Prima pagină » Economic Local » Deșeurile vegetale – Ce sunt? Ce facem cu ele?

Deșeurile vegetale – Ce sunt? Ce facem cu ele?

19 iun. 2024, 13:58,
BZI.ro, în Economic Local

Cu toții am auzit de deșeuri vegetale! Dar ce înseamnă aceste deșeuri?

Încercăm pe scurt, în câteva cuvinte, să lămurim ce este deșeul vegetal și unde îl putem preda.

Deșeurile vegetale sunt toate acele resturi provenite din activități de tipul amenajare spații verzi și grădini (frunze, gazon rulou, crengi de copaci, plante, rădăcini de copaci și arbuști).

Locuitorii de la case din mediul rural dar și cel urban acumulează deșeuri vegetale mai tot timpul anului. Destul de voluminoase acestea ocupă suficient spațiu astfel încât recipienele sunt umplute foarte repede.

Deșeurile vegetale variază în funcție de procesarea lor. Ele sunt generate în mai multe forme și în etape diferite, iar dacă nu sunt eliminate corespunzător, aceste pot avea efecte nocive asupra naturii, mai ales atunci când sunt contaminate cu diferite pesticide sau substanțe chimice periculoase.

Deșeurile vegetale impun o gestionare diferită, astfel că nu fac obiectul contractului de salubritate încheiat cu beneficiarii și nu sunt incluse în tariful de salubritate.

Dar societatea salubris S.A. vine în sprijinul locuitorilor care domiciliază în gospodării individuale (case) oferindu-le acestora posibilitatea predării contra cost  a deșeurilor vegetale generate în urma toaletării propriilor curți, dar și a predării lor în mod gratuit în cadrul campaniilor.

În cadrul campaniilor acestea pot fi predate în limita unui volum echivalent cu o pubela (cca.240 litri). Astfel frunzișul sau gazonul poate fi depozitat în saci iar crengile vor fi tăiate la dimensiuni de maxim 1m și legate în snopi.

Acestea vor fi depozitate astfel încât să nu împiedice circulația pietonală sau stradală.

Totodată beneficiarii pot preda și gratuit aceste deșeuri vegetale din curți la mașinile societății Salubris , conform graficului de colectare afișat pe site-ul societății Salubris S.A.

https://salubris.ro/…/program-colectare-deseuri-vegetale/

În cazul cantităților de deșeuri mai mari și care impun alocarea de resurse suplimentare pentru preluare și transport (mașini, utilaje, personal, combustibil, etc.) serviciul se asigură contra cost  în urma unei comenzi ferme din partea beneficiarului.

În plus, persoanele fizice din municipiul Iași au posibilitate de a preda deșeurile vegetale  la Centrul Municipal de Colectare Iași din stradela Grădinari, nr.26. Pe baza de factură și chitanță întocmite la sediul societății Salubris (Șos. Națională, nr.43) ieșenii pot preda deșeurile vegetale până în 2 metri cubi.

O altă variantă de a scăpa de resturile vegetale este cea de achiziționare de la sediul societății Salubris, a SuperSACULUI, ce are o capacitate de cca 3 metri cubi.

Totodată reamintim ieșenilor că, în conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului Local nr.172/2005, este interzisă arderea/ incinerarea de resturi vegetale pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului, cât și pe terenuri proprietate privată !

Comentarii
  • Centrul Municipal de Colectare Iași din stradela Grădinari, nr.26 este o mare pacaleala,te duci cu deseul dar nu il poti lasa trebuie sa te duci pana pe siseaua Nationala sa platesti(sa stai la coada sa poluezi orasul cu masina pt un drum inutil si sa plimbi gunoiul prin oras cu tine)Asa ca nu va mirati ca lumea arunca pe unde poate,nu am nici un benefiuciu ca le duc gunoiul la botul calului.

    • ia citeste Nicusor aici :
      „În plus, persoanele fizice din municipiul Iași au posibilitate de a preda deșeurile vegetale la Centrul Municipal de Colectare Iași din stradela Grădinari, nr.26. Pe baza de factură și chitanță întocmite la sediul societății Salubris (Șos. Națională, nr.43) ieșenii pot preda deșeurile vegetale până în 2 metri cubi.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *