Specialiştii susţin faptul că deshidratarea dar şi expunerea la soare poate fi fatală pentru oameni. Aceştia explică faptul că există trei tipuri de deshidratare. Cea uşoară este însoţită de un simptom comun care este senzaţia de slăbiciune.
În judeţul Iași, în cursul zilei de joi, un bărbat a ajunt în stare comatoasă la spital după ce s-a expus prea mult la razele soarelui. Bărbatul în vârstă de 50 de ani este intubat şi ventilat mecanic şi este prezent internat în spital.
Deshidratarea şi expunerea la soare poate fi fatală
În această perioadă în care o mare parte din țară se află sub cod portocaliu de caniculă, cele mai multe cazuri care ajung la spital sunt acelea în care oamenii stau prea mult expuşi la razele solare. Astfel spus, specialiştii menţionează faptul că deshidratarea se poate dovedi fatală.
Sunt trei tipuri de deschidratări, iar cea severă este şi cea mai periculoasă pentru sănătatea noastră
Prima formă de deshidratare este cea uşoară. Mulţi o simt în aceste zile în care canicula şi-a făcut simţită prezenţa pe teritoriul României. Deshidratarea uşoară poate lăsa gura uscată, dureri de cap dar şi oboseală sau lipsă de energie. Oamenii care suferă de deshidratare uşoară pot urina doar de 3-4 ori pe zi şi să elimine cantităţi mici de urină.
În schimb, a doua formă de deshidratare este una medie care scade tensiunea, modifică nivelul de electroliți, sodiu şi potasiu. Deschidratarea medie vine la pachet cu tulburarea ritmului cardiac, scpderea perfuziei renale dar şi apariţia riscului de a dezvolta insuficiență renală acută. Cele mai cunoscute semne că suferi de deshidratare medie sunt stările de confuzie sau dezorientare, buze albastre şi pulsul.
Ultima şi cea mai periculosă deshidratare este cea severă. Deshidratarea severă necesită intervenţie medicală. E important să știm că deshidratarea și expunerea la soare duc la riscul de apariție a socului termic care poate fi fatal. Poate vă întrebați și de ce temperatura reală măsurată afară de termometrele meteo este diferită faţă de cea resimțită. Ei bine din cauza umidității și a faptului că toate clădirile din orașele în care locuim, refelecta căldură.
Un bărbat din Iași care s-a expus prea mult la soare se află intubat şi ventilat mecanic
În dimineaţa zilei de joi, 29 iulie 2021, un bărbat din Iași a ajuns în stare gravă la spital după ce s-a expus prea mult timp la razele solare. Pacientul în vârstă de 50 de ani prezenta o stare comatoasă dar şi o temperatură corporală de peste 42 de grade. Medicii l-au îngrijit şi l-au internat la UPU din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iași unde se află intubat şi ventilat mecanic:
Un bărbat în vârstă de 50 de ani din localitatea Scheia din judeţul Iași s-a expus la soare un timp îndelungat. Acesta lucra cu ziua la o persoană din Căușești şi prezenta o criză convulsivă. A fost transportat iniţial la UPU din cadrul Spitalului Nicolae Oblu din Iași iar ulterior a fost transferat la UPU din cadrul Spitalului Sf. Spiridon. Acesta prezenta hipertemie cu 42,7 grade celsius, era comatos, instabil hemodinamic cu o importantă afectare renală. A fost echilibrat din punct de vedere hemodinamic şi hidroelectrolitic în UPU. În aceste momente se află intubat şi ventilat mecanic. Pacientul este răcit. a conchis prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași.