Prima pagină » Local » Deșeurile biodegradabile se vor colecta separat și composta de către Salubris SA Iași la începutul anului 2020, conform legii de compostare

Deșeurile biodegradabile se vor colecta separat și composta de către Salubris SA Iași la începutul anului 2020, conform legii de compostare

28 sept. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Legea compostului obligă Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT-urile) să implementeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile. Se vor aplica amenzi firmelor, persoanelor fizice, dar și operatorilor de instalații de compost, dacă nu produc compost corespunzător. În Iași, există UAT-ul din Țuțora al Salubris SA, care sortează și compostează deșeurile biodegradabile, cu o capacitate de 10.500 de tone pe an

Legea compostului va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2021. De la această dată, Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT-urile) ale Salubris SA Iași trebuie să realizeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile. Totodată, mai trebuie să extindă colectarea separată, din ușă în ușă, a biodeșeurilor în mediul urban, să aibă tarife de preț în funcție de cantitatea de deșeuri aruncată și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

Depozitul din zona 3, UAT-ul Țuțora, județul Iași, este cel în care se găsesc instalații de compostare. Acest depozit este alcătuit din hala de sortare și zona de compost, având o capacitate de prelucrare de până la 10.500 de tone pe an. Județul Iași a fost împărțit de Salubris SA în patru zone de colectare a deșeurilor: zona unu Pașcani-Ruginoasa, care include 30 de UAT-uri, zona doi Bălțați, care include 15 UAT-uri, zona trei Iași cu 49 UAT-uri și zona patru Hârlau, cu un număr de trei UAT-uri.

Amenzi cuprinse între 400 și 30.000 de lei pentru nerespectarea legii compostului

Potrivit legii compostului, persoanele fizice și operatorii economici care nu separă deșeurile biodegradabile, riscă amenzi cuprinse între 400 și 800 lei. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt cuprinse între 10.000 și 20.000 lei. De asemenea, operatorii de instalații de compost riscă amenzi cuprinse între 15.000 și 30.000, în cazul în care compostul pe care îl produc conține, printre altele, substanțe otrăvitoare, poluante și radioactive. În plus, amenzile se vor aplica și pentru nerespectarea utilizării tipului de compost adecvat, respectiv compost de calitate foarte bună de Categoria A, în agricultură și horticultură sau a compostului de Categoria B pentru spații verzi, urbane și rurale.

Stația de compostare a gunoiului de grajd din comuna Prisăcani, județul Iași

De asemenea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a început, la mijlocul lunii septembrie 2020, demararea unui proiect care cuprinde și realizarea unei stații de compostare a gunoiului de grajd, în comuna Prisăcani, județul Iași. Compostul rezultat va fi ulterior folosit ca îngrășământ organic.

„Stația de compostare de la Prisăcani este destinată accelerării procesului de transformare a gunoiului de grajd în compost (mraniță), pentru a putea fi folosit ca îngrășământ organic de bună calitate. Prin acest sistem, pe lângă beneficiile de mediu, fermierii și gospodarii, care au încheiate contracte cu platforma și fac dovada predării gunoiului de grajd, sunt considerați de către APIA și AFIR conformi din punctul de vedere a capacităților de stocare, ceea ce îi scutește pe aceștia de investiții proprii în platforme individuale”, a declarat Costel Alexe, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *