursă bogată de fibre și conțin o serie de vitamine și minerale, inclusiv fier, calciu și seleniu. Sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamine B și C. Unul dintre principalele beneficii nutriționale ale cartofului dulce este conținutul ridicat de antioxidant cunoscut sub numele de beta-caroten, care se transformă în vitamina A. Adăugați un strop de ulei de măsline chiar înainte de a-l manca pentru a crește absorbția beta-carotenului.

Pot ajuta cartofii dulci la reducerea riscului de cancer?

Deși nu există un „superaliment” unic care să prevină cancerul, iar unii factori de risc de cancer nu au legătură cu dieta, există dovezi că o dietă sănătoasă poate reduce riscul de cancer. Fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți, compuși care ajută la apărarea organismului împotriva daunelor cauzate de „radicalii liberi”. Studiile au sugerat că antioxidanții din coaja cartofilor dulci pot contribui la reducerea acestui proces oxidativ, reducând astfel riscul de cancer. Pentru a profita la maximum de cartofii dulci, nu-i curățați, ci frecați-i bine înainte de a-i găti.

Un studiu efectuat în Asia a constatat, de asemenea, că dietele bogate în legume bogate în vitamina A, în special frunzele de cartof dulce, pot oferi protecție potențială împotriva cancerului pulmonar.

Cartofii dulci sunt buni pentru digestie?

Cartofii dulci au un conținut ridicat de fibre, care susțin un sistem digestiv sănătos. Majoritatea cercetărilor de până acum s-au făcut pe animale, dar se pare că conținutul ridicat de fitosterol din cartofii dulci are un efect protector asupra sistemului digestiv și poate fi important în prevenirea și gestionarea ulcerelor duodenale și gastrice, inclusiv a celor cauzate de AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul).

Cartofii dulci sunt buni pentru ca ajuta la gestionarea diabetului de tip 2?

Acesta este un domeniu care necesită mai multe cercetări, dar unele studii au arătat că consumul moderat de cartof dulce și frunze de cartof dulce poate îmbunătăți reglarea glicemiei în diabetul de tip 2.

Pot fi consumați de toată lumea?

În general, cartofii dulci sunt un plus excelent pentru o dietă echilibrată. Cu toate acestea, conțin oxalați care leagă calciu și alte minerale. Prea mult oxalat în dietă poate provoca pietre la rinichi și, prin urmare, trebuie consumat cu moderatie dacă aveți deja pietre la rinichi sau aveți un risc ridicat de a le dezvolta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *